Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 20 octombrie 2017

Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!

Ministerul Educaţiei a anunţat finalizarea a 13 grădiniţe şi 2 şcoli în perioada 1 iulie - 20 septembrie. Distanţa de la promisiune la realizare rămâne, în continuare, uriaşă, în ciuda unor programe de guvernare seducătoare pentru electorat.

Ultimii doi miniştri ai Educaţiei au vorbit despre construirea a 2.500 de unităţi de învăţământ până în 2020, "norma" pentru acest an fiind de 500. Faptul că s-au construit 15 clădiri noi şi au fost reabilitate alte 3 în această vară este pozitiv, dar până la îndeplinirea completă a promisiunilor este în continuare o cale foarte lungă.

Ministerul Educaţiei a anunţat care sunt proiectele realizate în ultima perioadă şi care sunt programele în derulare: "În cadrul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.), derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), a fost finalizată, în intervalul 1 iulie - 20 septembrie 2017, construcţia a 13 grădiniţe. Recepţia lucrărilor a vizat grădiniţe construite în judeţele Arad (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Ineu şi Grădiniţa cu program prelungit Sântana), Bacău (Grădiniţa cu program normal Palanca şi Grădiniţa cu program normal Urecheşti), Buzău (Grădiniţa cu program normal nr. 1 Pârscovul de Sus), Gorj (Grădiniţa cu program normal Bustuchin), Maramureş (Grădiniţa cu program prelungit Fărcaşa), Mehedinţi (Grădiniţa cu program normal nr. 24 Drobeta Turnu Severin), Olt (Grădiniţa cu program normal Crâmpoia), Satu Mare (Grădiniţa cu program normal Negreşti Oaş), Vâlcea (Grădiniţa cu program normal Călimăneşti şi Grădiniţa cu program normal Băbeni) şi Vrancea (Grădiniţa cu program normal Angheleşti).De asemenea, în aceeaşi perioadă, în cadrul Proiectului Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (P.R.I.S.) a fost finalizată construcţia a două unităţi de învăţământ: Şcoala cu clasele I - VIII din Păun (judeţul Iaşi), respectiv Şcoala cu clasele I - VIII din Şinca Veche (judeţul Braşov). Concomitent s-a realizat şi reabilitarea a alte trei unităţi de învăţământ gimnazial: Şcoala cu clasele I - VIII nr. 2 din localitatea Nicolae Călinescu şi Şcoala cu clasele I - VIII nr. 4 din Storeşti (ambele în judeţul Botoşani) şi Şcoala cu clasele I - VIII nr. 3 din localitatea Ciprian Porumbescu (judeţul Constanţa). Precizăm în context că Ministerul Educaţiei Naţionale (prin UMPMRSU) implementează două proiecte privind construcţia de şcoli şi grădiniţe: Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (P.R.I.S.) şi Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (P.R.E.T.). Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României, are ca obiective principale construirea a 380 de grădiniţe noi şi dotarea lor cu mobilier. Data de finalizare: 31 decembrie 2019".

În luna iulie, ministrul Educaţiei, Liviu Pop anunţa care sunt planurile sale pe termen scurt în ceea ce priveşte construirea de şcoli şi grădiniţei: "Vom construi 2500 de şcoli şi grădiniţe pentru ca în toată ţara copiii să funcţioneze într-un singur schimb. Să vină la opt dimineaţa la şcoală, să ia masa, să îşi facă şi temele, iar la ora patru şi jumătate după-amiaza să plece acasă şi să nu mai aibă teme de vacanţă. Ăsta este idealul pe care vrem să îl introducem în următorii trei ani de zile".

Practic, conform ministrului se vor construi aproximativ 800 de şcoli pe an până în 2020. Predecesorul lui Pop, Pavel Năstase a avansat aceleaşi cifre, extrase din programul de guvernare al PSD care, la momentul câştigării alegerilor, prevedea construirea, în următorii patru ani, a peste 2.500 de şcoli, creşe şi grădiniţe, dintre care 500 în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb