Three Gorges Renewables - aşteptată să fie cea mai mare listare din China, în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2021

Three Gorges Renewables - aşteptată să fie cea mai mare listare din China, în 2021

Compania este deţinută de China Three Gorges, cea mai mare societate din domeniul hidroenergetic din lume, respectiv cea mai mare firmă de energie curată din China

Societăţile din China continentală şi Hong Kong au strâns un record de 6,6 miliarde de dolari prin IPO-uri lansate în SUA, anul acesta

China Three Gorges Renewables Group Co., divizie a China Three Gorges Corp., este pregătită pentru lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO) care ar putea fi cea mai mare din ţara asiatică, în acest an, conform Bloomberg.

China Three Gorges Renewables intenţionează să vândă până la 8,57 miliarde de acţiuni la Bursa din Shanghai, conform prospectului ofertei, care nu precizează valoarea fondurilor pe care societatea vrea să le atragă.

Compania de stat a primit aprobarea pentru listare din partea autorităţii de reglementare a valorilor mobiliare din China.

Anul trecut, China Three Gorges Renewables a anunţat că încearcă să strângă 25 de miliarde de yuani (3,85 miliarde de dolari) prin IPO. Listarea ar putea fi cel mai mare debut pe piaţa din China, în 2021, dacă tranzacţionarea va începe anul acesta, potrivit datelor Bloomberg, depăşind listarea Tianneng Battery Group Co., în ianuarie, cu 697 milioane de dolari.

Compania-mamă, China Three Gorges Corp., este cea mai mare societate din domeniul hidroenergetic din lume şi cea mai mare firmă de energie curată din China, potrivit site-ului său. Activele totale ale unităţii sale regenerabile - în principal parcuri solare şi eoliene, precum şi centrale hidroelectrice mici - sunt evaluate la peste 140 de miliarde de yuani.

Fondurile din IPO, destinate proiectelor eoliene offshore şi refacerii lichidităţii

Emisiunea de acţiuni China Three Gorges Renewables este programată să înceapă la data de 10 mai, iar fondurile atrase de la investitori vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor eoliene offshore şi pentru refacerea lichidităţii, conform unui comunicat al societăţii.

Leo Wang, analist BloombergNEF, spune că fondurile din IPO-ul companiei chineze sunt destinate în principal proiectelor avute în vedere în 2021, în condiţiile în care subvenţiile naţionale acordate proiectelor eoliene offshore nu sunt suficiente pentru ca acestea să fie profitabile la nivelurile actuale de costuri.

În plus, Ada Li, vicepreşedinte al Moody's Investors Service, susţine că "listarea China Three Gorges Renewables va ajuta, de asemnea, la reducerea datoriilor companiei-mamă".

IPO-ul China Three Gorges Renewables vine în condiţiile în care statul chinez are ca obiectiv să atingă neutralitatea în privinţa emisiilor de carbon până în 2060.

Instalaţiile eoliene din China s-au dublat ca număr, ajungând la un record în 2020, iar instalaţiile solare sunt aşteptate să atingă un vârf anul acesta, potrivit Bloomberg.

Profitând de creşterea cererii de energie curată, China Three Gorges Renewables a anunţat, numai în luna aprilie, două proiecte solare noi. Şi compania sa mamă a început recent cel mai nou proiect de hidroenergie şi a semnat un acord de colaborare cu Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., al doilea producător mondial de turbine eoliene.

În luna martie din acest an, Bloomberg informa că societatea-mamă a China Three Gorges Renewables era în mijlocul unui proces de vânzare de deţineri din portofoliul său de active internaţionale. Printre investitorii în aceste active se numără fondul suveran din Singapore, GIC Pte, şi fondul chinez CNIC Corp., susţinut de stat.

Ritm record de listări ale societăţilor chineze în SUA

Companiile chineze se listează în SUA într-un ritm record, în pofida tensiunilor dintre cele mai mari economii ale lumii şi a riscului ca acestea să fie delistate de pe bursele americane, anunţă Bloomerg.

Conform sursei, firmele din China continentală şi Hong Kong au strâns 6,6 miliarde de dolari prin ofertele publice iniţiale lansate în SUA anul acesta, sumă care reprezintă un început record de an şi o creştere de opt ori faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Cel mai mare IPO chinez din SUA fost, anul acesta, al producătorului de ţigări electronice RLX Technology Inc., în sumă de 1,6 miliarde de dolari, urmat de oferta de 947 milioane de dolari a companiei de software Tuya Inc.

Aceste listări au fost lansate chiar dacă tensiunile chino-americane dau puţine semne de relaxare, iar ameninţarea că firmele din ţara asiatică vor fi eiminate de pe bursele americane se menţine.

Amintim că, luna trecută, Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA (SEC) a informat că va implementa o lege care obligă firmele de contabilitate să le permită autorităţilor de reglementare din SUA să analizeze auditurile financiare ale companiilor străine. Nerespectarea acestei norme ar putea avea ca rezultat delistrea de la Bursa din New York sau Nasdaq, iar riscul pentru firmele din China continentală este ridicat, dat fiind că Beijingul a refuzat de multă vreme să le permită autorităţilor de reglementare americane să examineze auditurile companiilor sale listate în străinătate.

Stephanie Tang, şefa diviziei de private equity pentru China continentală din cadrul firmei de avocatură Hogan Lovells, este de părere că riscul menţionat nu împiedică societăţile din China să se îndrepte către pieţele în SUA, cel puţin în a doua jumătate a acestui an sau, probabil, anul viitor.

În pofida tuturor riscurilor, volumul listărilor chineze în SUA sunt aşteptate să crească, nivelul din 2021 putându-l depăşi pe cel de anul trecut, conform Bloomberg. În 2020, firmele chineze au strâns aproape 15 miliarde de dolari prin IPO-urile din SUA, nivel care a fost depăşit doar în 2014, când s-a listat gigantul de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., cu un IPO de 25 de miliarde de dolari.

Calvin Lai, Freshfields Bruckhaus Deringer: "Companiile chineze din economia nouă nu par descurajate de tensiunile SUA-China"

Didi Chuxing Technology Co., gigantul chinez de ride-sharing, a depus o cerere confidenţială pentru un IPO de mai multe miliarde de dolari în SUA, care ar putea evalua compania la peste 100 de miliarde de dolari, conform Bloomberg News. Totodată, Full Truck Alliance, start-up de tip Uber, lucrează pentru o listare în SUA, în acest an, care ar putea atrage aproximativ două miliarde de dolari, conform unor surse citate de agenţia menţionată.

"Companiile chineze din economia nouă nu par să fi fost descurajate în încercarea de listare în SUA, în ciuda tensiunilor în curs", declară Calvin Lai, partener la Freshfields Bruckhaus Deringer, adăugând: "Aceste societăţi îşi asumă riscurile".

Potrivit Bloomberg, în timp ce centrele financiare rivale New York-ului, precum cel din Hong Kong, şi-au schimbat în ultimii ani regulile de listare ca să faciliteze accesul firmelor din economia nouă la IPO-uri, dar acest lucru nu a oprit fluxul către SUA. De fapt, notează sursa, fluxul este în ambele sensuri, în condiţiile în care firmele chineze tranzacţionate în SUA recurg la o a doua listare la Hong Kong, urmărind astfel să-şi extindă baza de investitori şi să se protejeze în caz de delistare de pe piaţa americană.

Astfel de lisări secundare au atras aproape 17 miliarde de dolari anul trecut, respectiv peste 8 miliarde de dolari anul acesta, conform datelor Bloomberg. Bancherii subliniază că multe companii aleg SUA ştiind că se pot lista ulterior în Hong Kong.

Pieţele de capital din Statele Unite au atras de mult timp companiile chineze din mai multe motive: lichiditate mai mare, baza mai largă de investitori şi "eticheta distinctivă" asociată unei listări în SUA, menţionează Bloomberg, subliniind că societăţile tehnologice sunt atrase de bursele americane.

"SUA rămân un magnet pentru IPO-urile companiilor de tehnologie chineze", declară Stephanie Tang de la Hogan Lovells, menţionând că în ceea ce priveşte listările viitoare, nu se aşteaptă la o pauză, ci la o activitate solidă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb