TRADERII ANTICIPEAZĂ: Cuprul, cafeaua, aurul, petrolul şi grâul - "vedetele" materiilor prime, vara aceasta

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 iunie 2021

Cuprul, cafeaua, aurul, petrolul şi grâul - "vedetele" materiilor prime, vara aceasta

Indicele Dow Jones Commodity a crescut cu 23% de la începutul anului, respectiv cu 60% în ultimele 12 luni

Pieţele globale ale materiilor prime au crescut puternic de la mijlocul lunii aprilie până acum, în condiţiile în care economiile se redeschid după măsurile de lockdown luate în timpul pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de creştere a inflaţiei sunt tot mai mari, determinând investitorii să îşi crească expunerile la mărfuri.

În acest context, indicele Dow Jones Commodity, care măsoară evoluţia preţurilor mai multor materii prime, a crescut cu 23% de la începutul anului până în prezent, cea mai mare parte a avansului fiind înregistrată după 12 aprilie. În ultimele 12 luni, indicele a câştigat peste 60%, trecând, vineri, de 900 de puncte.

O analiză recentă, realizată de casa internaţională de trading Capital, arată că preţurile metalelor industriale, cum sunt cuprul, aluminiul şi minereul de fier, au atins niveluri record, întrucât economia Chinei, cel mai mare consumator mondial, se bucură de o redresare puternică, iar tranziţia către vehiculele electrice şi energia regenerabilă, la nivel global, alimentează cererea.

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. consideră că avansul înregistrat recent reprezintă începutul "unei tendinţe de creştere pe piaţa mărfurilor", determinată de o explozie a cererii de călătorii, pe fondul campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19, al cererii stimulate de măsurile guvernamentale şi de tranziţia energetică, precum şi de scăderea stocurilor după ani fără investiţii în noi proiecte miniere.

Analiza menţionează că, acestea fiind perspectivele, materiile prime care vor beneficia de cele mai bune evoluţii ale preţurilor în vara aceasta sunt următoarele:

Cuprul

Cuprul a avut, în acest an, una dintre cele mai bune evoluţii în rândul materiilor prime. Preţul spot al metalului industrial a urcat la un record maxim de 4,8 dolari livra (o livră are aproximativ 0,5 kg) la London Metal Exchange pe data de 11 mai, ceea ce semnifică un plus de 36% de la 1 ianuarie 2021. De atunci, preţul oscilează între 4,5 şi 4,7 dolari pe livră.

Vineri, la Comex New York, preţul cuprului cu livrare în iulie era de 4,56 dolari livra.

Cuprul este un metal utilizat într-o gamă largă de produse industriale, inclusiv în materiale de construcţii şi cabluri electrice. Metalul este cunoscut sub numele de "Dr. Copper", deoarece preţul său este puternic corelat cu performanţele economiei globale. Utilizarea sa în firele electrice este privită ca un factor cheie al perspectivelor de creştere continuă, în condiţiile în care cablarea cu acest metal este realizată în volume mari la vehicule electrice şi sisteme eoliene şi solare.

Analiştii băncii olandeze ING Groep NV au declarat recent: "Mediul inflaţionist actual şi dobânzile reale negative sunt factori pozitivi pentru sectorul mărfurilor, iar cuprul se remarcă datorită unei cereri puternice anticipate pe termen mediu şi lung, pe fondul tranziţiei energetice. Totodată, o slăbire viitoare a dolarului ar putea oferi un impuls suplimentar preţului cuprului. Dintr-o perspectivă a fundamentelor, factorii care au alimentat viziunea optimistă se vor resimţi în continuare".

Cafeaua Arabica

Preţul futures al cafelei Arabica a urmat o tendinţă de creştere încă din martie, atingând, luna aceasta, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate. Astfel, cotaţia cafelei cu termen de livrare în iulie a atins recordul de 1,6675 dolari livra la data de 1 iunie, la ICE Futures. Preţul a mai pierdut teren, atingând 1,5755 dolari livra în zilele următoare, în condiţiile în care contractul a fost "supra-cumpărat".

Vineri, preţul futures al cafelei Arabica cu livrare în septembrie trecea de 1,61 dolari livra, iar analiştii spun că piaţa va continua să fie susţinută în continuare.

Preţurile acestei materii prime au crescut pe fondul temerilor legate de disponibilitatea livrărilor din Brazilia, cel mai mare producător mondial de profil, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 91 de ani. Ţara este, acum, în sezonul uscat, şi se confruntă cu o perioadă de criză de apă care va afecta agricultura. Umiditatea scăzută a solului ar putea afecta şi cultura din 2022, conform traderilor de la Capital, care amintesc că Brazilia realizează aproximativ o treime din producţia globală de cafea, astfel încât o ofertă redusă are impact asupra pieţei globale.

În plus, protestele antiguvernamentale din Columbia, al doilea mare producător de cafea din lume, care pune pe piaţă 10% din livrările globale de profil, au întrerupt exporturile de la sfârşitul lunii aprilie. Dealerii sunt, în contextul dat, cu ochii pe situaţia din Colombia.

Ole Hansen, şeful diviziei de strategie pentru mărfuri din cadrul Saxo Bank, declară: "Cheia direcţiei pieţei cafelei pe termen scurt rămâne la aceste două evoluţii, din Brazilia şi Columbia. Dar, de menţionat că odată ce va apărea perspectiva unei vremi reci în Brazilia, chiar riscul de îngheţ pe terenurile mai înalte, vom vedea un factor în plus pentru creşterea preţurilor".

Aurul

Cotaţia metalului preţios a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, de 1.909,90 dolari pe uncie, în data de 2 iunie, redresându-se după ce a scăzut sub 1.700 de dolari uncia în martie. Preţul metalului galben a fost sub presiune de când a atins nivelul maxim istoric de peste 2.000 de dolari uncia în august 2020.

Investitorii revin pe piaţa aurului, acum, pe fondul îngrijorărilor cu privire la creşterea inflaţiei, iar vineri dimineaţă, la Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în august era de 1.891,3 dolari uncia.

Analiştii de la TD Securities spun că imaginea viitoare a pieţei aurului esta una pozitivă, dar, cu toate acestea, metalul preţios are acum o evoluţie mai slabă faţă de perioadele cu inflaţie ridicată. Dinamica viitoare a preţurilor de pe piaţa de profil va fi influenţată, conform analiştilor, şi de politica mopnetară pe care o va adopta banca centrală americană (Fed).

Petrolul

Cotaţia ţiţeiului Brent a trecut, luna aceasta, de 72 de dolari pe baril pentru prima dată din mai 2019, înregistrând o creştere cu aproximativ 40% de la începutul anului.

Evoluţia a venit în contextul în care sfârşitul treptat al lockdown-ului a crescut cererea de combustibili în sectoarele industriale şi de transport. În plus, se aşteaptă ca cererea să se majoreze în continuare, în a doua jumătate a anului curent.

Grupul OPEC (alcătuit din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători din afara cartelului) anticipează o reducere substanţială a stocurilor de ţiţei între septembrie şi sfârşitul anului. Drept urmare, OPEC+ va creşte, probabil, producţia anul acesta.

Analiştii de la ING spun: "Singura incertitudine majoră pentru OPEC+ este Iranul, respectiv momentul în care SUA ar putea ridica sancţiunile impuse Teheranului, astfel încât ţiţeiul iranian să revină pe pieţe. În mod clar, orice creştere a ofertei din Iran, în următoarele luni, va fi un aspect pe care OPEC+ trebuie să îl ia în considerare atunci când va stabili politica de producţie".

Vineri, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a estimat că grupul OPEC+ va trebui să-şi majoreze producţia pentru a face faţă cererii, care ar urma să se redreseze la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus până la finalul lui 2022.

"OPEC+ trebuie să se asigure că livrările pe pieţele petroliere globale se realizează în mod corespunzător", conform AIE.

În aceste condiţii, analiştii aşteaptă ca preţul petrolului Brent să atingă în medie 70 de dolari pe baril în a doua jumătate a anului.

Recent, Francisco Blanch, strateg pe mărfuri globale şi produse derivate la Bank of America, declara că preţul petrolului Brent, după ce a atins ţinta de 70 de dolari barilul în trimestrul actual, are o perspectivă mult mai optimistă pe termen lung, iar în următorii trei ani am putea vedea din nou un preţ de 100 de dolari barilul.

Amintim că OPEC+ a decis să continue eliminarea treptată a restricţiilor de producţie, astfel că va mări cu 350.000 de barili/zi producţia din iunie şi cu încă 450.000 de barili/zi din luna iulie, în conformitate cu decizia lor din aprilie, de readucere pe piaţă a 2,1 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iulie.

"Nu va fi o problemă ca OPEC+ să facă faţă cererii", conchide AIE.

În ultima zi a săptămânii trecute, barilul de petrol european Brent cu livrare în august avea un preţ de peste 72 de dolari, iar cel de ţiţei american WTI cu livrare în iulie - de peste 70 de dolari.

Ole Hansen de la Saxo Bank nu se aşteaptă ca petrolul "să fie lăsat să crească până la 80 de dolari pe baril anul acesta", însă Daniel Yergin, vicepreşedintele IHS Markit, consideră că preţul petrolului ar putea ajunge la 80 de dolari barilul, dar ar exista o reacţie la o asemenea evoluţie. "Acest lucru ar începe să afecteze cererea şi, drept urmare, ar exista o reacţie politică. Am vedea, în SUA, intervenţia preşedintelui Joe Biden, care a făcut politică suficient de mult timp cât să ştie că preţurile ridicate ale benzinei sunt întotdeauna o problemă pentru oricine se află la putere", spune Daniel Yergin.

Grâul

Preţurile cerealelor au crescut recent, după o corecţie în luna mai. Seceta din Brazilia şi vremea uscată din regiunile Marile Câmpii şi Midwest din SUA sunt aşteptate să afecteze aprovizionarea de profil.

Preţurile ridicate ale porumbului îi determină pe fermieri, în special pe cei din China, să cumpere grâu pentru furaje, ceea ce ridică preţul grâului.

Ole Hansen de la Saxo susţine: "În pofida încercărilor de a contracara speculaţiile, situaţia actuală va continua să epuizeze rezervele globale de porumb şi grâu".

În aprilie, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) şi-a modificat în sens pozitiv estimarea pentru consumul global de grâu la 781 de milioane de tone în anul agricol 2020/2021, după ce, în martie, preconiza că acesta va fi de 775,9 milioane de tone. Previziunea modificată a fost menţinută de USDA în luna mai.

Modificarea în creştere a estimării USDA a fost determinată de China, unde cererea de furaje a fost revizuită în urcare cu 5 milioane de tone, la 40 de milioane de tone, pentru sezonul agricol 2020/2021. Luna aprilie a fost a şasea consecutivă în care USDA şi-a revizuit estimările privind consumul intern de profil din China.

Menţionăm că, vineri dimineaţă, pe piaţa americană, preţul grâului cu livrare în septembrie era de 6,82 dolari/buşel (un buşel de grâu = 27,22 kilograme).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb