ANDREI RĂDULESCU, BT: "Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor din SUA susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iunie 2021

"Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor din SUA susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu"

Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor, aflată la minime istorice în Statele Unite, susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză.

Acesta precizează: "Pe parcursul ultimelor luni am asistat la accelerarea presiunilor inflaţioniste, la nivel mondial, pe plan european şi în sfera internă, evoluţie influenţată de factori precum: 1. redinamizarea cererii interne pe măsura redeschiderii economiilor în contextul procesului de vaccinare; 2. efectul bază, date fiind restricţiile introduse la momentul incidenţei pandemiei coronavirus în martie 2020; 3. creşterea semnificativă a cotaţiilor internaţionale la ţiţei (în medie cu aproximativ 60% an/an în perioada ianuarie-mai) şi alte materii prime; 4. amplele programe monetare neconvenţionale implementate de băncile centrale (activele FED au urcat cu peste 3.5 trilioane USD, iar cele ale BCE cu circa 3 trilioane EUR de la debutul pandemiei) cu impact la nivelul preţurilor activelor imobiliare şi activelor financiare".

Astfel, în SUA, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari în 2020, dinamica anuală a preţurilor de consum - pe indicatorul PCE agreat de Rezerva Federală - a accelerat spre maximul din septembrie 2008, la 3,58%. Ccomponenta core a accelerat de asemenea la 3,06%, cel mai ridicat nivel din iulie 1992, potrivit lui Rădulescu.

"De asemenea, în zona Euro, principalul partener economic al României, dinamica anuală a preţurilor de consum a accelerat de la 1,6% în aprilie la 2% în mai - maximul din octombrie 2018 -, dar componenta core se menţine la un nivel redus 0,9%. Subliniem faptul că procesul de relansare economică post-pandemie din zona Euro se desfăşoară cu întârziere comparativ cu cel din economia americană, aspect care are impact inclusiv la nivelul evoluţiei preţurilor de consum. Totodată, se evidenţiază accelerarea semnificativă a aşteptărilor cu privire la evoluţia inflaţiei pe termen mediu-lung: pe scadenţa 10 ani la 2,47% în SUA (cel mai ridicat nivel din martie 2013), respectiv 1,48% în Germania (maximul din decembrie 2013). În România ritmul anual al preţurilor de consum (pe indicele armonizat UE) a accelerat de la 2,5% în martie la 2,7% în aprilie, cel mai ridicat nivel din februarie 2020 (componenta core la 2,5%, maximul din august 2020)", arată Rădulescu.

Acesta notează că deşi au majorat prognozele pentru evoluţia preţurilor de consum din trimestrele următoare, băncile centrale din lume se aşteaptă ca accelerarea recentă a presiunilor inflaţioniste să fie cu caracter tranzitoriu.

"Altfel spus, ritmul anual al preţurilor de consum se va normaliza cel mai târziu în 2023, după consumarea efectelor determinate de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui soc sanitar exogen fără precedent la nivel mondial în ultimul deceniu. Spre exemplu, prognozele publicate de Banca Centrală Europeană indică perspectiva decelerării dinamicii anuale a preţurilor de consum din zona Euro de la 1,9% în 2021 la 1,5% în 2022, respectiv 1,4% în 2023. De altfel, această perspectivă a unui şoc inflaţionist tranzitoriu a determinat băncile centrale să semnaleze că nu se grăbesc cu procesul de normalizare a politicii monetare - după implementarea unui grad record de relaxare în perioada recentă. Nu în ultimul rând, tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor, la minime istorice în SUA, susţine această ipoteză a şocului inflaţionist tranzitoriu", notează economistul.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor, aflată la minime istorice în Statele Unite, susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză."

    Trebuie sa ma gandesc sa vin la BT sa ii tin un training d-lui Radulescu.  

    Draga d-le Radulescu , penru ca stiu ca mandria va va opri 24/7 sa apelati la viziunea altui specialist, va dau direct solutia unde sa va uitati.  

    Avand in vedere structura economica a SUA stiti foarte bine ca nu e sursa de inflatie in lume. China e sursa de inflatie in lume. Si acum China exporta inflatie ca la nebuni in toata lumea... si mai ales in SUA.  

    Soc inflationist... TRANZITORIU ? Oare?  

    Inflatia lumii isi are originile in China , nu in SUA.

    Uita-te unde trebuie la indicatorul velocitatii, amigo! Ai incurcat borcanele !  

    1. reiterez avertizarea mea e acum 1-2 luni inca valida si anul acesta si in anii urmatori:

      DACA PUTETI, FACETI RAMBURSARI ANTICIPATE PARTIALE / TOTALE ALE CREDITELOR ! Vine un super-val de inflatie in arcul de timp 2021-2024 datorat nu explansiunii accelerate a cererii ci comprimarii ofertei (cauze: decizii cretine ale politicienilor si bancilor centrale - vezi "inverzirea" sectorului energetic- , aspecte climatice - vreme in racire accentuata si cresterea activitatii vulcanice - impact negativ pe productia de alimente , etc)  

      Scapati de datorii imediat ca daca va musca de fund inflatia si - implicit - cresterile de dobanzi ... naiba va ia!  

      IESITI DIN DATORIE! IMEDIAT! Si nu mai intrati niciodata in iadul datoriilor! Sa aveti! Nu sa datorati!  

      Bine că ne-ai spus. O să facem fix pe dos.

      Cu ploile astea cum faci? Când le mai oprești că vrem să mergem și noi în concediu? 

      :)

      ploile se retrag pentru a da timp de gandire si corectare etica celor de la PNL Apele Romane incepand cu perioada 24-28 iulie 2021.  

      De la final de iulie 2021 ploile vor fi normale sau vor lipsi pana la final de decembrie 2021.  

      Dupa aia potop mare peste toti de-a lungul anului 2022 (cu exceptia perioadei mai-iunie-iulie 2022) sa le iasa figurile corupte din cap PNL-istilor cu Apele lor Romane cu tot si toate carpele si toti alcoolicii lipitori de afise angajati pe acolo de parca ar fi ograda mamei lui Orban aceasta Apele Romane.  

    Adica tranzitoriu inseamna trei ani, 2021, 2022 si 2023? In fiecare an cate 4-5%? Ohohoho.... asta da tranzitoriu. Si fara cresteri salariale in acest timp? Ca daca vor fi cresteri salariale, tranzitia se va prelungi.

    1. isteata constatare, bravo!

      unele companii vor refuza sa mareasca salariile pe motiv ca... e inflatie "tranzitorie" 

      bravo, buna constatare.  

      În acest ritm inflaționist, prețurile se vor dubla până în 2033-35. Doar că nu se calculează corect indicele prețurilor de consum, în condiţiile în care sunt excluse prețurile imobilelor, care s-au dublat din 2007-astfel am fi avut o inflație de 7-8%/an, excluzând anii 2009-2010.

      Ce crezi?

      Chiar e fara cresteri REALE de SALARIU! 

      Vezi Serpuirea "nominala" a venitului mediu in economie! 

      Acolo unde face platou inseamna in termeni real Caderea venitului in raport cu inflatia reala! 

      semnat comenturi "Cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb