The Bell: Riscuri pentru economia Rusiei, care se supraîncălzeşte

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2023

The Bell: Riscuri pentru economia Rusiei, care se supraîncălzeşte

Companiile ruseşti din toate industriile se plâng de lipsa forţei de muncă Bloomberg: Probabilitatea unei recesiuni în Rusia, în următoarele şase luni - între 21% şi 40% Probleme pe piaţa creditelor ipotecare Autorităţile ruse continuă să naţionalizeze întreprinderile străine

English Version

În ciuda presiunilor generate de războiul cu Ucraina, economia Rusiei nu s-a prăbuşit, ba chiar i-a oferit preşedintelui Vladimir Putin câteva motive de bucurie, potrivit unei analize realizate de site-ul rus de ştiri independent The Bell, care menţionează că există şi probleme evidente în ţară, precum creşterea rapidă a cheltuielilor militare şi deficitul de forţă de muncă, ceea ce supraîncălzeşte economia.

Criză pe piaţa muncii

Lipsa forţei de muncă din Rusia a fost una dintre cele mai mari provocări economice pentru guvernul de la Mosocva, în ultimul an, notează The Bell, amintind că lucrurile s-au înrăutăţit de atunci. În termeni absoluţi, 73,6 milioane de ruşi aveau un loc de muncă în iunie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Companiile ruseşti din toate industriile (de la servicii auto până la IT) se plâng de lipsa forţei de muncă. Un sondaj recent a dezvăluit un deficit record de personal în producţie, 42% dintre firme raportând că nu au suficienţi lucrători.

Nu cu mult timp în urmă, Ministerul rus de Interne a recunoscut că are un deficit cronic de personal, notează analiza, amintind că Metroul din Moscova se chinuie să găsească suficient personal ca să menţină trenurile în circulaţie. Un muncitor de la Metrou chiar a decedat la începutul acestei luni, căzând pe şine după ce făcuse a treia zi consecutivă de ore suplimentare.

Motivele acestei crize sunt evidente, conform The Bell. Lipsa forţei de muncă este rezultatul războiului din Ucraina, al mobilizării şi al emigraţiei - factori care amplifică efectul problemelor demografice preexistente ale Rusiei. În acelaşi timp, numărul locurilor de muncă creşte continuu datorită unei economii stimulate artificial de cheltuielile militare.

În ultimii ani, nivelurile de ocupare a forţei de muncă din Rusia s-au menţinut prin atragerea şomerilor pe piaţa muncii. Acum, însă, şomajul este atât de mic încât nu mai reprezintă o soluţie potenţială, potrivit lui Rostislav Kapeliuşnikov, directorul adjunct al Centrului de Cercetare a Muncii de la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Lipsa forţei de muncă alimentează două dintre cele mai presante probleme economice ale Rusiei: inflaţia în creştere şi scăderea rublei. În mod special, salariile cresc mai repede decât producţia, conform sursei citate, care adaugă că, în al doilea trimestru, veniturile reale disponibile (ajustate la inflaţie) au crescut cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Salariile reale au crescut cu 13,3%.

Creşterea salariilor susţine cererea internă, care depăşeşte capacitatea ţării de a majora producţia. Acest lucru se adaugă presiunilor inflaţioniste şi slăbeşte rubla prin cererea mai mare de importuri, potrivit băncii centrale a Rusiei.

Recesiunea ameninţă

Economia Rusiei a scăzut cu 2,1% anul trecut, dar a crescut cu 4,6% în al doilea trimestru al acestui an, notează The Bell. În acest context, Putin a spus recent: "Sigur, timp de câteva luni, la jumătatea anului trecut, lucrurile au fost foarte dificile. Dar încă din al treilea trimestru din 2022 Rusia a înregistrat creştere economică".

Dar, această creştere rapidă se bazează pe două lucruri - cheltuielile publice (mai ales pentru armată) şi o politică monetară relaxată. Cu toate acestea, pe măsură ce moneda rusească se prăbuşeşte, banca centrală a devenit mai aspră în politica sa şi creşte din nou ratele dobânzilor. După o scădere dramatică a rublei luna aceasta, rata dobânzii a fost majorată cu 350 de puncte de bază, la 12%. Drept urmare, moneda Rusiei a fost oarecum susţinută, dar a crescut semnificativ pericolul ca Rusia să intre în recesiune în lunile următoare, susţine The Bell, citând calculele Bloomberg. Acestea din urmă anticipează o probabilitate de 21% pentru intrarea în recesiune a Rusiei, faţă de 6% anterior.

Bloomberg a evaluat probabilitatea unei recesiuni pe baza diferenţei dintre randamentele obligaţiunilor de stat pe cinci ani şi trei luni. Creşterea bruscă a dobânzii a aplatizat curba randamentelor, dar a redus şi diferenţa dintre randamentele acestor titluri, ceea ce indică un risc mai mare de recesiune, potrivit Bloomberg.

Ratele dobânzilor la împrumuturile pe termen scurt rămân mai mici de 12%, ceea ce sugerează că piaţa se aşteaptă la o reducere a dobânzilor în următoarele trei luni, conform Bloomberg. Cu toate acestea, dacă aşteptările încep să se îndrepte către o dobândă de 12%, care să rămână în vigoare mai mult timp, probabilitatea de recesiune în următoarele şase luni s-ar putea dubla până la aproximativ 40%, arată sursa citată.

Experţii de la Centrul de analiză macroeconomică şi prognoză au atras atenţia luna trecută: "Scăderea rublei (şi creşterea preţurilor importurilor) plus creşterea dobânzii de referinţă ar putea inversa tendinţa ascendentă emergentă".

Bulă imobiliară

Posibilele probleme de pe piaţa creditelor ipotecare rămân un subiect fierbinte de discuţie, scrie The Bell.

În anii precedenţi, programul guvernului de susţinere a creditelor ipotecare cu discount - căruia i se opune banca Centrală - a contribuit la încălzirea pieţei imobiliare. Perspectiva obţinerii unui credit ipotecar cu o dobândă redusă (uneori chiar mai mică decât dobânda-cheie) stimulează achiziţia de proprietăţi. Drept urmare, cererea de imobiliare este în creştere, iar oferta rămâne în urmă. Acest lucru duce la creşterea preţurilor imobiliarelor (cu 21%, în medie, în Rusia, anul trecut). În decembrie, Putin a prelungit programul până în iulie 2024, în timp ce a crescut dobânda cu discount de la 7% la 8%.

Volumul creditelor ipotecare preferenţiale emise a urcat cu 30% într-un an, potrivit Tatianei Orlova, economist la Oxford Economics, care aminteşte că, şi aşa, numărul debitorilor continuă să sporească, ceea ce creşte riscul pentru bănci.

"Ipotecile subvenţionate susţin creşterea explozivă în sectorul construcţiilor", a avertizat Tatiana Orlova, menţionând: "La un moment dat, creşterea creditelor ipotecare va încetini inevitabil, iar sectorul construcţiilor ar putea rămâne cu un mare surplus de apartamente nevândute".

Exodul companiilor străine

Autorităţile ruse continuă să naţionalizeze întreprinderile străine, iar economiştii intervievaţi de The Bell văd acest lucru drept o ameninţare pentru creşterea economică viitoare. În prezent, naţionalizarea activelor deţinute de persoane fizice din ţări considerate "ostile" faţă de Rusia urmează una din două căi: fie sunt preluate în administraţia de stat, fie magnaţii ruşi le obţin cu reduceri de preţ de cel puţin 50%.

Anul acesta, Kremlinul a confiscat bunuri de la patru mari companii străine. În primul rând, Agenţia Federală de Administrare a Proprietăţilor din Rusia a preluat controlul la divizia locală a companiilor de utilităţi Uniper (Germania) şi Fortum (Finlanda) - jucători majori în sectorul de electricitate al Rusiei. În realitate, acestea vor fi preluate de anumite persoane din interiorul gigantului petrolier de stat Rosneft, al cărui şef Igor Sechin este preşedintele Consiliului de Administraţie al furnizorului de electricitate de stat Inter RAO, scrie The Bell. Totodată, Putin a decretat naţionalizarea companiei de produse lactate Danone Rossiya (deţinută de Danone Franţa) şi Baltika Brewery (deţinută de Carlsberg Danemarca). Danone este acum condusă de Yakub Zakriev, nepotul liderului cecen Ramzan Kadîrov, fost ministru cecen al Agriculturii. Noul şef al fabricii de bere Carlsberg este Taimuraz Bolloiev, în vârstă de 70 de ani, care a condus compania între 1991 şi 2004.

Ruben Yenikolopov, director de cercetare la Noua Şcoală Economică a Rusiei, spune: "Activele străine sunt achiziţionate de proprietari ineficienţi, selectaţi datorită apropierii lor de Kremlin. Războiul este o scuză pentru preluarea de proprietăţi la preţ redus".

Pe termen lung, această naţionalizare va determina stagnarea economiei ruse, avertizează Oleg Itshoki, profesor de economie la Universitatea din California, Los Angeles, concluzionând: "Gestionarea ineficientă a activelor în cauză ar putea duce la o scădere a producţiei, care va submina creşterea PIB-ului".

PIB-ul Rusiei va creşte cu 2,5% sau mai mult anul acesta, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la aproximativ 6%, a estimat ministrul Finanţelor de la Moscova, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului chinez de televiziune CGTV, transmite Reuters.

În aprilie, autorităţile de la Moscova au îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei în 2023 la 1,2%, după ce anterior previzionaseră un declin de 0,8%.

Banca centrală a Rusiei estimează anul acesta o creştere a economiei între 1,5% şi 2,5%, conform Agerpres.

"Dacă anul trecut economia s-a contractat cu 2,1%, anul acesta ne aşteptăm la o redresare la aproximativ 2,5%, poate chiar mai mult", a declarat Siluanov, estimând că inflaţia va reveni la ţinta de 4% în 2024.

Banca centrală a Rusiei anticipează pentru 2023 o scădere a inflaţiei la 5% - 6,5%. "Împreună cu banca centrală vom lua toate măsurile necesare pentru a readuce inflaţia spre ţinta noastră", a afirmat ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Ieri, intr-un articol preluat de Bursa de la FMI, aceasta institutie americana ne spunea ca PIB-ul Rusiei va scadea in 2023 cu 3%. Bloomberg da sansele unei recesiuni la doar cam 30% (mediana)... Cum estimarile FMI pentru Rusia in 2022 au fost de -8% si in final au fost doar -2%, as avea mai mare incredere in Bloomberg, nu in FMI.

    Iar cei de la The Bell vorbesc nu de o recesiune in 2023 ci de "creşterea explozivă " din Rusia. Fratilor, am mai vazut diferente atat de mari intre realitate si propaganda pe vremea lui Ceasca. Cand la TV-ul oficial ni se prezentau magazine pline cu de toate. Iar realitatea stiuta de toti era cea a rafturilor goale. Acum ni se prezinta invers situatia din Rusia fata de realitate, prin propaganda FMI. 

    1. Sa intelegem deci ca tu sti foarte bine care e realitatea din rusia ,la fel cum stiam si noi care era realiratea in Romania lui ceasca ?Inseamna ca traiesti acolo ?Esti rus?

      Este evident ca este rus.

      A facut o paralela intre Ceausescu si Putin din care i-a iesit ca romanii minteau atunci, dar rusii de acum, nu.

      Doar un rus poate gandi asa prost 

      Mai bine foloseai in locul cuvantului "Fratilor", cuvantul TOVARASI!

      Rușii din primele valuri de mobilizare au ratat creșterea economiei sovietice. S-a umplut sovietul de lapte și mere.

      Mai trolache, stiu ca este greu de inteles un text scris. Mai ales pentru cei care nu au luat BAC-ul. Nu eu stiu care este starea din Rusia, ci ziaristii de la The Bell care scriu despre cresterea economica EXPLOZIVA din Rusia. Ei stiu, nu-i asa?

      Ăia nu mai găsesc material calificat pt. servicii publice. De la 2 Serghei lipsă pe RATMoskva până la supraîncălzire, excedentul de cont al Sovietului a căzut cu 80%, fondul național mai poate susține 6 luni tot Sovietul. Cam asta e toată supraîncălzirea. :

    Sa trimita Arafat pompierii sa stropeasca cu apa economia supraincalzita a Rusiei care sta sa explodeze.

    1. galbene sau rosii?

    Ce grija mare ptr. economia Rusiei,

    dar economia Europei o ia la vale,cel putin asa sustine

    datele Bancii Mondiale si FMI, sau si ei sunt cumparate deja de Putin  

    1. Mai usor cu Google Translate-ul,

      se supraincalzeste, panemayesi? 

    La rusi si la chinezi, scaderile economice, datoriile, deflatia, nu sunt probleme.

    Pe ei orice scadere ii intareste.

    Doar Europa si Germania care nu au intrat pe minus, au probleme. 

    1. Problemele nu apar acolo unde sunt. :

    duca-se naibii de infractori globali .... sa dea Dumnezeu sa stearga Rusia de pe fata pamantului anii viitori si sa imprastie si sa stearga poporul ala rau de infractori de drept comun... si acum sunt socat de pofta nebuna cu care rusii obisnuiti in pietele marilor orase se napusteau pe pepenii gratuiti confiscati din Herson de armata rusa si dusi in Rusia...

    NIMENI NU-SI PUNEA PROBLEMA CA ERAU PRODUSE FURATE ! NIMENI ! 

    Infractorii rusi (adica toti rusii) trebuie eliminati, e o chestiune de bun-simt global.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb