Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, referitor la intenţia liberalilor de a contesta la CC procedura în cazul Şova, că este dreptul parlamentarilor de a face acest lucru, susţinând, pe de altă parte, că pentru PNL drepturile şi libertăţile individuale nu valorează mare lucru.
Întrebat despre intenţia liberalilor de contesta la CC procedura adoptată marţi de plenul Senatului în cazul Şova, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat: "Este dreptul parlamentarilor de a face contestaţie la CC dacă consideră, dar pentru mine astăzi a fost o experienţă interesantă pentru că, fiind în sală, am văzut un pic mai bine care este configuraţia Senatului şi a opiniilor, mai ales. Şi aici, din păcate, sunt în faţa unei constatări amare, triste. PNL a devenit un partid bolşevic, pentru care drepturile şi libertăţile individuale nu valorează mare lucru, dar în schimb văd că apreciază foarte mult cătuşele".
Tăriceanu a precizat că votul Senatului nu se interpretează.
"Votul nu se interpretează. Este un vot pe care Senatul l-a dat cu majoritatea membrilor prezenţi prin care cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării nu a fost aprobată", a spus preşedintele Senatului.
Senatorul PNL Mario Oprea a anunţat, marţi, că liberalii vor contesta la Curtea Constituţională procedura prin care s-a votat la Senat cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a social-democaratului Dan Şova.
Senatul a respins, marţi, cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, fiind înregistrate 66 de voturi "pentru", 72 "împotrivă". Două voturi au fost anulate.
Votul asupra cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova a fost reluat, decizia fiind luată de plen.
În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.
Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare Cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităţii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră". Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.
PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".
Curtea Constituţională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.
CC arăta, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.