Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că nu există niciun pericol pentru funcţionarea centralei de la Cernavodă din cauză unei posibile scăderi a debitului apei, în contextul unor zone din ţară afectate de secetă pedologică, notează News.ro.
"Nu există în momentul de faţă niciun pericol pentru centrala de la Cernavodă. Suntem mult peste debitul minim care ultima dată în 2003 a oprit atunci centrala de la Cernavodă. Ca nivel de apă suntem cu 0.99 de metri peste nivelul minim care trebuie asigurat pentru funcţionarea centralei. Nu există niciun risc în momentul de faţă", a afirmat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de astăzi a Executivului, întrebat dacă există vreo problemă în funcţionarea centralei de la Cernavodă sau dacă este preconizată apariţia vreunei probleme din cauza scăderii debitului apei.
El a prezentat şi situaţia rezervelor strategice de apă şi a precizat că nivelul apei Dunării este în scădere comparativ cu mediile anuale, însă nu sunt probleme pentru producerea energiei electrice sau energiei electirce din surse nucleare.
"În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, împreună cu colegii de la Apele Române, am analizat zilele trecute situaţia. Avem cele 40 de lacuri de acumulare cu rezervele strategice unde problema nu este una serioasă. Avem grad de umplere de peste 68% în aceste lacuri. Sunt de fapt principalele lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă, respectiv alimentarea sistemelor de producere a energiei electrice. Nivelul apei în Dunăre este în scădere faţă de mediile anuale. Avem undeva la 3.000 litri pe secundă la intrarea în ţară sub media de 5.806 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveşte exploatarea instalaţiilor care folosesc apă în vederea producerii energiei electrice sau energiei electrice din surse nucleare. Din punctul acesta de vedere nu există în momentul de faţă niciun pericol", a explicat ministrul Mediului.