Tăriceanu: De principiu, nu pot fi de acord cu decizia Comisiei Europene în cazul Automobile Craiova

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2008

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că nu este de acord cu anunţul Comisiei Europene referitoare la privatizarea Automobile Craiova, însă autorităţile române vor respecta decizia executivului comunitar. "Sunt surprins neplăcut de decizia Comisiei, dar nu avem intenţia să o contestăm. Nu pot de principiu să accept o asemenea gândire, însă vom pune în aplicare decizia pentru că este important să ducem la bun sfârşit procesul de privatizare", a spus primul-ministru. Premierul a arătat că, în condiţiile în care a existat doar o singură ofertă pentru privatizarea uzinei de la Craiova, statul român a urmărit păstrarea unui număr de locuri de muncă şi asigurarea unui volum minim de producţie. "Comisia apreciază că ar fi fost acordat un ajutor de stat. În fond, la Craiova a existat o singură ofertă şi cu un preţ despre care Comisia consideră că nu este îndeajuns de mare, spunând că prin condiţiile pe care Guvernul le-a pus, adică păs­trarea locurilor de muncă şi asigurarea unui volum minim de producţie, am distorsionat competiţia", a explicat premierul. Oficialul a precizat că România va diminua cu 27 de milioane de euro ajutorul de stat regional ce urma să fie acordat în conformitate cu reglementările europene, în valoare de circa 200 milioane de euro .

"Vom diminua cu 27 milioane de euro suma pe care trebuia să o acordăm ca ajutor de stat regional. Când în toată Europa se vorbeşte de creştere economică şi crearea de locuri de muncă o astfel de condiţie se consideră că distorsionează competiţia. Ce vrea Comisia să facă România? Să fabricăm nas­turi în timp ce alte ţări fabrică avioane şi automobile, iar noi să fim exportatori de produse tradiţionale, de lemn", a încheiat Călin Popescu Tăriceanu. Comisia Europeană a solicitat ieri României să recupereze suma de 27 de milioane de euro, reprezentând ajutor ilegal în cazul privatizării companiei Automobile Craiova. Potrivit deciziei Comisiei, s-a constatat că România a impus o serie de condiţii referitoare la vânzare care aveau drept obiectiv asigurarea unui anumit nivel de productie şi ocupare a forţei de muncă, acceptând în schimb un preţ de vânzare mai mic. Realizarea unui nivel mai ridicat de producţie şi de ocupare a forţei de muncă pentru Automobile Craiova prin vânzarea condiţionată şi, dimpotrivă, obţinerea unor venituri mai mici de către statul român reprezintă ajutor de stat. Pentru a evita ca întreprinderile să beneficieze de avantaje neloiale faţă de concurenţi, nu se pot acorda ajutoare decât în condiţii stricte. În cazul acestei privatizări nu se aplică niciuna dintre condiţiile respective şi, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu piaţa comună. Ajutoarele de stat acordate la privatizarea companiei sunt incompatibile cu acquis-ul comunitar şi trebuie recuperate.

Ford Europe, divizia europeană a celui de-al treilea mare producător mondial de autovehicule, a cumpărat de la statul român, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4 la sută dintre acţiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a deschis pe data de 12 iulie 2007 oferta tehnică depusă de Ford Motor Company. Americanii s-au angajat să dubleze numărul angajaţilor de la Craiova, de la 3.900 în prezent la 7.000 - 9.000 de persoane, şi să investească un miliard de euro în România până în 2011. Oficialii Ford au anunţat că 90 la sută dintre maşinile produse la uzina de la Craiova vor fi exportate.

Valabilitatea contractului de privatizare a companiei Automobile Craiova semnat cu grupul american Ford, care expira la 31 ianuarie, a fost prelungită cu o lună şi jumătate, până la data de 14 martie 2008, în aşteptarea verdictului Comisiei Europene.

Automobile Craiova SA are un capital social de circa 12,5 milioane de euro. Statul român deţine, în mod indirect, controlul asupra al S.C. Daewoo Automobile România S.A. Craiova, prin intermediul SC Automobile Craiova SA, la care este acţionar majoritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

25 noiembrie
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb