Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat tuturor ministerelor şi instituţiilor publice să strângă fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor din judeţele afectate de inundaţii.
"Am cerut tuturor instituţiilor de la nivelul Guvernului, ministere, instituţii din administraţia centrală să facă un efort de solidaritate şi să strângă fonduri pentru ajutorarea celor sinistraţi", a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, după ce a vizitat localitatea Rădăuţi Prut din judeţul Botoşani.
Premierul consideră că ar fi o măsură potrivită ca fondurile care se strâng la Ministerul Educaţiei să fie alocate pentru reconstrucţia caselor profesorilor din localităţile afectate de inundaţii şi care şi-au pierdut locuinţele.
Tăriceanu mai susţine că principala problemă a autorităţilor centrale este, în acest moment, asigurarea cazării sinistraţilor şi, apoi, reconstrucţia locuinţelor distruse de inundaţii.
Domnia sa a declarat: "Ceea ce cred că este un lucru de salutat este modul în care autorităţile locale au organizat locurile de primire a oamenilor. Am văzut la şcoală dormitoarele amenajate pentru cei care au rămas fără adăpost, fie că vorbim de femei, fie că vorbim de copii, bătrâni sau bărbaţi. Am încredere că va începe cât mai curând reconstrucţia caselor"
Pe de altă parte, România a primit deja peste 50 de generatoare electrice, prin intermediul Centrului de informare şi monitorizare în cadrul operaţiunilor de asistenţă după inundaţiile din nordul ţării.
Anunţul a fost făcut vineri, de Michael Mann, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.
Ţările care au furnizat ajutorul sunt Slovacia, Austria, Cehia, Suedia şi Lituania, prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al Comisiei Europene, în urma unei cereri în acest sens a autorităţilor române.
Potrivit datelor executivului UE, peste 10.000 de persoane au fost evacuate din casele lor şi 26.000 de hectare de teren au fost inundate. Inundaţiile au dus la întreruperea transportului în zonă şi au distrus 45 de diguri. Peste 13.000 de case au fost avariate de apele râurilor al căror debit a crescut în urma ploilor abundente din ultima săptămână. Au fost afectate în total 145 de localităţi, situaţia cea mai gravă înregistrându-se în 6 judeţe - Maramureş, Suceava, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Neamţ.