Tabăra Dăncilă-Oprişan se impune în PSD

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2019

Tabăra Dăncilă-Oprişan se impune în PSD

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD, care a avut loc ieri, a consemnat înregistrarea celei de-a doua victorii de etapă a taberei Dăncilă-Oprişan, în faţa grupării Paul Stănescu-Gabriela Firea -Marcel Ciolacu.

Cel de-al treilea om în stat, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, nu a reuşit să adune voturile colegilor săi din Cex pentru a muta data Congresului Extraodrinar al PSD, care a fost stabilită pentru 29 iunie, la şedinţa de săptămâna trecută.

Data impusă de preşedintele interimar Viorica Dăncilă a rămas aceeaşi, chiar dacă la întrunirea de ieri, fostul preşedinte executiv al PSD, Paul Stănescu şi Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui au susţinut că ar fi mai bine ca organizarea congresului extraordinar să fie amânată.

Discuţiile în cadrul CEx, au fost destul de tensionate, mai ales după ce Viorica Dăncilă a susţinut că PSD a scăzut la 20% în intenţia de vot a electoratului. Preşedintele social-democrat a precizat, imediat după şedinţă: "Am spus că s-ar putea ca în sondaje să avem sub 23%, chiar 20%, important e cum vom acţiona în continuare. Trebuie să învăţăm lecţia de la alegeri, vom face focus grupuri".

Viorica Dăncilă a precizat că au fost stabilite grupurile de lucru pentru congresul PSD din 29 iunie. Cele patru grupuri vor analiza platforma de guvernare, modificările propuse la statutul PSD, mesajul politic şi se vor ocupa de organizarea congresului extraordinar, congres la care preşedintele interimar al partidului şi-a reconfirmat candidatura.

Viorica Dăncilă a spus: "Da, voi candida pentru funcţia de preşedinte al partidului. Dar asta nu împiedică alţi colegi să candideze. Consider că eu pot să aduc consens şi o altă abordare în PSD. Eu chiar cred că pot face acest lucru".

Preşedintele interimar al PSD susţine că nu va candida la congres alături de o echipă, ci va fi o candidatură a sa pentru şefia formaţiunii social-democrate: "Eu nu voi merge cu o echipă. Mi s-ar părea o abordare incorectă. Lis-ta e deschisă. Sunt convinsă că cei care vor candida la funcţii sunt oameni de valoare".

Declaraţia Vioricăi Dăncilă referitoare la o candidatură în echipă este menită să atenueze temerile grupării Stănescu-Firea-Ciolacu. Robert Negoiţă, apropiat al acestei tabere, a afirmat, ieri, înaintea şedinţei CEx că o eventuală conducere alcătuită din Dăncilă Oprişan şi Niculae Bădălău ar reprezenta un coşmar pentru viitorul politic al PSD.

Un alt punct dezbătut de liderii PSD a fost şi moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară împotriva guvernului Dăncilă. Conform declaraţiilor preşedintelui PSD, parlamentarii social-democraţi vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Cei care vor decide să voteze, riscă excluderea din partid.

Viorica Dăncilă a precizat: "Colegii care nu vor respecta decizia Cex şi vor vota, riscă să fie excluşi de organizaţiile din care fac parte. Cei care i-au susţinut nu i-au susţinut pentru a se poziţiona împotriva propriului guvern. Am spus că fiecare trebuie să-şi asume modul în care votează la moţiune".

În legătură cu candidatul la prezidenţiale, liderul PSD a spus că acesta va fi stabilit tot de către congres, dar pe baza unor sondaje, şi din 11 august va demara procedura de strângere a semnăturilor pentru acesta. În cadrul şedinţei CEx, senatorul Şerban Nicolae şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţialele din toamna acestui an.

Dăncilă a arătat: "Fiecare coleg care îşi exprimă dorinţa de a candida va spune la CEx, vom face sondaje şi cel mai bine plasat şi care va avea votul congresului va fi candidat. Dacă vrea şi Liviu Pleşoianu, şi el va fi introdus în sondajele de opinie. Vom avea prima dată un sondaj cu toţi, apoi încă un sondaj cu cei care sunt clasaţi cel mai bine. Pentru candidatul la prezidenţiale trebuie să avem un congres separat, unde candidaţii să vină cu propria lor platformă. Dacă am fi făcut acum şi desemnarea candidatului la prezidenţiale, mesajele PSD erau mult diluate. Cred că acum trebuie să vorbim despre programul de guvernare şi să ne alegem conducerea care să-şi asume rezultatul alegerilor prezidenţiale".

Din declaraţiile preşedintelui interimar al PSD reiese că social-democraţii nu mai iau în calcul o candidatură comună cu partenerii de coaliţie, de la ALDE. Viorica Dăncilă a menţionat că o decizie privind candidatura comună va fi luată tot într-o şedinţă CEx, dar cei mai mulţi dintre liderii PSD cred că partidul ar trebui să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

Până pe 23 iunie, organizaţiile judeţene ale PSD vor trebui să stabilească persoanele care vor fi delagate să participe la Congresul extraordinar din 29 iunie. Cei 4000 de delegaţi ce vor participa la acel eveniment vor vota programul politic al partidului, modificarea statutului şi vor alege noul preşedinte şi noua structură de conducere a social-democraţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Echipa de conducere PSD Dancila-Oprisan-Badalau? Excelent!

    Serban Nicolae candidat la prezidentiale? Minunat!! 

    Ar mai trebui sa le gaseasca si lui Ciordache si Nicolicea niste functii/roluri cat mai vizibile si succesul e garantat (succwesul celorlalti, vreau sa spun). 

    Avem echipa, avem valoare, 

    Dujmanii nostri moare ca n-are 

    La, la la...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb