• Peter Eisenkolb: Anul trecut, am crescut productivitatea cu 40%, dar cu acelaşi număr de oameni ca în 2007
Producătorul de utilaje energetice "Vulcan" Bucureşti, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obţinut, în primul trimestru din 2009, un profit net de 1,4 milioane de lei, cu 24% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.
"În ultimul an, am crescut foarte mult productivitatea muncii, prin reorganizarea fluxurilor de producţie", a explicat, ieri, Peter Eisenkolb, preşedintele companiei, adăugând: "Dacă în 2007, compania producea zece unităţi de pompare pe lună, în 2008 ajungeam să producem şi 45 de unităţi similare într-o singură lună".
În acelaşi timp, afacerile companiei s-au majorat cu peste 48%, la 30,2 milioane de lei. Conducerea companiei nu exclude, însă, posibilitatea ca efectele crizei să îşi pună amprenta asupra activităţii "Vulcan" începând cu perioada următoare.
"Probabil că în al doilea trimestru vom resimţi efectele actualei crize economice şi ne vom confrunta cu o diminuare a numărului de contracte", a mai spus, ieri, domnul Eisenkolb.
"Vom folosi această perioadă pentru pregătirea personalului şi ne vom concentra asupra proiectelor proprii", a afirmat preşedintele "Vulcan".
Conducerea companiei a bugetat, pentru acest an, o cifră de afaceri de aproximativ 120 de milioane de lei, cu 31,29% mai mare faţă de cea înregistrată anul trecut. Reprezentanţii companiei au precizat, ieri, că vor acorda o atenţie sporită producerii de echipamente pentru industria "verde", cu potenţiale şanse de dezvoltare în perioada următoare.
"Una dintre măsurile pentru a face faţă crizei este să încercăm să obţinem contracte în industria energiilor regenerabile" a precizat domnul Eisenkolb.
Această decizie survine şi pe fondul dificultăţilor înregistrate în ultima vreme de industria petrolieră ca urmare a scăderii preţului la ţiţei.
Peter Eisenkolb a menţionat: "O mare parte din produsele noastre sunt destinate industriei petroliere şi bineînţeles că suntem afectaţi de ccea ce se întâmplă acum cu industria petrolieră. În ciuda acestui lucru, vrem să ne orientăm pe pieţele mari, precum Rusia, unde vedem o cerere mare pentru ccea ce producem".
Peste 65% din producţia "Vulcan" este exportată, compania încercând, în prezent, să îşi diversifice portofoliul de clienţi internaţionali.
Conducerea companiei a mai spus, ieri, că deocamdată, nu intenţionează să facă disponibilizări, dar nici nu a exclus posibilitatea ca astfel de măsuri să fie adoptate, în caz de necesitate.
"Nu vrem să concediem definitiv pe nimeni, însă, ar putea să apară nevoia să trimitem temporar în şomaj o parte din angajaţi", a explicat preşedintele "Vulcan", subliniind că dacă această necesitate o să apară, conducerea companiei va acţiona în consecinţă.
La finele primului trimestru al anului, "Vulcan" avea 1.212 salariaţi, cu 127 mai mulţi faţă de primul trimestru din 2008.
"Vulcan" are o valoare de piaţă de 21,98 milioane de lei, potrivit preţului de 0,785 lei înregistrat în şedinţa bursieră din 8 mai.