Guvernul are o misune grea în condiţiile în care va trebui să reducă drastic cheltuielile statului de la 5,2% în 2008, la 2% în 2009, iar acest lucru presupune că reducerea cheltuielilor de personal din sectorul administraţiei centrale, alături de scăderea numărului de agenţii şi cu descentralizarea, a declarat Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PD-L, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PD-L de ieri.
Stolojan a afirmat: "Nu este o treabă uşoară pentru că toată lumea se aşteaptă la creşteri de cheltuieli guvernamentale, la care se adugă măsurile anti criză care presupun şi ele cheltuieli". Coaliţia a stabilit că orice majorare de cheltuieli într-un domeniu să se realizeze printr-o reducere de cheltuieli în alte părţi ale bugetului. "Ţara noastră nu mai are marja de 7-8% creştere economică, ce permitea creşteri de cheltuieli, din păcate exagerate" a mai precizat Stolojan, care a adăugat: "Guvernul este nevoit să taie din cheltuielile cu bunuri, servicii şi personal pentru a-şi permite să deruleze programele de investiţii preconizate. Este prevăzută o reducere cu 20% a cheltuielilor cu personalul din administraţia centrală, dar este necesar să se facă pe un anumit calendar, după o analiză, pentru că situaţia este diferită de la un minister la altul, de la o agenţie la alta". Prim-vicepreşedintele PD-L a amintit că acest lucru trebuie corelat cu două procese paralele, primul fiind descentralizarea pe care cele două partide, PD-L şi PSD, s-au angajat să o facă, iar al doilea este reducerea numărului de agenţii guvernamentale. Stolojan a mai precizat că este un curs un proces de analiză în ceea ce priveşte scăderea numărului de agenţii.
În privinţa programelor de investiţii, Teodor Stolojan a declarat că fondurile vor fi alocate cu prioritate către lucrările deja demarate şi nefinalizate încă. Domnia sa a reamintit că proiectul de buget va fi adoptat joi de Guvern, iar până atunci vor mai avea loc discuţii cu patronatele şi cu sindicatele. Proiectul de buget elaborat de Guvern prevede un nivel al veniturilor 32,1% din PIB, un deficit bugetar de 2% din PIB şi o creştere economică de 2,5%.