TEAMĂ PE PIEŢELE EXTERNE: "Mechel" - viitorul caz "Iukos"?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2008

"Mechel" - viitorul caz "Iukos"?

Compania minieră rusă "Mechel" a fost dur criticată, săptămâna trecută, de premierul Vladimir Putin, ceea ce îi determină pe unii observatori ai pieţei internaţionale şi pe investitori să se întrebe dacă nu cumva suntem în faţa unui nou caz "Iukos" - gigantul petrolier falimentat de autorităţile de la Kremlin pentru a putea intra în proprietatea unei companii de stat.

Prezent la o conferinţă pe tema metalurgiei, organizată în oraşul Nizhni Novgorod, fos­tul preşedinte rus Vladimir Putin, actual premier, a cerut Serviciului Federal Antimonopol şi procurorilor din ţară să urmărească cu atenţie deosebită compania "Mechel", care, în primul trimestru din 2008, "a vândut materii prime în exterior la preţuri de două ori mai mici decât cele de pe piaţa internă". Declaraţiile lui Putin au făcut ca joi, la Bursa de Valori din New-York, ADR-urile "Mechel" să piardă 38%. În ziua respectivă, capitalizarea de piaţă a companiei a scăzut cu 5,7 miliarde de dolari, la 9,5 miliarde.

La mijlocul lunii iunie, Serviciului Antimonopol a lansat o anchetă la subsidiarele "Mechel", după unele verificări de pe piaţa cărbunelui cocsificabil.

Vineri, înainte ca oficialii "Mechel" să facă vreo declaraţie, agenţia de ştiri Ria Novosti cita o sursă din cadrul companiei miniere, care susţinea că reprezentanţii acesteia au fost surprinşi de criticile lansate de Putin, însă societatea şi-a continuat operaţiunile în mod normal. Sursa a menţionat că tonul primului ministru şi criticile la adresa directorului executiv al "Mechel", Igor Zyuzin, au fost "deprimante", dar situaţia în companie s-a menţinut calmă.

Presa straină a informat, citând surse medicale, că Zyuzin (unul din marii bogătaşi ai lumii) a fost internat miercuri într-o clinică de cardiologie din Moscova, drept pentru care nu a putut participa la conferinţa la care a fost prezent Putin. Fostul preşedinte rus a afirmat: "Zyuzin s-a îmbolnăvit subit. Ar fi bine să se însănătoşească repede, altfel va trebui să-i trimitem un doctor care să rezolve problemele".

Spre finele zilei de vineri, reprezentanţii "Mechel" au făcut o declaraţie, promiţând să vândă cărbunele cocsificabil la acelaşi preţ pe plan intern şi extern. Aceştia au precizat că sunt pregătiţi să poarte un dialog cu autorităţile pe marginea stabilirii preţurilor şi au acceptat poziţia guvernului referitoare la diferentele de preţ. Societatea va coopera cu autorităţile şi va furniza toate informaţiile necesare.

În urma acestor declaraţii, ADR-urile "Mechel" au urcat cu 15% pe piaţa din New York, la 26,20 dolari. La RTS din Moscova, însă, titlurile au încheiat ziua în scădere cu 29,64%, după ce, în deschidere, pierduseră 45,6%.

"Mechel" are fabrici în Rusia, România şi Lituania. Compania produce cărbune, miniereu de fier, nichel, oţel şi produse laminate. În 2007, producţia "Mechel" a totalizat 21,2 milioane tone metrice de cărbune şi 5,1 milioane tone de produse laminate.

În România, "Mechel International Holdings" AG deţine controlul la combinatele "Mechel" Târgovişte şi "Mechel" Câmpia Turzii, ambele active pe piaţa produselor din oţel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb