Guvernul polonez nu a oferit nicio măsură pentru a aborda preocupările grave că încalcă statul de drept, a declarat Frans Timmermans, şeful adjunct al executivului UE, adăugând că aşteaptă reacţii noi de la Bruxelles şi de la toate statele blocului, potrivit Reuters. Frans Timmermans, care a condus mai mult de un an un caz împotriva lui PiS pentru subminarea principiilor democratice în Polonia, le-a transmis azi parlamentarilor europeni că Varşovia a rămas neschimbată faţă de ultimele schimburi cu Bruxelles.
Partidul eurosceptic şi naţionalist, Lege şi Justiţie (PiS), s-a aflat în coliziune cu Comisia Europeană şi multe state UE de la preluarea puterii la sfârşitul lui 2015.
Acesta a pus sub controlul politic puterea judecătorească şi mass-media de stat şi a intrat în conflict cu cu blocul din cauza migraţiei şi a exploatării unei păduri vechi.
Varşovia nu şi-a schimbat poziţia, în pofida protestelor stradale, a alarmei declanşate de grupurile de opoziţie, de drepturile omului sau de ostracismul în creştere din UE.
O altă posibilă consecinţă a bătăliilor pe care Polonia le duce cu UE este că blocul comunitar va elimina fondurile generoase de dezvoltare acordate ţării ca urmare a încălcării principiilor cheie pe care se construieşte blocul, conform sursei citate.
UE poate să o lanseze împotriva Poloniei procedura de la articolul 7 care poate duce teoretic la sancţiunea maximă prin retragerea drepturilor de vot ale Varşoviei în UE. Lansarea schemei de la articolul 7, până acum fără precedent, ar fi o lovitură pentru ţară pentru că ar deveni primul stat care va fi luat în vizor într-un mod atât de direct de către restul blocului comunitar, ca urmare a nerespectării valorilor democratice.
Varşovia va fi însă protejată de pedeapsă de Ungaria, aliat regional, potrivit agenţiei.
Frans Timmermans a afirmat în cadrul unei audieri parlamentară despre scrisoarea formală pe care a primit-o de la Varşovia drept răspuns pentru un al treilea set de recomandări emise de Bruxelles pentru a remedia situaţia: "Răspunsul polonez nu anunţă măsuri concrete în vederea abordării problemelor ridicate de Comisie ... Rămânem deschişi dialogului, rămânem deschişi pentru a găsi soluţii constructive. Dar, în acelaşi timp, trebuie să discutăm intern în cadrul Comisiei, împreună cu statele membre ... şi cu Parlamentul European, noua situaţie care a apărut acum".
Ministrul de externe al Poloniei, Witold Waszczykowski l-a acuzat pe Timmermans de lansarea vendettei împotriva Poloniei şi a afirmat că oficialul UE a mers prea departe. Waszczykowski, a declarat, citată de agenţia de stat PAP: "El a decis să depăşească prerogativele unui oficial internaţional, unui birocrat internaţional de la o instituţie europeană şi să înceapă o dezbatere politică, acţiuni politice împotriva Poloniei ... Încă sperăm că, mai devreme sau mai târziu, va exista posibilitatea de a reveni la un dialog legat de chestiuni reale, nu doar despre statul de drept din Polonia".
Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi mulţi alţi lideri europeni occidentali şi-au aruncat greutatea în spatele Comisiei Europene în disputa cu Polonia, cel mai mare membru estic al blocului, conform sursei citate.
Guvernul polonez declară că are un mandat public puternic pentru a efectua reforme, cele mai recente introducând schimbări în sistemul judiciar, inclusiv permiţând ministrului justiţiei să angajeze şi să concedieze mai uşor judecătorii, conform sursei. Varşovia a declarat că revizuirea sistemului judiciar este conformă cu standardele europene şi că preocupările Comisiei Europene vizând statul dedrept sunt nefondate.
Frans Timmermans a afirmat: "Comisia nu contestă dreptul guvernului polonez de a introduce reforma judiciară". El a continuat: "Dar noi susţinem că reforma judiciară trebuie să respecte statul de drept ca fiind una dintre valorile fundamentale pe care toate statele membre le-au semnat atunci când au aderat la Uniunea Europeană".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu1 în data de 01.09.2017, 10:56)
Destabilizarea statelor din estul Europei pe care o face Rusia se pare ca da roade. Rusia a finantat Ungaria care acum este mai degraba pro rusa decat pro UE, Polonia este teoretic inca impotriva Rusiei, dar si impotriva UE, iar Romania vine incet incet din urma si incepe sa aiba o pozitie apropiata de cea a Ungariei. Moldova are un presedinte pro rus, iar Serbia si Turcia care nu sunt membre UE sunt teoretic pro NATO si UE, dar practic au relatii din ce in ce mai bune cu Rusia.
Iar asta nu din cauza politicienilor. Politicienii vor doar sa poata face trafic de influenta iar pentru asta trebuie sa fie la putere, asa ca se orienteaza de unde vine puterea. Problema este a cetatenilor. Unii ar spune ca ei sunt prosti si se lasa inselati. Eu as zice ca mai degraba sunt frustrati ca integrarea in UE a adus Romaniei mari avantaje, insa nu lor, ci altor romani care lucreaza in alte domenii.
La fel ca pescarii din Franta care nu sunt deloc avantajati de UE, si agricultorii care isi vindeau productia in Rusia ar prefera o imbunatatire a relatiei cu Rusia, ca ei nu au nimic de castigat ca multi alti romani castiga creand software pentru UE+America, ba chiar sunt frustrati ca unii castiga mai mult in timp ce ei castiga mai putin.