Traderi: Deficienţele Libor, nu conspiraţia, au permis manipularea dobânzilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2012

"Barclays" este singura instituţie care a recunoscut că a încălcat regulile în stabilirea dobânzilor Libor.

"Barclays" este singura instituţie care a recunoscut că a încălcat regulile în stabilirea dobânzilor Libor.

Deficienţele modului în care este stabilită dobânda Libor le-au permis băncilor să manipuleze individual acest indice, la nivel mondial, ca să obţină profit ani de zile, spun unii traderi, conform Bloomberg.

Potrivit acuzaţiilor autorităţilor de reglementare, angajaţii băncilor ar fi încercat să manipuleze de comun acord dobânda de referinţă Libor pentru titluri de valoare de 500 de trilioane de dolari la nivel mondial, însă ei nu aveau nevoie să conspire cu omologii de la alte societăţi ca să afecteze rata stabilită în fiecare zi, spune un angajat care şi-a pierdut locul de muncă în urma scandalului manipulării Libor. Conform sursei, prin mici modificări în sus sau în jos a observaţiilor înaintate de bănci, angajaţii în cauză puteau creşte valoarea portofoliilor de tranzacţionare sau puteau reduce pierderile.

La rândul său, Andrew Verstein, lector la Facultatea de Drept din Yale, declară, într-o lucrare care urmează să fie publicată: "Să manipulezi dobânda Libor este mult mai uşor decât poate părea. Nu e nevoie de conspiraţie".

Menţionăm că Departamentul american al Justiţiei pregăteşte dosare penale împotriva mai multor instituţii financiare şi angajaţi ai acestora pentru manipularea ratei dobânzilor Libor (pe piaţa interbancară), conform New York Times, care citează surse guvernamentale americane. Acestea spun că, printre persoanele împotriva cărora ar putea fi intentate procese penale se află traderi ai băncii britanice "Barclays" Plc. Autorităţile din SUA prevăd acţiuni penale împotriva a cel puţin unei bănci, în cursul acestui an.

Amintim că "Barclays" este singura bancă ce a recunoscut că a încălcat regulile în stabilirea dobânzilor Libor, iar luna trecută a acceptat să plătească o amendă de circa 360 de milioane de euro în acest caz. Anchetatorii din Washington şi Londra, care s-au ocupat de cazul Libor, nu au constatat fapte penale împotriva niciunui angajat, ci s-au axat pe modul de stabilire a dobânzii.

New York Times mai scrie că diferite state din SUA încearcă să stabilească amploarea prejudiciilor, înaintea lansării de proceduri judiciare împotriva mai multor instituţii financiare, din care unele, inclusiv două bănci europene, negociază înţelegeri cu guvernul.

Sursele citate de publicaţia americană spun că, în urma acestei anchete deosebit de complexe, care ar putea dura câţiva ani, este posibil să asistăm la înţelegeri cu Justiţia, în urma cărora părţile vor plăti amenzi, nu la puneri sub acuzare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb