Temu, aplicaţia populară de comerţ electronic deţinută de PDD Holdings din China, a fost din nou pe primul loc în clasamentul celor mai descărcate aplicaţii gratuite pe iOS în Statele Unite, pentru al doilea an consecutiv, subliniind succesul uriaş al aplicaţiilor chineze pe cea mai mare piaţă de consum din lume, transmite CNBC.
TikTok, deţinută de ByteDance, a ocupat locul trei în clasament, în ciuda îndoielilor privind abilitatea sa de a continua să opereze în Statele Unite, în timp ce Shein, concurentul Temu şi gigantul fast-fashion, s-a situat pe locul 12.
iOS de la Apple reprezintă mai mult de 56% din piaţa telefoanelor mobile din Statele Unite, potrivit datelor StatCounter.
Temu, care vinde produse ieftine din China, a intrat pe piaţa din SUA în 2022 şi a avut un impact semnificativ, punând presiune pe gigantul Amazon.
Cu toate acestea, compania chineză se confruntă cu o supraveghere mai mare din partea oficialilor americani şi riscuri legate de tarifele pe care administraţia Trump a promis că le va creşte, potrivit CNBC.
Pe măsură ce aplicaţiile precum Temu şi Shein atrag consumatori americani cu produse ieftine şi publicitate agresivă, ele au atras şi atenţia Washingtonului.
În septembrie, administraţia Biden a anunţat o propunere pentru a bloca "abuzul şi utilizarea excesivă" a prevederii "de minimis" de către companii precum Shein şi Temu. Această prevedere permite expedierea produselor cu o valoare sub 800 de dolari fără taxe vamale.
Dacă Temu şi Shein ar pierde excepţia "de minimis", preţurile ar putea creşte, iar competitivitatea companiilor chineze ar scădea, au declarat experţi pentru CNBC.
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă adaugă un alt strat de incertitudine, deoarece preşedintele ales a făcut din reducerea importurilor din China un punct major al campaniei sale. Trump a propus tarife de până la 60%-100% pentru produsele din China, deşi nu este clar dacă va implementa această ameninţare.
Oficialii americani nu sunt singurii preocupaţi de inundaţia de importuri din China pe pieţele interne.
În Asia de Sud-Est, Vietnamul şi Indonezia au impus o serie de tarife antidumping pentru produsele chineze, în timp ce Thailanda a anunţat recent măsuri pentru monitorizarea importurilor ieftine. În această lună, Vietnamul a interzis Temu să opereze în ţară, la doar două luni după ce compania chineză şi-a deschis o filiala locală, scrie CNBC.
Într-un raport de viziune globală publicat vineri, Nomura a afirmat că echipa sa economică din SUA se aşteaptă ca modificările regulei "de minimis" să devină o prioritate majoră în politica comercială a administraţiei Trump, poate chiar a doua, după creşterea tarifelor.
"Aceasta reprezintă un alt risc major pentru exporturile Chinei către SUA în 2025", a spus raportul.
Nomura estimează că o interdicţie a tuturor importurilor "de minimis" din China ar putea reduce creşterea anuală a exporturilor Chinei cu 1,3% şi ar putea trage în jos PIB-ul cu 0,2%.