Una din cele două bănci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni bancă de dezvoltare care să fie partener al statului în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru proiecte europene, dar şi pentru economie, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene a declarat, recent, la Suceava, la o întâlnire cu primarii din judeţ, că problema asigurării cofinanţării pentru proiectele derulate de autorităţile locale este importantă pentru atragerea de fonduri europene.
Domnia sa a spus: "E foarte bine că avem bani europeni, dar problema este ca dumneavoastră să aveţi la dispoziţie şi ceea ce aveţi de pus dumneavoastră. Adică să identificăm acele zone sau căi de a depune şi partea de cofinanţare. Aici deja am avut discuţii la BNR şi Ministerul de Finanţe, iar ideea e agreată la nivel de prim-ministru de a avea o bancă de dezvoltare. Una din cele două bănci de stat, CEC sau Eximbank, să devină bancă de dezvoltare. O astfel de bancă creată în acest fel poate fi folosită în mod direct de stat ca partener în ceea ce înseamnă fonduri europene şi în economie în general".
Cu o cotă de piaţă de peste 7%, CEC Bank se plasează pe poziţia a cincea în sistemul bancar, între Raiffeisen Bank (poziţia a patra) şi UniCredit Ţiriac Bank (poziţia a şasea). Banca s-a mutat treptat dinspre finanţarea exclusivă a segmentului de populaţie către credite către întreprinderi mici şi mijlocii şi împrumuturi acordate municipalităţilor. De asemenea, CEC bank are un portofoliu semnificativ de titluri de stat.
Eximbank este o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor.
Misiunea iniţială a băncii, care se adresează exclusiv persoanelor juridice, a fost susţinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins către aproape întreg mediul de afaceri.
Teodorovici a mai spus că tot în domeniul finanţării sunt discuţii cu BEI şi BERD pentru a se crea o facilitate de finanţare pentru localităţi sub un anumit număr de locuitori, urmând să fie asigurată finanţarea de la documentaţia tehnică până la investiţia în sine, după care banii să se întoarcă într-un anumit interval de timp după capacitatea financiară a fiecăruia.
Teodorovici a mai arătat că un alt proiect prevede ca primăriile să nu mai fie lăsate să se împrumute singure, ci să fie luat un împrumut de către Guvern pentru primării.
El a explicat că, dacă există un număr de primării care accesează fonduri europene, se calculează suma totală pentru cofinanţare, iar statul va contracta de pe piaţă un împrumut care va fi mai ieftin.
"Îi iau şi împrumutul şi îl pun primăriilor în acele proiecte. Adică îi dau banii sută la sută. Banii se reîntorc apoi la noi, la stat, acea cofinanţare, într-un timp rezonabil", a spus Teodorovici, citat de Mediafax. El a mai anunţat că până la sfârşitul anului Ministerul Fondurilor Europene va avea o reţea de centre judeţene de informare.