ZIARUL BURSA

14 iunie 2021
Ediţia din 23.12.2024
Colaj de MAKE

Băncile centrale, complici fără alibi la noul jaf inflaţionist de proporţii istorice

Călin RecheaBănci-Asigurări / 14 iunie 2021

Călin Rechea

Preţurile de consum din SUA a crescut cu o rată anuală de 5% în luna mai 2021, cea mai mare din august 2008. Dar nu acesta este indicatorul utilizat de Federal Reserve pentru a decide o eventuală majorare a dobânzilor, ci un indice core al preţurilor pe baza cheltuielilor de consum ale populaţiei (core PCE), care a înregistrat o creştere anuală de 3,1%, cea mai mare din luna mai 1992.

Zece listări de acţiuni pe AeRO - nouă au preţul peste cel din plasament

ÎN ULTIMELE DOUĂSPREZECE LUNI Zece listări de acţiuni pe AeRO - nouă au preţul peste cel din plasament

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 14 iunie 2021

Doar jumătate din nou venitele la bursa noastră se tranzacţionează la preţuri mai mari faţă de cele din prima zi  

Marcel Murgoci, Estinvest: "Pe măsură ce se scurge mai mult timp de la listare, investitorii încep să trieze companiile, ceea ce se vede şi în evoluţiile cotaţiilor"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Investitorii în companii mici şi de creştere nu pun în prim plan raportul P/E, ci mizează pe o dinamică accelerată a veniturilor"

Acţiunile a zece companii au fost listate în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ultimele douăsprezece luni, fără îndoială cea mai bună perioadă din cei peste şase ani de la lansarea Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al bursei noastre.

Alexandru Păunescu

VIDEO "Negocierea în cadrul CSALB este un semnal de încredere pe care băncile îl dau consumatorilor"

Bănci-Asigurări / 14 iunie 2021

(Interviu cu Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB şi reprezentantul Băncii Naţionale a României în acest board de conducere a Centrului)  

Reporter: Care consideraţi că sunt avantajele soluţionării alternative pentru consumatori şi bănci şi care ar putea reprezenta argumente pentru rezolvarea amiabilă a nemulţumirilor în afara instanţelor de judecată?

Manifestările culturale pot fi organizate în condiţii de siguranţă

UNDĂ VERDE DIN PARTEA MINISTERULUI DE RESORT: Manifestările culturale pot fi organizate în condiţii de siguranţă

O.D.Cultură / 14 iunie 2021

După lungi şi chinuitoare luni, oamenii care activează în sectorul cultural au parte şi de o veste bună. Chiar dacă mai târziu decât era de aşteptat, Ministerul Culturii dă undă verde pentru desfăşurarea activităţilor. Raportul Ministerului Culturii post evenimente pilot arată că manifestările culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă. Ministerul Culturii a organizat, în luna mai, patru evenimente pilot, cu spectacole cu public atât la interior, cât şi la exterior, care au avut ca scop relaxarea condiţiilor din sectoarele cultural-creative.

Sistem - erorile medicale se raportează... greu

O.D.Miscellanea / 14 iunie 2021

Problemele sistemului medical autohton sunt multiple, iar pandemia nu a făcut decât să le scoată şi mai mult în evidenţă. Un studiu relevă o altă faţă a problemelor legată de raportarea erorilor medicale. Peste 40% dintre unităţile sanitare nu au raportat nicio eroare medicală în 2020, iar jumătate dintre erorile anunţate au fost cauzate de nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale, reiese dintr-un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Ayan.

Europa, sub asaltul unor produse de uz medical necorespunzătoare

Europa, sub asaltul unor produse de uz medical necorespunzătoare

O.D.Miscellanea / 14 iunie 2021

Europa a fost inundată în ultimul an cu produse de uz medical neconforme. La umbra pandemiei s-au câştigat averi în urma unor afaceri oneroase. Inclusiv statele au achiziţionat astfel de prosuse.

Zeci de milioane de produse necorespunzătoare destinate protejării împotriva COVID-19 au fost confiscate în decurs de peste un an în UE în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

BNR şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un nou acord de cooperare bilaterală

BNR şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un nou acord de cooperare bilaterală

M.G.Macroeconomie / 14 iunie 2021

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Acest acord este un foarte bun instrument de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană" Octavian Armaşu, guvernatorul BNM: "Apreciem contribuţia importantă a investitorilor din România, care au contribuit nemijlocit la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova" 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi omologul său din Republica Moldova, Octavian Armaşu, au semnat vineri un nou acord de colaborare bilaterală între cele două bănci centrale. Acordul vizează extinderea şi dezvoltarea cooperării în domeniile de interes reciproc cum ar fi supravegherea bancară, gestiunea situaţiilor de criză, infrastructurile pieţei financiare, operaţiunile cu numerar combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi supravegherea aplicării sancţiunilor internaţionale.

"Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor din SUA susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu"

ANDREI RĂDULESCU, BT: "Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor din SUA susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu"

M.G.Macroeconomie / 14 iunie 2021

Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor, aflată la minime istorice în Statele Unite, susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză.

Acesta precizează: "Pe parcursul ultimelor luni am asistat la accelerarea presiunilor inflaţioniste, la nivel mondial, pe plan european şi în sfera internă, evoluţie influenţată de factori precum: 1. redinamizarea cererii interne pe măsura redeschiderii economiilor în contextul procesului de vaccinare; 2. efectul bază, date fiind restricţiile introduse la momentul incidenţei pandemiei coronavirus în martie 2020; 3. creşterea semnificativă a cotaţiilor internaţionale la ţiţei (în medie cu aproximativ 60% an/an în perioada ianuarie-mai) şi alte materii prime; 4. amplele programe monetare neconvenţionale implementate de băncile centrale (activele FED au urcat cu peste 3.5 trilioane USD, iar cele ale BCE cu circa 3 trilioane EUR de la debutul pandemiei) cu impact la nivelul preţurilor activelor imobiliare şi activelor financiare".

"Este greu de imaginat o societate prosperă fără un sistem performant de educaţie"

ANDRA MUNTEANU, NARADA: "Este greu de imaginat o societate prosperă fără un sistem performant de educaţie"

A consemnat Adelina ToaderCompanii / 14 iunie 2021

Bugetul alocat Învăţământului anul acesta este de 2,55%, cel mai mic din ultimii 26 de ani Anul şcolar trecut, 900.000 de elevi nu au putut frecventa cursurile online din cauza lipsei device-urilor Procentul analfabetismului funcţional este îngrijorător - 42% 

Reporter: Cum a luat naştere proiectul Narada şi cum vine acesta în ajutorul sistemului educaţional româ­nesc?

Deschiderea sezonului în turismul spaţial

PLASAMENTE ALTERNATIVE Deschiderea sezonului în turismul spaţial

Marius TiţaInvestiţii Personale / 14 iunie 2021

Se apropie vara când, în loc de săli de licitaţie de artă sau galerii, vom vizita muzee sau, probabil, plaje, munţi, grătare. Unii, mai pregătiţi, se duc în spaţiu, într-o călătorie turistică. Organizatorul este Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume sau unul dintre ei, cel care şi-a câştigat tsunami-ul de bani, mai ales în pandemie, colindând pământul, cu pachete şi colete. Dar Bezosul nu vrea să meargă singur în naveta spaţială, mai ia cel puţin un turist, unul care va plăti bilet. Cât costă biletul? Acum ştim, 28, de milioane, de dolari. După o lună de pregătire, a avut loc şi licitaţia care, în patru minute, a vândut biletul, locul în naveta spaţială a lui Bezos. La startul licitaţiei s-au aşezat 7.600 candidaţi din 159 de ţări, ceea ce arată o bunicică repartizare a milionărimii pe glob. Din România, oare cine s-a înscris? Cred că nimeni, că altfel s-ar fi lăudat în gura mare. Asta este şi o provocare ca, dacă există, să ne uimească! Licitaţia propriu-zisă s-a ţinut, totuşi, cu doar vreo 20 de licitatori activi, care au pornit de la vreo 5 milioane de dolari americani. Asta înseamnă că ăia mulţi nu erau neapărat milionari, puteau să se înscrie şi cu alocaţia copilului sau cu împrumuturi pentru nevoi personale?

Rata de dobânda pe 10 ani se menţine la 3,26%, în ciuda intensificării inflaţiei la cel mai ridicat nivel din decembrie 2019

Rata de dobânda pe 10 ani se menţine la 3,26%, în ciuda intensificării inflaţiei la cel mai ridicat nivel din decembrie 2019

M.G.Miscellanea / 14 iunie 2021

Rata de dobândă pe 10 ani a României, barometrul pentru costul de finanţare din economia internă, s-a menţinut la finalul săptămânii trecute la 3,26% în ciuda accelerării ritmului anual al inflaţiei la 3,75% în luna mai, cel mai ridicat nivel din decembrie 2019. Costurile efective din piaţa primară au continuat însă tendinţa ascendentă, Guvernul împrumutând, joi, 600 de milioane de lei de pe piaţa internă, pe o scadenţă de 7 ani, la un cost de finanţare mediu mai mare cu 20 de puncte de bază faţă de licitaţia anterioară din luna aprilie. Potrivit unui raport BCR, Guvernul şi-a acoperit până acum circa 42% din necesarul brut de finanţare pentru acest an.

SITUAŢIE NATO: 231 dolari per capita, alocaţi de statul român pentru forţele armate

G.M.Politică / 14 iunie 2021

Bugetul pentru forţele armate a crescut în pandemie Cheltuielile cu echipamentele şi tehnica militară vor fi duble, la nivel NATO, în 2021 

Ţara noastră se situează aproape de media NATO a cheltuielilor pentru echipamente şi tehnică militară, conform situaţiei privind cheltuielile de apărare a statelor membre prezentată de Alianţa Nord-Atlantică, la finalul săptămânii trecute, pentru perioada 2014 - 2 iunie 2021.

Cu 23,1% din alocarea de 2,02% din Produsul Intern Brut, cheltuiţi pentru echipamente şi tehnică militară, România se află alături de Bulgaria, Letonia, Danemarca şi Spania, imediat sub media de 24,26% a statelor membre NATO. În privinţa sumelor alocate pentru achiziţionarea de tehnică militară suntem depăşiţi de Turcia, Ungaria, Italia, Polonia, dar ne situăm deasupra Cehiei, Belgiei, Germaniei, Portugaliei şi Sloveniei.

Guvernul va aloca 915,6 milioane lei pentru disponibilizările din sectorul energetic

PROIECT OUG Guvernul va aloca 915,6 milioane lei pentru disponibilizările din sectorul energetic

I.Ghe.Politică / 14 iunie 2021

Peste 8000 de angajaţi din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Complexului Energetic Oltenia, Companiei Naţionale a Uraniului şi Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului SA, vor fi disponibilizaţi în următoarea perioadă conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică, vineri, pe site-ul Ministerului Energiei. Efortul bugetar pentru plata venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii se va ridica la aproximativ 915,6 milioane lei.

Cuprul, cafeaua, aurul, petrolul şi grâul - "vedetele" materiilor prime, vara aceasta

TRADERII ANTICIPEAZĂ: Cuprul, cafeaua, aurul, petrolul şi grâul - "vedetele" materiilor prime, vara aceasta

A.V.Materii Prime / 14 iunie 2021

Indicele Dow Jones Commodity a crescut cu 23% de la începutul anului, respectiv cu 60% în ultimele 12 luni 

Pieţele globale ale materiilor prime au crescut puternic de la mijlocul lunii aprilie până acum, în condiţiile în care economiile se redeschid după măsurile de lockdown luate în timpul pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de creştere a inflaţiei sunt tot mai mari, determinând investitorii să îşi crească expunerile la mărfuri.

O nouă sesiune de creştere pentru indici, pe volume reduse

O nouă sesiune de creştere pentru indici, pe volume reduse

A.I.Piaţa de Capital / 14 iunie 2021

Plasamentul cu acţiunile Arctic Stream a fost înregistrat în sistemul bursier  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacţionare a săptămânii în creştere, în ton cu evoluţiile din pieţele europene.

La Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 1,36%, la 11.520,46 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o apreciere de 1,19%, până la 1.020,97 de puncte.

Rulajul a fost de 53,02 milioane lei, sub media zilnică a acestui an, de 77 milioane de lei, o bună parte din valoarea tranzacţiilor fiind dată de înregistrarea în sistemul BVB a plasamentului acţiunilor Arctic Stream.

Pieţele europene, la nivel record

Pieţele europene, la nivel record

A.V.Internaţional / 14 iunie 2021

Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv vineri, ajungând la un nivel record, în baza speranţelor legate de politicile băncilor centrale, în sensul că acestea vor fi relaxate în continuare, în pofida creşterii inflaţiei.

Euronext Paris

- Acţiunile companiei auto franceze Peugeot SA, parte a grupului PSA Peugeot Citroen, au urcat cu 0,9%, la 17,15 euro. Stellantis NV, producător auto rezultat din fuziunea PSA şi Fiat Chrysler Automobiles NV, a anunţat joi că subsidiara sa franceză, Citroen, a fost pusă sub acuzare de autorităţile judiciare franceze pentru înşelarea consumatorilor, în urma scandalului emisiilor (Dieselgate). Citroen va trebui să constituie un depozit de opt milioane de euro şi să ofere o garanţie bancară de 25 de milioane de euro pentru eventuale prejudicii, conform Stellantis.

- Indicele CAC 40 a crescut cu 0,8%, la 6.600,66 puncte.

SNGN Romgaz SA, prinsă în hăţişul intereselor companiilor intermediare

ACHIZIŢIE CU PROBLEME SNGN Romgaz SA, prinsă în hăţişul intereselor companiilor intermediare

George MarinescuPiaţa de Capital / 14 iunie 2021

Controverse între firme privind o instalaţie de peste 32,7 milioane lei Procedura de achiziţie prevede că în decizia de atribuire se va ţine cont în procent de 70% de componenta financiară În aceste condiţii, intermediarii sunt tentaţi să caute un utilaj ieftin şi mai puţin performant 

Interesele companiilor intermediare par să ţină captivă Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, în procedura de achiziţie publică a unui important utilaj, derulată de compania cu capital majoritar de stat. Este vorba despre o instalaţie, a cărei valoare estimată este de 32.775.231 lei.

Ieşirea din iliberalism

Cristian PîrvulescuEditorial / 14 iunie 2021

Cristian Pîrvulescu

Ieşirea din iliberalism este un proces lung şi dificil. Înfrângerea în alegeri a unui lider iliberal nu reprezintă garanţia că democraţia liberală ar putea fi reînviată. Odată ce iliberalismul a ajuns la putere, chiar dacă liderul va fi la un moment dat schimbat, lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte. Pentru că iliberalismul, jucând totul pentru stimularea urii mulţimilor, urmăreşte, precum totalitarismul, să schimbe radical ordinea valorilor care conduc societatea, limitând democraţia la un simplu joc electoral. Iar dacă totuşi liderul pierde alegerile, atunci guvernarea ce-i urmează va fi ilegitimată prin perpetuarea acuzei privind fraudarea alegerilor.

MACRO NEWSLETTER 14 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 14 iunie 2021

Macroeconomie / 14 iunie 2021

Preţurile de consum din Spania şi-au accelerat creşterea anuală şi în luna mai 2021, până la 2,7%, de la 2,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după o creştere de 1,2% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 0,8%, de la 0,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, iar preţurile utilităţilor au crescut cu o rată anuală de 10,4%, după o creştere de 10% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,4%. (Sursa: INE Spain)

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,9202 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 14 iunie 2021

Euro a scăzut, vineri, cu 0,16 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9202 lei/euro.

Pe pieţele externe, vineri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,2121 dolari, în depreciere cu...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo