Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că în momentul în care au început negocierile pentru formarea Guvernului, au văzut cifrele reale prezentate de colegii de coaliţie, transmite news.ro. "Noi, spre deosebire de alţii, nu ne-am ridicat de la masă. Fără UDMR, în momentul de faţă am avea un guvern minoritar, am avea haos", a spus Tanczos Barna, precizând că vor să rămână "vocea raţiunii în acest Guvern".
"În momentul în care am început negocierile pentru formarea acestui Guvern, am văzut atunci cifrele reale prezentate de colegii noştri de coaliţie iar noi, spre deosebire de alţii, nu ne-am ridicat de la masă. Spre deosebire de alţii, am decis să susţinem acest guvern, să facem parte din această coaliţie, să asigurăm o majoritate parlamentară pentru a ieşi din această situaţie dificilă", a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.
"Fără UDMR, probabil, în momentul de faţă am avea un guvern minoritar, am avea haos şi noi, când am intrat în această coaliţie, nu am intrat ca să fim spectatori, ci să muncim, să ne asumăm răspunderi. Nu am luat ministere uşoare, eu personal mi-am asumat acest rol ingrat de ministru al Finanţelor. Vrem să rămânem în continuare vocea raţiunii în acest Guvern, vrem să schimbă obiceiuri şi să aducem România pe o traiectorie a credibilităţii, a sustenabilităţii, a echităţăţii sociale şi a respectului faţă de cetăţean şi antreprenori", a arătat ministrul de Finanţe.
El a precizat că înţelege nemulţumirile dar "este convins că împreună pot reuşi, fiind nevoie să se păstreze nivelul investiţiilor şi predictibilitatea şi seriozitatea în faţa investitorilor străini".
"Ordonanţa pe care am aprobat-o astăzi, Ordoanţa de ajustare multisectorială, prevede în primul şi primul rând asigurarea plăţilor, drepturilor de care beneficiau cetăţenii români bugetari sau cei care sunt legaţi de sistemul public bugetar la nivelul lunii noiembrie 2024. Obiectivul nostru primordial este să nu avem derapaje şi să putem asigura plata tuturor acestor angajamente ale Guvernului din 2024 la nivelul sfârşitului anului 2024 până la sfârşitul lunii decembrie 2025. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l realizăm şi îl vom realiza prin aprobarea bugetului de stat, prin încadrarea cifrelor macroeconomice şi cifrelor bugetare în angajamentele României faţă de Comisia Europeană, astfel încât să intrăm pe traitoria de redresare asumată de România pentru următorii şapte ani", a arătat ministrul.
Tanczos Barna a subliniat că au fost prezentate datele referitoare la economiile realizate în diverse domenii, incluzând măsuri precum neindexarea salariilor şi pensiilor, precum şi oprirea plăţii sporurilor care depăşesc nivelul celor aplicabile în 2024, scrie news.ro.
"Nu se mai plătesc anumite cheltuieli nici la nivelul partidelor politice, nici la nivelul Parlamentului, nici la nivelul deputaţiilor, alerţiilor, demnitarilor şi aşa mai departe", a mai spus ministrul Finanţelor, el adăugând că, dacă ar fi fost timp, normal ar fi fost să existe o dezbatere amplă, premergătoare.
"Având în vedere situaţia creată, având în vedere că guvernul s-a format imediat înainte de Crăciun, având în vedere că această ordonanţă trebuie aprobată anul acesta, guvernul a decis următoarele: Majorarea cotei de impozitare în impozitul lui pe dividende de la 8% la 10%. Pentru dividendele plătite, pentru dividendele din anul 2025, plăţile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile estimate în plus sunt de 1,4 miliarde. De asemenea, conform angajamentului faţă de Comisia Europeană şi conform PNRR şi jaloanelor din PNRR, s-a decis că, începând cu anul 2025, plafonul pentru micro-întreprinderi să fie scăzut la echivalentul a 250.000 de euro pentru impozitul prevenit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 de euro".
Ministrul a adăugat că au fost, de asemenea, eliminate facilităţile fiscale acordate persoanelor fizice care obţin venituri din domeniile agriculturii, construcţiilor şi dezvoltării de programe software.
"Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standard, conform codului fiscal, aşa cum se face la toate celelalte categorii de persoane care realizează venituri în România", a precizat Tanczos Barna.
Ministrul a anunţat că suma de 300 de lei, care rămâne neimpozabilă, va continua să se deducă din venitul impozabil înainte de calculul impozitului datorat, notează news.ro.
"Având aceste decizii, având în vedere aceste măsuri, România rămâne un stat stabil. România se va baza în continuare pe partenerii europeni, pe partenerii din NATO şi chiar dacă trecem temporar printr-o perioadă ce impune o corectare de echilibre bugetare. Avem un plan deja aprobat de Bruxelles pentru şapte ani, avem parteneri cu care putem să trecem peste această perioadă şi putem asigura sustenabilitate şi putem asigura în primul şi în primul rând plata drepturilor castigate", a completat Tanczos Barna.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 17:16)
udmr vrea sa fie in guvern cu orice pret, pentru a-s promova interesele separatiste. Restul sunt abureli.
Nu puteti lua masuri suficiente pentru limitarea dezastrului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 18:09)
macar de-ar sti ca exact interesele separatiste (duse si la indeplinire pentru 2-3 luni) vor conduce la noua granita ungaria-Romania pe Dunare intre buda si pesta!
dar ei nu stiu si vor fi deosebit de uimiti cand o vor trai!
asa e cand nu intelegi mersul Istoriei si esti nesatul! te ineci cu o bucata de carne furata!
Ban.Cher.Vali
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 18:08)
nu, nu e adevarat.
Ban.Cher.Vali
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 18:14)
Saracul Vadim Tudor oare ce ar zice,
de asa "minune" in Romanialand
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 21:56)
Era obisnuit si el cu asta
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 18:31)
cu udmr vor fi taieri de la gloata , nu de un de trebuie :
465 parlamentari fata de 300
subventii la partide., zero!
ASF salarii uriase si pile politice ,
CA multiple si plati uriase la firme de stat.
Are OUA UDMR vsa taie asta???
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 19:36)
Ce se mai alintă și ăștia…
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2024, 07:29)
Finantele si Dezvoltarea la un.gu.ri. Ce tara, pacat ca este locuita.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2024, 11:39)
După cum menționa cineva : UDMR - ul este soluția imorală pentru guvernare.