TODOR GAZIUC, "ARMĂTURA": "Doar instanţa poate să decidă legalitatea sau nelegalitatea hotărârii AGA"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2013

"Doar instanţa poate să decidă legalitatea sau nelegalitatea hotărârii AGA"

Gheorghe Piperea: "Orice reducere a capitalului social la zero este ilegală"

Acţionarii vor vota asupra reluării procedurii de majorare a capitalului social al companiei

"Armătura" a realizat, pe 25 aprilie, majorarea capitalului social, la patru milioane lei, prin finalizarea anticipată a subscrierii, în cadrul celei de a doua etape a procesului. Acţionarii "Armătura" au aprobat, în cadrul Adunării Generale ale Acţionarilor din data de 7 martie, reducerea capitalului social de la 4 milioane lei, la zero şi, apoi, majorarea acestuia cu 4 milioane lei, prin emiterea unui număr de 40 milioane titluri, la valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune. Hotărârea de reducere a capitalului social a venit ca urmare a pierderilor rezultate din activitatea societăţii în ultimii cinci ani, având în vedere diminuarea activului net, potrivit unui raport al companiei. Majorarea s-a realizat fără prime de emisie. Ca urmare a acestei decizii, Autoritatea de Supraveghere Financiară a atenţionat compania, săptămâna trecută, că operaţiunile de modificare a capitalului social care au avut loc până acum încalcă legislaţia în vigoare, ducând la pierderea calităţii de acţionar pentru mulţi dintre actualii deţinători de titluri ai companiei.

Doar instanţa de judecată poate să se pronunţe în ceea ce priveşte legalitatea sau nelegalitatea unei hotărâri a Adunării Generale ale Acţionarilor, ne-a declarat domnul Todor Gaziuc, membru al Consiliului de Administraţie "Armătura", legat de atenţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la unele decizii ale acţionarilor de la "Armătura".

"Autoritatea de Supraveghere are nişte atribuţii pe care trebuie să le îndeplinească, dar nu aceasta decide, ci instanţa de judecată. ASF poate doar atenţiona, nu poate decide asupra legalităţii unor hotărâri AGA", a adăugat domnia sa.

Todor Gaziuc ne-a explicat că Armătura a respectat ceea ce a dis-pus ASF, în sensul că, în urma atenţionării, a convocat AGA cu ordinea de zi pe care a cerut-o Autoritatea.

Astfel, acţionarii "Armătura" vor decide, în adunarea generală programată pentru 3/4 iunie, reluarea procedurii de majorare a capitalului social al companiei şi în ceea ce priveşte situaţia acţiunilor societăţii comerciale în lumina aplicării prevederilor legii 297/2004 privind piaţa de capital, a normelor de aplicare a aces-tei legi şi a prevederilor unor Directive CE.

Administratorul "Armătura" a subliniat: "Atâta timp cât legea 31/1990 şi directivele europene prevăd posibilitatea acţionarilor de a reduce şi majora capitalului social, Armătura nu a săvârşit nimic ilegal".

Domnia sa a menţionat că această situaţie a intervenit pe seama faptului că, la 31 decembrie anul trecut, capitalurile proprii ale societăţii aveau valoare negativă.

Todor Gaziuc estimează: "Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor programată pentru astăzi (n.r. Ieri) nu se va ţine, din cauză că, la prima convocare, cvorumul necesar fiind de 75%. Cel mai probabil AGA se va ţine mâine (n.r. Astăzi), pentru a doua convocare cvorumul necesar fiind de 50%".

Gheorghe Piperea: "Reducerea capitalului social la zero este imposibilă"

Reducerea capitalului social la zero este imposibilă, ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea.

"În primul rând, nu poţi avea o societatea comercială pe acţiuni fără capital social. Acest lucru este ilegal.

În al doilea rând, reducerea de capital social trebuie să aibă o justificare, cum ar fi înregistrarea de pierderi", a indicat avocatul.

Domnia sa ne-a explicat că reducerea capitalului social se poate face până la un nivel minim de 25.000 euro, prevăzut de lege.

"Chiar dacă operaţiunea de reducere şi majorare a capitalului social se face simultan, pragul minim impus de lege trebuie respectat", a mai spus Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a precizat: "Reducerea capitalului social pentru a acoperi pierderile, urmat de majorarea sa prin atribuirea de titluri numai unora dintre acţionari, nu tuturor, se află în afara legii şi încalcă principiul protecţiei investitorilor".

ASF precizează în documentul despre Armătura: "În considerarea tuturor aspectelor menţionate atât în prezenta adresă, cât şi prin actele individuale emise, vă atenţionăm asupra faptul că operaţiunile de modificare a capitalului social derulate până în prezent încalcă prevederile legale în vigoare având ca efect pierderea calităţii de acţionar pentru marea majoritatea a acţionarilor S.C. Armătura S.A. Cluj Napoca. Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează să dispună toate măsurile necesare în vederea respectării cadrului legal aplicabil şi asigurării protecţiei drepturilor acţionarilor societăţii".

ASF precizează că, în cazul operaţiunii de majorare de capital, nu sunt incidente prevederile legislaţiei invocate de Consiliul de Administraţie (CA) al "Armătura", potrivit căreia nu este necesară întocmirea şi publicarea unui pros-pect proporţionat. Aceste prevederi se aplică operaţiunilor care vizează substituirea acţiunilor aflate deja în circulaţie şi nu au ca efect majorarea capitalului social al unei companii, prin consolidarea sau splitarea valorii nominale, explică Autoritatea.

Reglementatorul atrage atenţia conducerii CA "Armătura" că oferirea către acţionarii existenţi, în cadrul dreptului de preferinţă, a unor acţiuni emise în vederea majorării capitalului social se face în baza unui prospect/prospect proporţionat care trebuie să respecte reglementările europene în domeniu. De asemenea, oferta publică de vânzare trebuie să fie făcută printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiţii financiare, iar perioada de subscriere nu poate să fie mai mică de o lună de la data stabilită în anunţul şi prospectul/prospectul proporţionat de ofertă, potrivit adresei ASF.

Supraveghetorul a solicitat conducerii "Armătura" să prezinte, în cadrul AGEA din 3/4 iunie, precizările din adresa în cauză.

"Herz Armaturen" şi-a majorat deţinerea la "Armătura" la 58,25%, în urma reducerii şi a majorării capitalului social, de la 32,99%, cât avea înainte de derularea operaţiunilor. Compania austriacă a subscris, în cadrul primei etape a majorării de capital, 13.197.352 acţiuni, egal cu numărul de titluri din portofoliu anterior reducerii la zero a capitalului social, pentru ca, în a doua etapă, să subscrie 10.101.749 acţiuni.

"Armătura" şi-a bugetat, pentru acest an, o pierdere de 121.693 lei, după ce, anul trecut, a înregistrat un rezultat negativ de aproape patru milioane lei.

Acţiunile "Armătura" sunt sus-pendate de la tranczacţionare de pe 20 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Armatura a INCALCAT legea clar. In primul rand, cum spune si domnul Piperea capitalul social nu poate scadea sub 25000 euro. In al doilea rand trebuie sa fie o justificare pentru modificarea capitalului (reducere sau majorare). In al treilea rand, si aici este partea interesanta, in cazul in care reducerea capitalului are ca scop acoperirea pierderilor din anii precedenti, trebuie analizate situatiile financiare. Atentie mare la faptul ca pierdere contabila nu inseamna neaparat pierdere reala. De exemplu, vand unei firme din grup (sau cu care am relatii speciale) produsele/serviciile la preturi reduse, inregistrez pierdere si apoi am justificarea pentru reducerea capitalului. Asta e doar un exemplu, in realitate sunt nenumarate modalitati de a inregistra pierderi fabuloase.

    Capitalul social este partea fixa evidentiat ca valoare contabila a patrimoniului social. Pentru ca o societate sa-si diminueze CS la 0 este necesara lichidarea tuturor activelor societatii.

    Este imposibil sa diminuezi CS la o fara sa faci operatiuni de lichidare a patrimoniului soical si sa elimini actionarii si sa ramai cu bunurile societatii. Asta este furt si nu are nicio legatura cu legalitatea. Administratorii care au efecutat aceasta operatiune trebuie urmariti penal!!!

    Grav este ca acest model se extinde pe zi ce trece, operatiunea descrisa anterior nefiind singulara. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb