Actualizare 15:47
Tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, au fost adoptate astăzi de Guvern, printr-o Hotărâre, la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), informează un comunicat oficial.
Tarifele de primă maxime pot fi consultate aici şi se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi, totodată, se vor aplica contractelor RCA ce se vor încheia după data intrării în vigoare a acestui act normativ.
Executivul precizează că societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica în această perioadă de şase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat astăzi.
Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.
Hotărârea adoptată astăzi de Guvern instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din ţara noastră, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.
Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule: autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maxim nouă locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.; autoturisme cu motoare electrice; motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de mărfuri; remorci şi semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Guvernul menţionează: "Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF".
Hotărârea intră în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
(S.A.)
----------
Guvernul României a adoptat, astăzi, Hotărârea de Urgenţă care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni.
Noile tarife vor intra în vigoare în 10 zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Anterior, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor - RCA a fost publicată, pe 19 septembrie, în Monitorul Oficial. Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule, transmite Digi24.ro.
Tarifele maxime RCA au fost publicate săptămâna trecută. Nivelul acestora depinde de capacitatea cilindrică şi vârsta asiguratului. Spre exemplu în cazul unui vehicul cu motor de putere cuprinsă între 1.400 şi 1.600 centimetri cubi, prima maximă variază între 629 de lei şi 1.166 lei în funcţie de vârsta asiguratului. Tariful este valabil pentru clasa de bonus malus 0.