Tot mai mulţi jurnalişti mor în Mexic şi Ucraina

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 22 august 2022

Tot mai mulţi jurnalişti mor în Mexic şi Ucraina

Jurnalismul rămâne o meserie foarte periculoasă, ca să nu spunem direct: mortală.

Nu este nevoie de un război, precum în Ucraina, ca să moară jurnalişti, acest lucru se întâmplă şi în zone unde teoretic este pace. Anul acesta este cel mai dramatic pentru jurnaliştii din Mexic, unde se înregistrează un record nedorit: 18 ziarişti ucişi până la jumătatea lunii august, potrivit datelor unei organizaţii locale pentru drepturile omului. Din cele 18 decese, s-a identificat o potenţială legătură cu activitatea lor în nouă cazuri, a declarat, săptămâna trecută, directorul regional al organizaţiei, Leopoldo Maldonado. "2022 ar putea fi cel mai rău an dintr-un secol pentru presă", a spus Maldonado. Organizaţia a documentat un total de 331 de atacuri împotriva jurnaliştilor în prima jumătate a anului, dintre care majoritatea implică intimidare şi hărţuire.

Pe de altă parte, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, cel puţin opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa în această ţară, în timp ce îşi făceau meseria, arată un bilanţ al organizaţiei neguvernamentale Reporteri Fără Frontiere.

Bilanţul de anul trecut arăta o descreştere în ceea ce priveşte numărul de morţi. Un număr record de 488 de profesionişti din domeniul mass-media se afllau la închisoare în întreaga lume, deplânge organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) în bilanţul său pe 2021, care contabiliza totodată un număr de 46 de jurnalişti ucişi, cel mai mic din ultimii 20 de ani. "Niciodată după crearea bilanţului anual al RSF în 1995 numărul de jurnalişti aflaţi în detenţie nu a fost atât de mare", constata organizaţia nonguvernamentală pentru apărarea libertăţii presei. Această majorare puternică, de circa 20% într-un an, "este în principal cauzată de trei ţări": Myanmar, Belarus şi China. "De asemenea, niciodată până acum RSF nu a înregistrat atâtea femei-jurnalist aflate în detenţie", în total 60, cu o treime mai multe decât în 2020, subliniază asociaţia. Chiar dacă bărbaţii constituie în continuare cea mai mare parte a jurnaliştilor aflaţi după gratii în lume (87%), Republica Belarus este ţara care a trimis la închisoare mai multe femei-jurnalist (17) decât confraţi de sex masculin (15).

În 2021, numărul de jurnalişti şi profesionişti din mass-media ucişi a atins cel mai scăzut nivel al său din ultimii 20 de ani, cu 46 de morţi, constată RSF.

Majoritatea acestor decese sunt asasinate: "65% dintre cei ucişi sunt luaţi în mod intenţionat drept ţintă şi eliminaţi", denunţă organizaţia.Mexicul şi Afganistanul erau şi în 2021 cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb