Tîlvăr: "Regiunea Mării Negre va continua să prezinte importanţă strategică pentru asigurarea stabilităţii flancului estic aliat"

F.D.
Politică / 15 iunie 2024

Tîlvăr: "Regiunea Mării Negre va continua să prezinte importanţă strategică pentru asigurarea stabilităţii flancului estic aliat"

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat, la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre ale NATO, importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii flancului estic aliat, cât şi a întregului spaţiu euro-atlantic, relatează News.ro.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, joi şi vineri, la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurată la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Potrivit MApN, discuţiile s-au concentrat în principal pe postura de descurajare şi apărare a Alianţei şi pe consolidarea rolului NATO în sprijinul Ucrainei.

Consiliul NATO-Ucraina, planificat pentru prima sesiune a reuniunii, s-a desfăşurat şi cu participarea reprezentaţilor Uniunii Europene. Miniştrii Apărării au transmis un semnal politic important privind continuarea sprijinului pentru Ucraina şi consolidarea ajutorului multidimensional acordat acesteia de statele aliate.

"Este nevoie să continuăm să ajutăm Ucraina, iar în acest sens foarte importantă rămâne unitatea la nivel aliat, prin acţiuni concrete şi de substanţă", a subliniat Tîlvăr.

El a menţionat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi multilateral, şi a pledat pentru asigurarea unei coordonări eficiente NATO-UE în cadrul acestei linii de efort.

Pe timpul reuniunii a fost aprobată prima foaie de parcurs dintre NATO şi Ucraina pentru cooperarea în domeniul inovării.

A doua sesiune a fost dedicată agendei de descurajare şi apărare în pregătirea pachetului de decizii care vor fi aprobate de şefii de stat şi de guvern la Summitul aniversar al NATO de la Washington, care va avea loc între 9 şi 11 iulie. În intervenţia sa, oficialul român a accentuat importanţa continuării demersurilor privind accelerarea adaptării posturii NATO de descurajare şi apărare în vederea contracarării tuturor ameninţărilor, cu accent pe asigurarea forţelor şi capabilităţilor necesare implementării Planurilor Regionale de Apărare, dar şi pe continuarea eforturilor pentru pregătirea logistică.

"În contextul continuării războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina şi al conduitei tot mai asertive a Rusiei în această regiune, precum şi în logica consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, semnalăm importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii flancului estic aliat, cât şi a întregului spaţiu euro-atlantic. Am evidenţiat importanţa iniţiativei comune a României, Turciei şi Bulgariei, MCM Black Sea, privind activităţile de deminare în Marea Neagră, pe fondul riscurilor reprezentate de minele în derivă, şi oportunitatea oferită de aceasta pentru participarea aliaţilor interesaţi, cu personal şi capabilităţi. În acelaşi timp, am subliniat rolul Centrului European de Pregătire F-16 din România, un exemplu al cooperării între aliaţi", a evidenţiat Tîlvăr.

El a salutat consolidarea rolului NATO în coordonarea sprijinului pentru Ucraina, un aspect esenţial în pregătirea Summitului NATO din iulie.

De asemenea, miniştrii Apărării au avut o dezbatere de substanţă cu privire la bugetele alocate apărării şi a modalităţilor de sprijinire a industriei de apărare, la nivel transatlantic.

Ultima sesiune de lucru, Reuniunea în formatul Grupului de Planificare Nucleară (NPG), a avut pe agendă aspectele particulare ale politicii şi planificării nucleare la nivelul NATO.

Consiliul NATO-Ucraina a fost lansat la Summitul NATO de anul trecut, de la Vilnius, ca parte a unui pachet de sprijin pentru Ucraina. Întâlnirea inaugurală avut în 12 iulie 2023, la nivel de şefi de stat şi guvern.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In Slovacia au regrete mari ca au donat toate avioanele, munitia si tancurile sovietice etc pentru ca acum armata slo aca e dezechipata sever. Anumite voci acuza pe fostul ministru slovac al armatei de tradare! Stiu ca Romania nu s a aventurat atat de departe ca munitia si tancurile noastre nu se potriveau in razboiul din est, insa trebuie precautie, la alternanta la guvernare si in alt context politic donatiile de patrimoniul armatei pot aduce anchete si dosare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031