Producătorul american de maşini electrice Tesla Inc. a dezvăluit, ieri, un nou plan de majorare a capitalului cu 5 miliarde de dolari, aceasta fiind a doua astfel de măsură din ultimele trei luni, anunţă Reuters.
Anunţul a venit în contextul în care acţiunile companiei au atins un nivel maxim record luni, ducând valoarea de piaţă a Tesla la peste 600 de miliarde de dolari. Tesla şi-a consolidat astfel poziţia de cea mai valoroasă companie auto din lume, în ciuda producţiei sale, care reprezintă doar o parte din cea a rivalilor precum Toyota Motor Corp. (Japonia), Volkswagen AG (Germania) şi General Motors Co. (SUA).
Zece bănci majore, inclusiv Goldman Sachs Group, Citigroup Global Markets şi Morgan Stanley, vor efectua vânzarea de acţiuni Tesla, conform anunţului făcut de companie. Tesla nu a oferit un termen pentru finalizarea majorării de capital.
Cererea de acţiuni Tesla este alimentată de decizia de luna trecută de a adăuga compania în componenţa indicelui bursier S&P 500, luna viitoare. De la începutul anului, acţiunile Tesla au urcat cu 670%, iar potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, averea netă a directorului executiv al companiei, Elon Musk, a crescut la 155 de miliarde de dolari, de la 27 de miliarde de dolari.
În septembrie, Tesla a informat că va strânge 5 miliarde de dolari ca să-şi diminueze datoria, în contextul în care societatea vrea să îşi extindă masiv producţia existentă de vehicule şi să construiască noi fabrici în apropiere de Berlin, Germania, şi Austin, Texas.
Compania are, de asemenea, planuri să lanseze noi linii de vehicule, inclusiv un semi-camion denumit Tesla Semi şi maşina viitorului Cybertruck.
De menţionat că planurile lui Elon Musk de a construi o uzină de asamblare a automobilelor electrice în apropiere de Berlin sunt complicate de şerpii care hibernează, conform Reuters. Un tribunal german i-a ordonat producătorului american de automobile electrice Tesla să suspende operaţiunile de tăiere de copaci pe terenul unde urmează să fie construită viitoarea uzină, după ce activiştii de mediu au susţinut că doborârea copacilor pune în pericol şerpii care hibernează în acea zonă.
"Autoritatea federală de mediu şi Tesla vor fi acum consultaţi, ei trebuie să comunice faptul că au luat la cunoştinţă de decizia tribunalului şi apoi vom evalua situaţia", a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului administrativ din oraşul Frankfurt.
Această decizie este o inversare a unei aprobări anterioare care permitea Tesla să defrişeze 82,9 hectare de pădure din localitatea Gruenheide, unde urmează să fie construită uzina companiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2020, 02:34)
asta da ecologie progresista
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2020, 18:22)
O crestere de 670% , in absenta unei descoperiri stiintifice majore , aminteste de cresterea pretului lalelelor olandeze . Daca nu se singularizeaza prin detinerea unui patent "califragilistc " , Tesla e concurata cu succes de multe alte firme si atunci explozia ei se va fasai .