Toni Teau, CCF: "Ar fi necesară o operaţiune de "curăţare şi ordonare" a Codului fiscal"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2012

Toni Teau, CCF: "Ar fi necesară o operaţiune de "curăţare şi ordonare" a Codului fiscal"

Camera Consultanţilor Fiscali din ţara noastră a fost, în perioada 20-21 septembrie, gazda Adunării Generale a Confederaţiei Fiscale Europene, un eveniment internaţional de referinţă pentru mediul fiscal din toate ţările membre ale Uniunii Europene. Manifestarea a reunit preşedinţi ai asociaţiilor profesionale din statele europene, reprezentanţi ai societăţilor multinaţionale de consultanţă (Big Four), comisari europeni şi reprezentanţi ai Parlamentului european şi românesc, şi a constituit un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii naţiunilor participante, precum şi o oportunitate de promovare a profesiei de consultant fiscal, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.

Interviu cu domnul Toni Teau, prim-vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF)

Reporter: Stimate domnule prim-vicepreşedinte, ce ne puteţi spune despre relaţia CCF cu autorităţile române?

Toni Teau: Relaţia dintre CCF şi autorităţile fiscale este una de colaborare. Acest tip de relaţie porneşte de fapt de la rolul consultantului fiscal care este unul de mediator între agentul economic şi organul fiscal, ceea ce, extins la nivelul organizaţiei profesionale, nu poate să conducă decât la acest gen de relaţie de colaborare.

În acest sens, CCF încearcă să aducă în atenţia organelor fiscale diverse aspecte semnalate de către consultanţii fiscali în ceea ce priveşte diverse zone ale legislaţiei fiscale care necesită îmbunătăţiri, prin organizarea de întâlniri şi seminarii la care participă atât consultanţi fiscali, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor fiscale.

Reporter: Care este opinia CCF cu privire la fiscalitatea din România comparativ cu celelalte state europene?

Toni Teau: În ceea ce priveşte fiscalitatea din România putem spune că la nivel de impozitare directă (impozit pe profit, impozit pe venit), România se situează într-o poziţie competitivă (dintre vecinii noştri, doar Bulgaria se prezintă mai bine - cu o cotă de impozit pe profit de 10%), doar că sunt însă alte zone, cum ar fi cea a contribuţiilor sociale aplicabile asupra forţei de muncă sau cea legată de predictibilitatea mediului fiscal, care lasă mult de dorit.

Reporter: Tot mai mulţi întreprinzători se plâng de multitudinea de taxe pe care trebuie să le plătească.

Există vreo iniţiativă pentru micşorarea numărului de taxe?

Toni Teau: Au existat astfel de iniţiative în anii anteriori (2009-2010) prin care Guvernele aflate la acele perioade în funcţiune şi-au propus să reducă din multitudinea de taxe aplicable.

Concluzia pe care putem să o tragem în prezent când, în continuare, agenţi economici se plâng că sunt prea multe taxe nu poate fi decât una singură: că aceste iniţiative au eşuat şi, din păcate, nici nu mai exis-tă, nici cel puţin ca intenţie declarată a actulualului Guvern, un deziderat în aceast sens.

Reporter: Cum apreciaţi actualul Cod Fiscal? Are nevoie de îmbunătăţiri?

Toni Teau: Una din principalele probleme ale actualului Cod Fiscal credem că rezidă în multitudinea de modificări pe care le-a suferit în timp şi mai ales prin lipsa de corelare a acestora.

Astfel, există o multitudine de aspecte care nu sunt tratare unitar în toate capitolele Codului Fiscal. Prin urmare, credem că ar fi necesară o operaţiune de "curăţare şi ordonare" a Codului fiscal şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia prin punerea de acord a tututor aspectelor care sunt tratate diferenţiat pe parcursul său (diferenţiere care a apărut de cele mai multe ori nu din intenţie, ci din lipsa de corelare şi de viziune de ansamblu pe parcursul nenumăratelor modificări survenite în timp), urmată apoi de o republicare a acestuia.

Reporter: Cum credeţi că pot fi contribuabilii convinşi să nu eludeze legea?

Toni Teau: Acest aspect al convingerii contribuabililor de a nu eluda legea credem că este unul extrem de delicat şi poate comporta diverse abordări, însă credem că în esenţă acest lucru ţine în primul rând de necesitatea ca sarcina fiscală să fie percepută de către contribuabili ca fiind aşezată în mod echilibrat şi echitabil şi, poate mai important decât atât, ca cei care plătesc taxe şi impozite să poată vedea într-un mod transparent şi detaliat cum se cheltuiesc taxele şi impozitele plătite de ei către stat.

Reporter: Recent, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a anunţat că cetăţenii care vor oferi informaţii despre contribuabili care eludează Fiscul ar putea să fie recompensaţi. Cum comentaţi? Se poate utiliza în Româ-nia un astfel de model?

Toni Teau: Noi credem că acest anunţ va rămâne doar la nivelul unei declaraţii, cel puţin în perioada imediat următoare, şi că o astfel de măsura nu poate avea în Româ-nia aceleaşi efecte pe care poate le are în alte zone de pe glob, putând genera conotaţii extrem de negative în conştiinţa colectivă.

Reporter: Stimate domnule preşedinte, care este scopul Confederaţiei Fiscale Europene? Când a aderat România la această confederaţie?

Toni Teau: Confederaţia Fiscală Europeană (CFE) a fost fondată în anul 1959 şi în prezent reuneşte 32 de organizaţii naţionale din 24 de state europene, reprezentând peste 180.000 de consultanţi fiscali. Printre obiectivele CFE se regăsesc:

- Protejarea intereselor profesionale ale consultanţilor fiscali şi asigurarea calităţii serviciilor furnizate de către consultanţii fiscali;

- Schimbul de informaţii cu privire la legislaţiile naţionale în vederea asigurării unei coordonări în ceea ce priveşte legislaţia fiscală la nivel european;

- Colaborarea cu autorităţile naţionale şi internaţionale în domenii precum legislaţia fiscală şi legislaţia privind reglementarea profesiei de consultant fiscal;

- Promovarea activităţii de consulanţă fiscală prin informarea publicului şi agenţilor economici cu privire la serviciile pe care consultanţii fiscali le desfăşoară;

- Facilitarea cooperării în domeniile de interes comun pentru consultanţii fiscali din Uniunea Europeană cât şi din afara acesteia.

Camera Consultanţilor Fiscali din România a devenit membră cu drepturi depline a CFE începând cu anul 2009.

Reporter: Care au fost concluziile Adunării Generale a Confederaţiei Fiscale, eveniment care s-a desfăşurat, recent, în România?

Toni Teau: Pe data de 21 septembrie 2012, pe lângă alte subiecte discutate, în cadrul Adunarii Generale a CFE ce a avut loc în Bucureşti, a fost ales un nou Preşedinte al CFE în persoana domnului Jiøí Nekováø (Cehia) pentru un mandat de doi ani cu începere din 1 ianuarie 2013.

Domnul Jiøí Nekováø succede domnului Stephen Coleclough (Marea Britanie) care a deţinut poziţia de Preşedinte pentru două mandate în cursul ultimilor patru ani.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb