Tabloul de bord pentru 2021 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din UE rămâne solid în sectorul TIC, al sănătăţii şi în al tehnologiilor verzi

S.B.
Miscellanea / 17 decembrie 2021

Tabloul de bord pentru 2021 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din UE rămâne solid în sectorul TIC, al sănătăţii şi în al tehnologiilor verzi

Potrivit noii ediţii a tabloului de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din UE, publicată astăzi, în pofida unui mediu economic global dificil în 2020, companiile din UE au sporit nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în sectorul sănătăţii şi al serviciilor TIC.

În mod specific, companiile cu sediul în UE au majorat investiţiile în cercetare şi dezvoltare în sectorul sănătăţii (10,3 %) şi al serviciilor TIC (7,2 %), deşi într-un ritm mai lent decât cele din SUA şi China. Cu toate acestea, volumul global al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate de companiile din UE a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani, în principal din cauza scăderii investiţiilor în cercetare şi dezvoltare din sectorul automobilelor, din sectorul aerospaţial şi din cel al apărării. În 2020, societăţile cu sediul în UE şi-au redus volumul global al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare cu 2,2 %. Companiile din SUA şi China şi-au majorat volumul global al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare cu 9,1 %, respectiv, cu 18,1 %. În cursul crizei provocate de coronavirus, companiile cu sediul în SUA şi China şi-au sporit ponderea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în anumite sectoare, precum sectorul sănătăţii (SUA: 17,9 %; China: 30,7 %), al serviciilor TIC (SUA: 12,4 %; China: 21,2 %) şi al producătorilor de TIC (SUA: 7,8 %; China: 11,5 %).

Deşi a stimulat creşterea rapidă, la nivel mondial, a unor sectoare precum cel al serviciilor TIC şi al sănătăţii, pandemia a afectat grav industriile tradiţionale, cum ar fi industria automobilelor (-4,3 %) şi industria aerospaţială şi de apărare (-17 %). Având în vedere faptul că sectorul automobilelor reprezintă cel mai important sector de investiţii în cercetare şi dezvoltare pentru companiile din UE, aceste scăderi au contribuit la declinul global al cercetării şi dezvoltării. Totuşi, 14 companii din UE s-au clasat printre primele 50 în topul mondial al principalilor 2 500 de investitori în cercetare şi dezvoltare.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Investiţiile în cercetare şi inovare sunt esenţiale pentru ca industria europeană să îşi asume rolul de lider în tranziţia verde, să exceleze în sectorul TIC, care cunoaşte o dezvoltare rapidă, şi să conducă noul val al inovaţiilor "deep-tech".. Tabloul de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din UE ne arată în mod clar în ce sectoare trebuie să ne intensificăm eforturile, invitându-ne să investim acum pentru viitor."

La nivel mondial, investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea industrială s-au dovedit a fi reziliente în contextul crizei provocate de coronavirus. În 2020, acestea au continuat să crească, cu 6 % pentru al 11-lea an consecutiv. Prin contrast, în acelaşi an s-au înregistrat reduceri semnificative ale cheltuielilor de capital, ale veniturilor nete şi ale profiturilor din exploatare. Tendinţa pozitivă generală a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare reprezintă o dovadă a faptului că întreprinderile sunt orientate spre viitor şi se pregătesc pentru redresare prin menţinerea sau prin creşterea volumului investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, în pofida faptului că au fost nevoite să îşi reducă cheltuielile şi că veniturile lor au scăzut.

Importanţa sectorului TIC, al sănătăţii, şi al automobilelor din punctul de vedere al competitivităţii globale în materie de cercetare şi dezvoltare este ilustrată de faptul că volumul agregat al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate în aceste trei sectoare a crescut cu peste 100 % începând din 2010, iar în cazul serviciilor TIC chiar s-a triplat. În ceea ce priveşte clasamentul nivelurilor investiţiilor realizate de companii, sectorul TIC se află în mod constant pe primul loc în tabloul de bord, ceea ce evidenţiază nivelul tot mai mare de digitalizare al economiei mondiale. Toate societăţile clasate pe primele cinci locuri în 2020 aparţin sectorului digital.

Se preconizează că dubla tranziţie verde şi digitală va îmbunătăţi performanţa firmelor din UE în materie de cercetare şi dezvoltare şi le va revigora baza industrială, în conformitate cu priorităţile strategiei industriale a UE şi cu ambiţiile Europei de a consolida ecosistemul de inovare şi de a promova politicile relevante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb