TEMERI PRIVIND SOARTA FIRMELOR CHINEZEŞTI LISTATE ÎN SUA Corecţie la Bursa din Hong Kong

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2021

Corecţie la Bursa din Hong Kong

Indicele Hang Seng a scăzut cu 10,2% faţă de vârful din februarie, iar acţiunile grupului Tencent - cu aproape 21%

Acţiunile listate la Bursa din Hong Kong (Hong Kong Exchanges - HKEX) au intrat într-o etapă de corecţie, iar pierderile de pe pieţele Chinei continentale s-au adâncit pe fondul îngrijorărilor legate de reglementări, după ce SUA au adoptat reguli care le impun firmelor chinezeşti şi altor companii străine listate la bursele americane să depună audituri financiare sau, în caz contrar, să fie eliminate de pe Wall Street.

Ieri, indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong a coborât cu 0,07%, la 27.899,61 puncte, aflându-se în a cincea zi consecutivă de declin - cea mai lungă perioadă de scădere din septembrie 2019 până acum. Raportat la vârful consemnat în 17 februarie, indicele a pierdut 10,2%, conform South China Morning Post.

Şi indicele Hang Seng Tech a pierdut 1,2% ieri, aflându-se, de asemenea, în a cincea zi de declin. Acţiunile conglomeratului chinez tehnologic Tencent Holdings Ltd., cea mai valoroasă companie de pe piaţa din Hong Kong, au scăzut cu 2,8% ieri, la 606 dolari HK, după ce acesta a confirmat o reuniune "voluntară" între fondatorul său, Pony Ma Huateng, şi autoritatea antitrust din Beijing. Din 25 ianuarie, când au atins un nivel record, titlurile companiei au coborât cu aproape 21%, diminuând valoarea de piaţă a Tencent cu 1,54 trilioane de dolari HK (198 miliarde de dolari). De menţionat că un declin cuprins între 10% şi 20% denotă, în mod obişnuit, o corecţie sau o piaţă descendentă.

Pe piaţa SUA, ADR-urile Tencent au pierdut 5,1% miercuri, atingând 76,81 dolari.

Alte companii tehnologice care au avut de suferit în sesiunea de ieri, pe piaţa din Hong Kong, sunt producătorul de telefoane inteligente Xiaomi Corp. (-4,4%, la 23,90 dolari HK), AAC Technologies (-1,1%, la 39,65 dolari HK), Alibaba Group Holding (-3,9%, la 221 dolari HK).

Comisia pentru Burse şi Valori Mobiliare din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC) ia decizii care urmăresc să oblige firmele de contabilitate să le permită autorităţilor de reglementare să analizeze auditurile financiare ale companiilor din exterior, potrivit unei declaraţii de miercuri a SEC. Pedeapsa pentru nerespectarea acestei cerinţe este delistarea de la New York Stock Exchange (NYSE) sau Nasdaq.

"Este probabil ca aceste aspecte de reglementare şi tensiunile, respectiv riscurile geopolitice, să persiste", declară, citat de South China Morning Post, Bruce Pang, şef al departamentului de cercetare şi strategie macro din cadrul China Renaissance Securities din Hong Kong. Domnia sa menţionează: "Va fi greu pentru giganţii tehnologici din China să argumenteze sau să justifice că nu sunt influenţaţi de guvern. Consultarea publică pe marginea măsurii SEC ne va oferi percepţia modului în care ADR-urile acestor companii vor fi listate în baza noilor termeni".

Declin la Shanghai şi Shenzhen

Indicii Shanghai Composite şi CSI 300, care includ marile companii listate la Shanghai şi Shenzhen, au consemnat pierderi mici, ieri, iar un indice al firmelor chineze listate la Hong Kong a coborât cu aproape 1%.

Totodată, un indice S&P Dow Jones care măsoară evoluţia a 50 de companii chinezeşti listate în SUA a scăzut cu 6,8% miercuri, acesta fiind cel mai important declin din 16 martie 2020 până acum. Indexul menţionat a pierdut circa 14% după data de 26 februarie, iar Bloomberg anticipează că va înregistra, în martie, prima pierdre lunară de după septembrie.

De la începutul anului până la data de 24 martie, indicii MSCI care urmăresc dinamica acţiunilor chinezeşti au avut scăderi cuprinse între 14% şi 17% faţă de vârfurile lor.

Două companii au debutat ieri, pe piaţa din China. La Shanghai, acţiunile Hangzhou Alltest Biotech au urcat cu 30% faţă de preţul ofertei publice iniţiale (IPO), ajungând la 133,67 yuani. Totodată, titlurile producătorului de cosmetice Yunnan Botanee Bio-Technology au crescut cu 244% pe piaţa din Shenzhen, faţă de preţul de listare, de 47,33 yuani.

Baidu - IPO de 3,1 miliarde de dolari la Hong Kong

Motorul chinez de căutare pe Internet Baidu a debutat pe piaţa din Hong Kong la data de 23 martie, după ce a atras 3,1 miliarde de dolari SUA printr-o ofertă publică iniţială (IPO).

Ieri, un titlu Baidu era cotat la 226,60 dolari HK, faţă de 252 dolari HK - preţul de listare. Faţă de ziua anterioară, preţul era în scădere cu 9,7%.

Baidu are listare duală, titlurile companiei regăsindu-se şi pe piaţa americană Nasdaq.

În ultimele 18 luni, la Bursa din Hong Kong au avut loc numeroase IPO-uri ale companiilor tehnologice din China. Anterior escaladării tensiunilor dintre Beijing şi Washington, locul preferat pentru listare al companiilor din China era New York-ul.

Listarea SPAC-urilor, în atenţia pieţei din Hong Kong

Bursa din Hong Kong a lansat un proces de analiză a modalităţilor prin care va permite listarea SPAC-urilor, conform globalcapital.com. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. Un SPAC foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

SPAC-urile devin tot mai populare în Asia, în condiţiile în care au dominat piaţa americană în 2020, fiind extrem de căutate şi anul acesta. Potrivit datelor Dealogic, SPAC-urile au obţinut 60 de miliarde de dolari din ofertele lansate în primele două luni din 2021, cifra depăşind 70% din totalul atras în 2020.

Chiar şi fără SPAC-uri, Hong Kong a fost a doua cea mai populară piaţă de listări din lume în 2020, cu oferte în valoare de 31,2 miliarde de dolari, comparativ cu 51,3 miliarde de dolari în cazul Nasdaq, potrivit datelor Refinitiv.

Amintim că, în luna februarie, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. l-a numit în funcţia de director executiv pe argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, acesta devenind primul străin care va conduce operatorul Bursei din Hong Kong.

Aguzin îşi va prelua funcţia la data de 24 mai 2021, într-un mandat de trei ani, care se va încheia în 23 mai 2024. Numirea trebuie să primească aprobarea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Futures din Hong Kong.

Numirea vine după ce, în luna mai 2020, HKEX a informat că directorul său executiv, Charles Li, va demisiona din funcţie în octombrie 2021, la finele mandatului, ori mai devreme, dacă va fi găsit un succesor. Anunţul a venit la şapte luni după retragerea ofertei de 36,2 miliarde de dolari lansată de HKEX pentru London Stock Exchange. Charles Li a deţinut funcţia de director executiv al HKEX din 2010.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb