Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că Guvernul îşi va face datoria pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă demersul nu a fost susţinut şi în plan intern de PDL şi preşedintele Băsescu, pe care ţinut să îl întrebe public dacă a vorbit cu cancelarul Angela Merkel despre acest subiect.
Corlăţean a arătat şi că preşedintele Traian Băsescu a contrazis poziţia internă a României şi a făcut "greşeala fundamentală" de a intercondiţiona MCV de Schengen pentru a pune presiune pe Guvern şi a-şi îndeplini interesul privind numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA.
"Cred că problemele şi dilemele ar trebui puse în primul rând în curtea interioară. Şi eu i-aş pune o întrebare publică domnului preşedinte: la discuţiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie pentru susţinerea României pentru aderarea la spaţiul Schengen?", a afirmat sâmbătă Corlăţean, adăugând că la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat şefului statului "rugămintea" de a-şi asuma scrisoarea comună cu premierul şi preşedinţii Camerelor pentru promovarea intrării în Schengen.
Corlăţean a subliniat că a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin şi a găsit la Guido Westerwelle "înţelegere", însă este nevoie "de o decizie politică favorabilă care în Germania trebuie luată la cel mai înalt nivel".
"Deci trebuie să fim foarte clari în a face distincţie şi a face distincţie între ceea ce înseamnă onestitate în asumarea unor obligaţii politice de reprezentare a statului român şi ceea ce se întâmplă în realitate", a spus şeful diplomaţiei.
El a deplâns şi faptul că nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul naţional Schengen.
"Dialogul popularilor europeni din România a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL şi a Ministerului de Externe. Nu şi-au folosit din păcate aceste pârghii pe care noi, social-democraţii, colegii liberali şi le-au folosit în familia liberală pentru a deschide uşi la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide nişte uşi care să facă acest demers mai realizabil. Nu am văzut, din păcate, aceste demersuri în PDL, nu am văzut aceste demersuri la vârful ierarhiei, ca să avem un confort că tragem cu toţii în aceeaşi direcţie. Ori, aici la un moment dat, vă voi spune că din păcate cei mai mari inamici ai noştri, ai românilor, sunt românii înşişi. Nu toţi, dar din păcate sunt oameni care înţeleg diferit promovarea unui obiectiv naţional", a afirmat Corlăţean, aflat la Palatul Parlamentului la Conferinţa organizaţiei PSD Sector 6.
De asemenea, el a subliniat că solicitarea României de a primi o decizie favorabilă aderării la Schengen este legitimă şi că nu mai trebuie amânată "la nesfârşit", pentru că a îndeplinit de trei ani criteriile tehnice prevăzute de Tratatele UE şi că nu este corectă condiţionarea de alte considerente care ţin de alegerile interne şi dezbaterea temei emigraţiei din unele ţări UE, deoarece este afectată credibilitatea întregului proces.
"Încă o dată, Guvernul îşi face datoria şi îşi va face datoria, dar atunci când nu se respectă regulile europene şi principiile şi criteriile de partea cealaltă şi România le respectă, este o chestiune de poziţie foarte clară. Nu spune nimeni că nu vom mai fi interesaţi de spaţiul Schengen, vom spune că în această perioadă orice am face, oricâte eforturi am face, oricâte investiţii am face, această ţintă a devenit una mişcătoare2, a afirmat Corlăţean.
Întrebat dacă regretă afirmaţia de vineri seară că în cazul unei noi amânări la Consiliul JAI e posibil să nu mai intereseze aderarea la Schengen, el a reiterat că se poate trăi şi fără a intra în spaţiul Schengen, deşi se vor pierde bani şi timp de către români, stat şi companiile occidentale din România.
"Am spus-o până la urmă fără să dramatizăm neapărat, pentru că profilul, miza a fost ridicată foarte mult în ultimii ani, aderarea la spaţiul Schengen cât de mult ar însemna. Da, este importantă aderarea la spaţiul Schengen pentru cetăţenii români care călătoresc să nu mai scoată paşaportul, să nu mai stea la control de securitate la aeroportul de la Frankfurt şi pentru companiile româneşti şi străine care pierd timp, bani şi sunt foarte interesate. Dar în acelaşi timp credeţi că nu vom putea să trăim în continuare? Problema este că vom pierde în continuare, şi occidentalii din România, timp şi bani", a afirmat Corlăţean.
Potrivit acestuia, statul român şi sectorul turistic pierd foarte multe venituri deoarece unor cetăţeni din state terţe li se acordă foarte greu viza de intrare, la fel cum şi cetăţenii din Republica Moldova care doresc să călătorească în România şi spaţiul european trebuie să îndeplinească nişte criterii stricte.
1. ALT MINISTRU CARE NU DIALOGHEAZA
(mesaj trimis de T.M. în data de 03.03.2013, 08:25)
Domnul Corlatean nu are nici telefon,nici secretar,nici masina?
Cum se poate xplica,altfel,lipsa de dialog direct cu presedintele tarii?
Sau nu-l lasa primul ministru,speriat ca va pierde o perla din guvernul supradotat?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2013, 11:21)
Oare basescu tine la interesele Romaniei sau numai la interesele lui?Din cate vedem numai la inetresele lui.Pacat de timpul pierdut cu basescu.
3. Cine, pe cine, intreaba?!?
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2013, 11:23)
Se pare ca la noi in tara asistam la o rasturnare formidabila a raspunderilor.
Un biet ministeras de externe, supus si spasit al Antenelor 1,2,3, il ia la intrebari pe presedintele tarii?!?
Întrebat dacă regretă afirmaţia de vineri seară că în cazul unei noi amânări la Consiliul JAI e posibil să nu mai intereseze aderarea la Schengen, el a reiterat că se poate trăi şi fără a intra în spaţiul Schengen, deşi se vor pierde bani şi timp de către români, stat şi companiile occidentale din România.
Deci, traim intr-o tara in care viitorul nostru este hotarat de niste indivizi ca Corlatean.
(Cacofonia este dorita0
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2013, 14:06)
M-am saturat de opiniile basiste ale favoritilor politici ai pietei de capital. Ca daca se schimba conducerea la cvnm, vedeti voi alti bani, alta distractie...
5. da domnule Ministru , presedintele
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 03.03.2013, 14:11)
a vorbit cu doamna cancelar in data de 10.11.2011. A fost cea mai importanta intalnire, care datorita sacrificiilor facute de poporul roman, prin recunostiinta exprimata de cancelarul german am fi putut negocia de pe pozitie de invingator orice masuri care puteau sa ne ajute in implementarea masurilor de ajutor a economiei,atat d.p.d.v. financiar cat si de directie strategica. Asa cum si domnul presedinte Schulz a fost pus in dificultate la intrebarea ce este mai bine austeritate sau crestere economica, o politica care sa ne prezinte drept adepti constienti ai valorilor europene de buna stare a societatii,inclusiv a intentiei de a adera la moneda euro nu ar fi fost decat o simpla formalitate aderarea la spatiul Schengen, caci nu ar fi cutezat nimeni sa argumenteze ca Romania nu si-ar merita rolul cuvenit in Comunitatea Europeana, tara care este una dintre cele mai fervente promotoare si continuatoare a ideilor generoase care in 1957 au pus bazele spatiului Schengen actual.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de super în data de 04.03.2013, 09:13)
In '57 s-a infiintat "uniunea fierului si al carbunelui " si nu UE.Sunteti grav afundat in necunoastere dl. bestea, apoi a urmat grupul de la Roma unde impreuna sase tari europene au cazut de comun acord sa desfiinteze TAXA VAMALA fiind asffel un inceput in formarea si recunoasterea de sine celei mai dezoltate si mai democrate regiuni de pe planeta. Daca germania cheltuieste mai mult cu adoptia tiganilor romano-bulgari, sa vezi cat euro va pierde prin supraimpozitarea capitalui german al celor 10.000 de firme ale lor din Romania, taxarea vamala a BMW, Mercedes,Opel sau WV ce intra in tara FH ori SH, s.a.m.d.Sa ne amintim ca prosperitatea economica a lor se datoreaza capitatului exportat cu obstinatie sustinuta politic.Daca germania, franta, italia, spania, romania, bulgaria nu-si asuma rolul de a-i culturaliza, educa si informa pe romi in viitorul apropiat-mediu vor fi pierderi imense de fonduri si implicit stagnare economica pentru toti!Din nefericire statele care au generat fascismul si care au macelarit milioane de evrei nu cred ca vor fi in stare sa inteleaga si sa rezolve acesta mare provocare!Vor incerca sa ne transfere noua o raspundere care nu ne mai apartine si acum, saraciti dupa 5 ani de EU in criza nici nu o vom putea rezolva!!Parerea mea.Orice guvern de dreapta de stanga sau basist nu o va putea rezolva fara fonduri knowhow ori vointa!
5.2. stimate domnule Superman (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.03.2013, 19:09)
va multumesc pentru comentariul dumneavoastra. Sunt intr-adevar in sincronism cu dumneavoastra referitor la faptul ca stiu totul despre nimic :-) Deci dvs. sunteti de parere ca asa numita Montan Union nu este piatra de temelie care a dus la formarea conceptului Schengen. Bineinteles afirmatia dvs. ar fi facut mai multa placere intr-un cadru juridic unde am fi putut obtine si o hotarare asupra veridicitatii celor spuse de dvs. Iata ce spune letopisetul "Die Europäische Gemeinschaft für Kohle und Stahl (EGKS, oft auch Montanunion genannt) war ein europäischer Wirtschaftsverband und ein Vorläufer der EG."-deci Comunitatea Europeana pentru carbune si otel , adesea numita Uniunea Montana), a fost un parteneriat economic si un precursor al Uniunii Europene."--In ceea ce priveste exportul de capital aveti dreptate insa iesirea domnului Friedrich se bazeaza pe aceasta necunoastere pe care ati spus-o. De ce credeti ca noi nu suntem competitivi? De ce credeti ca se intra in insolventa cate o firma la luna? Va mai aduceti aminte de un anumit domn care spunea sus si tare ca suntem niste brute? Ati observat ce implicatie a avut asupra good-willului si ulterior asupra coeficientului EBA...