"Titan" va investi 100 de milioane de euro în extinderea companiei în următorii cinci ani

A consemnat ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2010

Stephanos Krommydas: "Avem o strategie agresivă de investiţii în timp de criză pentru că acum apar marile oportunităţi".

Stephanos Krommydas: "Avem o strategie agresivă de investiţii în timp de criză pentru că acum apar marile oportunităţi".

Stephanos Krommydas, directorul general al companiei de morărit şi panificaţie Titan (simbol MPN la Bursa de Valori Bucureşti), a acordat un interviu ziarului "BURSA" în care anunţă, pentru prima dată, planurile companiei să investească circa o sută de milioane de euro pentru extindere. Şeful "Titan" mai explică şi de ce criza poate fi o oportunitate pentru companiile care ştiu să profite de ea.

(Interviu cu Stephanos Krommydas, directorul general al "Titan" Bucureşti)

Reporter: Care sunt planurile de extindere ale "Titan"?

Stephanos Krommydas: "Titan" are un plan cincinal de extindere în interiorul ţării, prin care urmăreşte să construiască noi unităţi de producţie. Ne vom extinde fie activitatea de morărit, fie cea de producere a pâinii, fie lanţul de magazine Belforno Fresh.

Reporter: Unele companii tind să investească mai puţin în timp de criză, dat fiind faptul că banii sunt mai scumpi...

Stephanos Krommydas: Noi procedăm exact invers. Avem o strategie agresivă de investiţii în timp de criză pentru că acum apar marile oportunităţi. Întotdeauna o criză aduce în acelaşi timp ameninţări şi oportunităţi. Criza este o oportunitate prin definiţie pentru că în această perioadă unele companii, care nu fac faţă climatului economic, ies din afaceri, iar asta înseamnă că apare oportunitatea unei achiziţii sau a unei fuziuni. Imaginaţi-vă un hamster care este prins în vârtejul unei roţi şi care trebuie să îşi accelereze mişcările ca să nu fie prins în spiţe. La fel este şi cazul companiilor care vor să aibă succes în criză: dacă economia se mişcă repede, tu trebuie să te mişti şi mai alert ca să te menţii în frunte.

Reporter: Cât veţi investi în următorii cinci ani pentru extinderea companiei?

Stephanos Krommydas: Depinde concret de planurile de investiţii, însă eu le-aş estima la 100 de milioane de euro, bani care vor veni de la acţionarul majoritar.

Reporter: Aveţi de gând să cumpăraţi alţi producători de pâine?

Stephanos Krommydas: Nu excludem asta, însă decizia o vom lua în funcţie de oportunităţi.

Reporter: Recent, "Titan" a încheiat un contract cu "McDonald"s". Aveţi oferte şi din partea altor potenţiali clienţi?

Stephanos Krommydas: Da, suntem în discuţii destul de avansate cu câţiva clienţi mai mari astfel încât să lucrăm la capacitate maximă, însă nu pot să vă dezvălui numele lor pentru că suntem încă în negocieri şi avem clauze de confidenţialitate. Estimez însă că vom încheia negocierile până la finele acestui an. Fiind contracte comerciale, durata şi valoa-rea lor depinde de calitatea cooperării. Vorbim însă de contracte de milioane de euro.

Reporter: Aveţi planuri să extindeţi activitatea companiei "Titan" dincolo de graniţele României?

Stephanos Krommydas: Politica grupului nostru este de tipul "one country, one company". Asta înseamnă că "Titan" se extinde doar în cadrul României.

Reporter: Cum se anunţă rezultatele financiare ale companiei în primele nouă luni ale anului?

Stephanos Krommydas: Suntem o companie listată, nu putem să vă dezvăluim rezultatele înainte ca ele să fie publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Pot să vă spun că primele nouă luni ale anului au fost mai dificile decât intervalul similar din 2009 mai ales din cauza dezvoltării "pieţei negre", ca urmare a majorării TVA-ului la 24%. Piaţa neagră a devenit mult mai atractivă din cauza creşterii taxelor, ceea ce a afectat producătorii care operează legal. Pot să vă spun că al treilea trimestru a fost unul profitabil, pentru că în primele şase luni am investit mult pentru dezvoltarea companiei şi am închis pe minus.

Reporter: Când guvernul a luat decizia majorării TVA, mulţi producători de pâine, de exemplu, au atras atenţia că această mişcare va determina creşterea preţului...

Stephanos Krommydas: Preţul a crescut nu neapărat din cauza majorării TVA, ci din cauza aprecierii preţului la materia primă, respectiv grâu, pe piaţa internaţională. Există însă şi o presiune imensă care vine din direcţia pieţei negre, care ne reduce profitul. Estimez că preţul pâinii va creşte şi mai mult deoarece producătorii nu pot să absoarbă numai ei aprecierea preţului la grâu. Această evoluţie a preţului grâului va fi translatată şi asupra preţului pâinii.

Reporter: Cu câteva săptămâni în urmă, Parlamentul a votat, din greşeală, reducerea TVA-ului la 5% la alimentele de bază. Cum apreciaţi această măsură, presupunând că ea nu ar fi fost votată din greşeală?

Stephanos Krommydas: Această măsură nu este nouă, ea este aplicată în toată Europa de Vest. Acolo, TVA-ul pentru alimentele de bază este mai mic decât TVA-ul pentru alte produse, pentru ca preţurile la mâncare să fie mai mici. Este un paradox că în România, care este o ţară mai puţin bogată faţă de statele vestice, avem un TVA mare la produsele de bază, deşi cetăţenii au un venit poate la jumătate faţă de cetăţenii din Germania, de exemplu. Pe lângă faptul că oamenii ar avea mai mulţi bani pentru mâncare, un TVA de 5% la alimente ar descuraja şi piaţa neagră, care nu ar mai avea, practic, niciun motiv să existe pentru că preţurile pe piaţa "albă" ar fi joase.

Reporter: Ce divizie de afaceri vă aduce cele mai multe venituri?

Stephanos Krommydas: Cea mai mare parte a profitului vine din produsele de panificaţie proaspete şi din lanţul nostru de magazine Belforno Fresh.

Reporter: Cum a schimbat actuala criză comportamentul consumatorilor?

Stephanos Krommydas: Consumatorii dispun de mai puţine fonduri, au tăiat la început din bunurile de lux pe care le cumpărau şi acum au început să taie şi din banii repartizaţi anterior bunurilor de bază.

Reporter: Titan este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti. Care sunt avantajele, sau după caz, dezavantajele cotării la BVB?

Stephanos Krommydas: În prezent, Bursa este destul de liniştită, foarte puţini bani se mişcă la Bursă. Titan nu este parte, cu adevărat, din fluxul financiar de la Bursă pentru că nici nu a insistat în acest sens.

Reporter: Plănuiţi să promovaţi la altă categorie?

Stephanos Krommydas: Este decizia acţionarilor majoritari. De ei depinde dacă societatea va apela la mecanismele pieţei de capital pentru finanţare sau pentru o imagine mai proeminentă. Deocamdată, însă, nu a fost luată nicio decizie concretă. Cred că nici nu este momentul, dat fiind faptul că Bursa nu este destul de dezvoltată, deşi se va întâmpla şi asta la un moment dat.

"Titan" Bucureşti are o capitalizare bursieră de 116,41 milioane de lei, potrivit preţului de 0,285 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră din 24 noiembrie. "Euromills" Gmbh controlează 97,58% din companie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb