Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că premierul Victor Ponta nu se poate întâlni astăzi cu Victoria Nuland din cauză că programul domniei sale "era făcut de multă vreme şi nu a putut fi schimbat", adăugând că are mandat din partea prim-ministrului să discute orice fel de subiect cu partea americană, transmit surse din presă.
Domnia sa a spus: "Este agenda pe care o face partea americană, ştiu că este o întâlnire cu ministrul de Externe, înţeleg că este o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce priveşte premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunţată. Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am tot mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană, şi partea română le consideră necesare".
Corlăţean a adăugat că vizita este binevenită, urmând a fi discutate aspect legate de parteneriatul strategic, "care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe româneşti", dar şi "eventuale chestiuni care trebuie clarificate" în problema statului de drept, precizând că, în ambele cazuri, angajamentul ţării noastre rămâne unul extrem de solid.
"Eu cred că după perioada aceasta şi mai agitată în care s-a făcut extrem de multă politică este bine să discutăm direct şi nu prin intermediul presei şi apreciez exact vizita, care ne va da prilejul să discutăm direct şi pentru a vedea exact unde ne aflăm", a mai spus ministrul.
Guvernul României nu a emis niciun document oficial despre această temă.
Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, vine astăzi în Capitală pentru discuţii cu înalţi oficiali români privind statul de drept, efectele modificărilor aduse Codului Penal, dar şi problema despăgubirilor, mai ales către Biserica Greco-Catolică.
Vizita lui Victoria Neuland vine în urma uriaşului scandal politic de la finalul anului, iscat de adoptarea în aşa zisa "marţi neagră" din decembrie, a Codul Penal, când Ambasada SUA a amendat comportamentul politic al coaliţiei de la Putere.
Pe agenda de lucru a emisarului pentru afaceri europene şi eurasiatice se vor afla întâlniri cu ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Surse guvernamentale au declarat că oficialul american nu se va întâlni, însă, că premierul Victor Ponta, ci doar cu reprezentaţi ai societăţii civile, cu ministrul de externe şi cu preşedintele ţării.
În luna decembrie, Ambasada SUA a amendat comportamentul politic al coaliţiei de la Putere: "Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".
Premierul Victor Ponta a dat o replică dură la acel moment, spunând că "reacţia Ambasadei SUA a fost o greşeala şi o să le comunic asta". Mai mult, Ponta a făcut o referire ambiguă la Chevron, spunând că "Chevron investeşte în România sau poate să plece din România dacă nu se aplică legea".
Victoria Nuland este cea de-al doilea înalt oficial american care vizitează ţara noastră, în ultimii doi ani, după ce, în august 2012, Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, a venit în Româna, pe fondul crizei politice iscate de tentativa de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
1. Ca de obicei
(mesaj trimis de Theraflu în data de 10.01.2014, 17:21)
Ca de obicei cand nu minte, nu plagiaza, nu e la moaste sau nu e la raliu, PM ponta este absent !
Cand o sa mai mearga in SUA o sa-l primeasca portarelul de la hotel !