THERESA MAY: "Oferta britanică privindu-i pe cetăţenii UE este foarte corectă şi foarte serioasă"

Amalia Ionescu
Internaţional / 24 iunie 2017

Theresa May (Sursa foto: captură Youtube)

Theresa May (Sursa foto: captură Youtube)

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri, la Bruxelles, că oferta adresată cu o zi în urmă la summitul de la Bruxelles cu privire la drepturile cetăţenilor Uniunii Europene (UE) de a locui în Marea Britanie după Brexit este una "foarte corectă şi foarte serioasă", detalii suplimentare urmând să fie prezentate de guvernul său luni, transmit agenţiile internaţionale de ştiri, citate de Agerpres.

"Noaptea trecută (joi spre vineri, n.r.) am fost foarte încântată să pot prezenta ceea ce este o ofertă foarte corectă şi foarte serioasă pentru cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni", le-a declarat Theresa May reporterilor, înaintea celei de-a doua zile a summitului de la Bruxelles.

Premierul britanic a adăugat: "Vreau să-i asigur pe toţi acei cetăţeni ai UE care se află în Marea Britanie, care şi-au construit vieţile şi căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărţite". Ea a subliniat că doreşte garanţii similare pentru britanicii care trăiesc în restul Uniunii Europene.

Detaliile acestui aranjament vor face parte din procesul de negociere, a mai indicat premierul britanic.

Liderii UE au întâmpinat propunerea britanică din prima zi a summitului cu un oarecare scepticism, remarcând că se menţin multe probleme.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui "statut definitiv" cetăţenilor UE, oferind dreptul la o şedere permanentă, cu condiţia ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie.

Oferta include tratament egal cu cetăţenii britanici, în ceea ce priveşte îngrijirile medicale, educaţia, ajutoarele sociale şi pensiile, potrivit Reuters.

Acordul trebuie să fie "reciproc", pentru a oferi aceleaşi garanţii britanicilor care locuiesc într-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens "cât mai repede posibil".

Donald Tusk: "Oferta premierului Theresa May riscă să agraveze situaţia europenilor în Marea Britanie"

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană sunt sub aşteptările liderilor UE şi riscă să agraveze situaţia europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Într-o conferinţă de presă, Tusk a subliniat: ''Prima mea impresie este că oferta Regatului Unit este sub aşteptările noastre. Drepturile cetăţenilor sunt prima prioritate a UE cu 27 de membri în negocierile cu Regatul Unit, care s-au deschis oficial luni, la Bruxelles''.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat că oferta Londrei constituie "un pas, dar acest pas nu este suficient".

El a adăugat că nu îşi poate imagina ca în supravegherea respectării drepturilor cetăţenilor UE în perioada post-Brexit să nu fie implicată Curtea de Justiţie a UE.

Iohannis, despre Brexit: "Este nevoie de o negociere secvenţială"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că în cazul Brexitului este nevoie de "o negociere secvenţială", pentru început fiind necesare discuţii pe "teme sensibile" legate de cetăţeni, bani şi Irlanda.

La finalul reuniunii Consiliului European, Iohannis a afirmat: "Am discutat la finalul şedinţei de ieri despre Brexit, temă legată de articolul 50, deci în format UE 27. Am fost informaţi despre felul în care au pornit negocierile, că abia în această săptămână, luni, a avut loc prima rundă de negocieri. Inclusiv înainte de a părăsi formatul, doamna May ne-a informat despre o abordare din partea Marii Britanii. În ansamblu, pot să spun că lucrurile deocamdată sună bine şi sper să avem rezultate destul de concrete până în toamna acestui an pe prima fază de negociere. Toată lumea a acceptat - (...) şi UE 27, şi Marea Britanie - că este nevoie de o negociere secvenţială, adică mai întâi se discută teme sensibile legate de cetăţeni, bani şi Irlanda, iar numai după ce se obţine un progres semnificativ pe aceste teme se trece la o negociere paralelă, care pe urmă include şi aspecte despre colaborarea pe viitor, după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar".

Potrivit şefului statului, aceste chestiuni au fost agreate şi dau speranţa unor "negocieri fructuoase".

Iohannis a adăugat: "Aceste chestiuni au fost în final agreate de toată lumea şi ne dau speranţa unor negocieri fructuoase (...) Şi ce a propus doamna May legat de europenii care sunt rezidenţi în Marea Britanie e un început bun, însă nu trebuie să ne pripim. Aşteptăm documentele care vor fi publicate şi de Marea Britanie, şi de negociatorii UE 27 în această chestiune, după care, sigur, urmează faza de negociere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb