Ţara noastră se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de carduri bancare pe cap de locuitor, potrivit unor date prezentate ieri de Laszlo Gyerko, consilier în cadrul Consiliului Concurenţei. De asemenea, domnia sa a declarat că nivelul comisioanelor pentru tranzacţiile cu cardul din România sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa, acestea atingând valori de 1-1,2%, faţă de 0,2%, cât este comisionul în alte ţări europene. Spre exemplu, în Polonia, începând cu data de 1 ianuarie 2014, comisionul la plăţile cu cardul vor fi de maxim 0,5%, indiferent de tipul de card utilizat, a menţionat Laszlo Gyerko.
Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat că, în momentul de faţă, cardurile nu reprezintă decât o etapă înspre metode de plată mult mai inteligente, care îşi vor face apariţia în viitorul nu foarte îndepărtat. "Probabil că în 10 ani de zile vom ajunge să plătim cu smartphone-ul", a spus Olteanu, adăugând: "În cultura noastră, a românilor, tranzacţia cash nu este percepută ca fiind o metodă care să implice costuri suplimentare. În ceea ce priveşte plata cu cardul, cu cât avem mai multe tranzacţii, cu atât mai multe sunt şansele să scadă valoarea comisioanelor".
Bogdan Olteanu a afirmat că punctul de plecare în această problemă îl reprezintă implementarea sistemului de plată cu ajutorul cardului în cadrul administraţiilor locale şi centrale.
În momentul de faţă, pe piaţa cardurilor din România se bat doi giganţi, Visa şi Mastercard, fiind agreaţi de nu mai puţin de 28 instituţii bancare. Potrivit unui raport prezentat de Consiliul Concurenţei, în anul 2006, în lume, existau 8,9 miliarde de carduri, pe când în anul 2011 numărul acestora a crescut până la 13,4 miliarde. Conform previziunilor din piaţă, în anul 2016, numărul total al cardurilor la nivel global va depăşi 16 miliarde.