Tendinţele sectorului IT în anul 2024

A.F.
Comunicate de presă / 27 februarie

Tendinţele sectorului IT în anul 2024

În domeniul Tehnologiei Informaţiei (IT), anul 2024 va fi unul de transformări dinamice definite de o multitudine de tendinţe şi provocări. Acest articol analizează aspecte esenţiale, cum ar fi importanţa tot mai mare a datelor, complexitatea business-ului din IT, rolul fundamental al canalului IT şi efectele transformatoare ale evoluţiei digitale asupra distribuţiei IT, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, oferind o perspectivă cuprinzătoare, vom explora perspectivele anului 2024, analizând impactul transformării digitale, tendinţele şi provocările în curs de desfăşurare, dar şi accentul tot mai mare pus pe sustenabilitate în cadrul industriei.

Impactul transformării digitale:

Transformarea digitală reprezintă una dintre priorităţile cheie pentru Uniunea Europeană, iar iniţiativa Deceniul Digital stabileşte obiectivele UE pe acest segment până în 2030. Peisajul distribuţiei IT a suferit o transformare digitală, iar datele au devenit din ce în ce mai importante, în special pentru a evalua comportamentul consumatorilor şi tendinţele pieţei. Dezvoltarea platformelor digitale şi necesitatea adaptării unei mentalităţi digitale în activităţile de marketing reprezintă o evoluţie esenţială care a avut loc recent. Digitalizarea a suferit câteva schimbări majore, cu o importanţă din ce în ce mai mare acordată AI-ului generativ, care are un potenţial ridicat şi aplicabilitate în aproape toate industriile, putând să adauge până la 4,4 trilioane de dolari în valoare economică.

Tendinţe şi provocări în sectorul IT:

Sectorul IT rămâne rezilient în faţa provocărilor din acest an, de la incertitudinea economică la tensiunile geopolitice şi impactul reglementărilor, toate aceste elemente făcând mai dificilă planificarea în business. Combinaţia dintre inflaţie şi recesiune din Europa şi Africa a afectat negativ şi cererea de produse IT, ducând la o creştere a stocurilor şi la reduceri de preţ. Cu toate acestea, cea mai recentă prognoză Canalys prevede că livrările globale de PC-uri vor reveni la nivelul din 2019 în acest an, livrările din 2024 urmând a atinge 267 de milioane de unităţi, cu 8% mai multe decât în 2023. În mod similar, Gartner se aşteaptă la o creştere de 8% a cheltuielilor din dimeniul IT la nivel mondial, până la 5,1 trilioane de dolari.

Inteligenţa Artificială (AI) continuă să fie un motor important pentru investiţiile din IT, dezvoltând o cerere crescută pentru infrastructura IT, pentru a susţine aceste noi capabilităţi. Astăzi, AI-ul generativ este peste tot, deoarece ajută la automatizarea, accelerarea şi îmbunătăţirea activităţii. Este perceput ca o modalitate uşoară de a genera conţinut de bună calitate. Se preconizează că guvernele şi companiile din întreaga lume vor menţine un nivel ridicat de cheltuieli în sectorul IT pentru a stimula progresul în domeniul AI. Organizaţiile investesc în AI şi automatizare pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţională şi pentru a aborda decalajele de talente IT.

Pentru succes pe termen lung, partenerii din canalul IT adoptă soluţiile de cloud într-un mod strategic - fie că este privat, hibrid sau public. Prin integrarea capabilităţilor cloud în modernizarea infrastructurii IT, partenerii pot crea valoare comercială şi tehnică pentru cazuri de utilizare specifice. Cloud şi Edge Computing permit o distribuţie a sarcinilor de lucru în diferite locaţii pentru a îmbunătăţi viteza de procesare a datelor, reducerea cheltuielilor de transmitere a datelor, respectarea regulilor de guvernanţă, controlul proprietăţii şi protejarea securităţii datelor. Se estimează că, până în 2027, peste 70% dintre companii vor folosi capabilităţile cloud pentru a îmbunătăţi performanţele afacerilor. O mare parte din noile cheltuieli observate în sectorul IT ar trebui să provină din serviciile cloud, care ar trebui să crească cu 27% în Europa în 2024, potrivit unui raport realizat de Gartner.

Pentru sectorul IT se anticipează un ciclu important de înlocuire a echipamentelor în 2024. Trecerea la munca de la distanţă indusă de pandemie a dus la o creştere semnificativă a cererii de produse IT, inclusiv laptopuri, monitoare şi camere web. Drept urmare, multe companii s-au adaptat cu succes provocării de a lucra de la distanţă. Acum, la patru ani de la achiziţia iniţială a acestor produse, multe dintre ele se vor învechi şi vor avea nevoie de înlocuire. Se preconizează că acest ciclu de reîmprospătare a produselor va stimula creşterea, fiind esenţială pentru succesul continuu al sectorului IT.

Sustenabilitatea în industria IT:

Industria IT pune un accent tot mai mare pe responsabilitatea faţă de mediu, companiile recunoscând impactul lor asupra sustenabilităţii. Acest lucru a condus la o creştere remarcabilă a practicilor de tip "Green IT", cum ar fi virtualizarea, cloud computing şi soluţiile eficiente de gestionare a energiei, care urmăresc să minimizeze impactul operaţiunilor IT asupra mediului. Consumatorii sunt, de asemenea, mai sensibili la considerentele de mediu atunci când fac noi achiziţii, ceea ce a dus la o cerere mai mare pentru produse second-hand. Companiile îşi reconsideră acum şi designul produselor, procesele de producţie şi chiar alegerea furnizorilor pentru a reduce impactul asupra mediului. Punerea la dispoziţie a datelor a devenit crucială pentru sustenabilitate, deoarece permite companiilor să înţeleagă factori precum utilizarea energiei, a apei şi a altor resurse şi, astfel, să îşi îmbunătăţească performanţa.

Privind retrospectiv, în ciuda provocărilor din 2023, sectorul distribuţiei IT se află acum la o răscruce între inovare şi adaptare, fiind pregătit pentru un viitor promiţător. Luarea deciziilor are mai multe faţete în industria IT, cuprinzând responsabilitatea faţă de mediu, inovaţia tehnologică, cerinţele pieţei şi viabilitatea financiară, dezvăluind astfel echilibrul complex care defineşte sectorul IT. Pe măsură ce păşim în anul 2024, convergenţa sustenabilităţii şi a suveranităţii datelor apare ca o temă centrală, afirmând angajamentul industriei faţă de gestionarea mediului şi conformarea cu cadrele de reglementare. Sectorul IT, nedescurajat de impedimentele din trecut, priveste inainte cu optimism, afişând rezistenţa, inovatia si dedicarea constantă pentru modelarea peisajului digital de mâine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb