Băncile centrale, complici fără alibi la noul jaf inflaţionist de proporţii istorice

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

"Inflaţia este la fel de violentă ca un bandit, la fel de înspăimântătoare ca un jefuitor înarmat şi la fel de mortală ca un asasin". Ronald Reagan (1978)

Călin Rechea

Preţurile de consum din SUA a crescut cu o rată anuală de 5% în luna mai 2021, cea mai mare din august 2008. Dar nu acesta este indicatorul utilizat de Federal Reserve pentru a decide o eventuală majorare a dobânzilor, ci un indice core al preţurilor pe baza cheltuielilor de consum ale populaţiei (core PCE), care a înregistrat o creştere anuală de 3,1%, cea mai mare din luna mai 1992.

Cu toate acestea nu se pune problema acţiunii din partea băncii centrale americane, cum nu se pune nici în Europa. Conducătorii băncilor centrale preferă să vorbească de simetria inflaţiei în jurul ţintei sau de trecerea la ţintirea inflaţiei medii, chiar dacă aceasta înseamnă o pierdere permanentă a puterii de cumpărare.

Toate aceste eforturi impresionante de ignorare a presiunilor inflaţioniste au ca scop amânarea pe termen nedefinit a "normalizării" politicii monetare, o normalizare pe care nimeni nu se încumetă să o definească, la fel cum nimeni nu doreşte să explice noţiunea de "tranzitoriu". Este vorba despre mai multe luni sau mai mulţi ani?

În cartea "The Great Demographic Reversal: Ageing Societies, Waning Inequality, and an Inflation Revival", publicată în primăvara anului trecut, profesorul Charles Goodhart, fost membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii Angliei, susţine că "factori demografici şi ai globalizării au fost responsabili pentru presiunile deflaţioniste din ultimele trei decenii, dar acum aceste forţe se inversează, iar principalele economii ale lumii se vor confrunta cu presiuni inflaţioniste în următoarele decenii".

China va continua să joace un rol deosebit de important din perspectiva preţurilor la nivel global. "Va exista o buclă feedback pozitivă în care preţurile mai mari ale materiilor prime vor forţa producătorii din China să crească preţurile produselor finite, iar aceasta va crea inflaţie de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi desfacere", a scris recent fostul bancher de investiţii David Goldman în Asia Times.

În opinia lui Goldman, "aceasta este una dintre consecinţele neaşteptate ale unui Washington posedat de nebunia cheltuielilor guvernamentale".

O "nebunie" asemănătoare, dar de o magnitudine mult mai redusă, a alimentat şi valul inflaţionist din anii '60 şi '70.

Şi atunci s-au încercat metode bizare de manipulare a aşteptărilor inflaţioniste ale populaţiei, descrise într-un articol recent de la Bloomberg, unde se arată că "a venit vremea să vorbim de mijloace mai creative de combatere a inflaţiei".

Când au crescut preţurile pantofilor, administraţia Johnson a anunţat restricţionarea exporturilor de piele, iar când a crescut puternic preţul ouălor în 1966, a fost lansat un avertisment oficial privind pericolul pe care îl reprezintă colesterolul din ouă.

Inflaţia s-a accelerat în decada următoare, după ruperea legăturii dintre dolar şi aur în vara anului 1971 de către administraţia Nixon, pe fondul presiunilor exercitate asupra preşedinţilor Federal Reserve de a nu majora dobânzile.

S-au încercat şi "soluţii" ridicole, precum iniţierea unei mişcări de masă pentru combaterea inflaţiei, sub sloganul "Whip inflation now!" (Biciuiţi inflaţia acum!), în perioada administraţiei Ford.

Bineînţeles că nu a funcţionat nimic şi a fost nevoie de numirea lui Paul Volcker la conducerea Federal Reserve pentru ca fenomenul inflaţionist să fie "temperat" cu dobânzi de politică monetară de peste 20%.

Din păcate, rata relativ redusă a inflaţiei din următoarele decade nu a oprit creşterea accelerată a preţurilor, după cum arată datele istorice pentru Statele Unite de la Federal Reserve Bank of Minneapolis (vezi graficul 1).

Băncile centrale, complici fără alibi la noul jaf inflaţionist de proporţii istorice

Mai mult, pe grafic se poate observa cum indicele preţurilor a început să crească semnificativ din 1913, anul înfiinţării Federal Reserve, după ce a înregistrat o scădere de 51% în perioada 1800 - 1900. Creşterea a devenit explozivă din 1971.

Aceasta este consecinţa unei rate medii anuale a inflaţiei de 2,4% în ultimii 30 de ani şi de 3,9% în ultimii 50 de ani (vezi graficul 2).

Băncile centrale, complici fără alibi la noul jaf inflaţionist de proporţii istorice

Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale şi fost preşedinte la Morgan Stanley Asia, a scris recent despre coşmarurile sale inflaţioniste din anii '70.

La începutul carierei, Roach a fost economist la Federal Reserve, iar una dintre sarcinile sale era întocmirea unui raport săptămânal pentru Arthur Burns, preşedintele de atunci al băncii centrale americane.

Burns conducea instituţia cu o mână de fier, după cum arată Roach în articolul publicat pe site-ul Project Syndicate, însă "îi lipsea cadrul analitic pentru a evalua interconexiunile dintre economia reală şi inflaţie şi modul în care acestea aveau legătură cu politica monetară".

În aceste condiţii, Arthur Burns considera că factorii exogeni sunt cei mai importanţi pentru evoluţia preţurilor, factori care nu depind de politica monetară.

Se pare că "ştiinţa" politicii monetare nu a evoluat prea mult sau chiar deloc în ultima jumătate de secol, în condiţiile în care guvernatorii băncilor centrale folosesc argumente similare pentru a evita orice asumare a responsabilităţii.

Când preţurile petrolului au crescut de peste patru ori în SUA după embargoul OPEC din 1973, Burns a declarat că nu există nicio legătură cu politica monetară şi că este nevoie ca Fed-ul să excludă produsele petroliere şi energia din indicele preţurilor de consum.

Apoi au crescut preţurile alimentelor pe fondul vremii nefavorabile, iar "soluţia" a fost tot eliminarea din indicele preţurilor, chiar dacă această componentă avea o pondere de 25%, după cum mai relatează Roach.

Profesorul Roach subliniază că "până în momentul când Burns a oprit eliminările din indicele preţurilor, doar 35% dintre componentele iniţiale au mai rămas, iar preţurile lor creşteau cu o rată exprimată prin două cifre" şi avertizează că nu trebuie ignoraţi "aşa-numiţii factori tranzitorii".

În 1975 Arthur Burns a recunoscut că "există o problemă inflaţionistă în Statele Unite", dar deja era prea târziu, în condiţiile în care s-a amorsat "un cerc vicios salarii - preţuri, pe fondul scăderii productivităţii".

În acelaşi an a fost enunţată prima variantă a "Legii lui Goodhart", numită după profesorul Charles Goodhart, conform căreia "atunci când un indicator economic devine ţintă, încetează să mai fie un bun indicator".

După mai bine de 40 de ani şi această "lege" arată că băncile centrale nu au învăţat nimic în ceea ce priveşte capacitatea de a influenţa economia şi altfel decât în sens negativ sau despre eficienţa renumitelor "instrumente" de politică monetară.

"Legile de bază ale economiei, cele care au rezistat testului timpului de peste un mileniu, nu au fost suspendate", se arată într-o analiză recentă de la Deutsche Bank, iar "creşterea explozivă a datoriilor, finanţate în principal de băncile centrale, va conduce cel mai probabil la creşterea inflaţiei".

Echipa de analişti coordonată de economistul şef David Folkerts-Landau consideră că "efectele vor fi devastatoare pentru cea mai vulnerabilă parte a societăţii" şi avertizează că "bancherii centrali ignoră lecţiile dureroase ale unui trecut inflaţionist".

Motivele enumerate sunt "încrederea că acum este cu adevărat altfel", "acceptarea noii paradigme a dobânzilor scăzute pe termen lung", dar şi "protejarea propriilor instituţii în faţa presiunilor politice".

Înainte de a deveni preşedinte, Ronald Reagan declara că "inflaţia este la fel de violentă ca un bandit, la fel de înspăimântătoare ca un jefuitor înarmat şi la fel de mortală ca un asasin".

În aceste condiţii nu trebuie să existe niciun fel de motivaţii sau scuze pentru inacţiunea băncilor centrale, mai ales când conducătorii lor proclamă neîncetat că dispun de instrumentele necesare pentru a lupta contra inflaţiei.

Fără o acţiunea fermă în viitorul foarte apropiat, băncile centrale vor arăta că le convine situaţia de complice în cazul unui nou jaf de proporţii istorice, iar pentru aceasta ar trebui să existe şi consecinţe dure şi directe.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. traiasca corporatiile care tin politicienii in spate , cei care mint si fac legile in favoarea corporatiilor. Toata viata scumpa e indusa de corporatii sustinute de politicienii votati de noi. Meritam viata care o avem.

    1. Asa este cand votezi "lista de partid" si nu omul, vot uninominal...La vot uninominal daca dupa un mandat nu legiferezi in interesul cetateanului, ura si la gara. Plus ca e aproape imposibil sa "dresezi" un parlament de "uninominali" cum sa voteze...Pe lista, santajezi cu un dosar penal presedintele de partid si pleci Vineri la Bruxelles in ALDE si te intorci Luni la Bucuresti in PPE :-)

      securitatea iti da voie sa alegi intre sida si cancer , nu ai ce vota ! sint toti imbarligati intre ei !

      Poate tu meriti viata pe care o ai. Problema este urmatoarea, votam niste oamenii care sunt pusi in fata de partide. Avem de ales intre un porc si un bou. Treaba cu votatul si soarta pe care o meritam e o afirmatie carora politicienilor le este de folos, pana la urma este vina noastra ca am ales boul si nu porcul, si nu vina lor ca au furat. Ce ar fi daca statul ar avea mai putina putere?

      Daca ar exista mai multa transparenta si daca mandatele ar fi mai mici? Ce ar fi daca in momentul in care cineva este gasit vinovat pentru o o anumita fapta este automat descalificat din orice pozitie politica ar detine-o? 

      Si sa nu uitam, ca noi hranim corporatiile, noi mergem la Lidl in loc sa mergem la taran, noi ne cumparam o suta de sampoane si geluri de dus cand am putea sa cumparam un sapun facut artizanal, etc. Felul in care ne folosim bani ne influenteaza soarta.  

      uneori ma gandesc daca legumele de la lidl nu sunt mai sanatoase ca cele de la tarani, care spun ca esti mai destept cu cat folosesti mai multe pesticide

      nu ai inteles nici pina azi ca oamenii corecti , nesantajabili nu au sanse sa candideze fara aprobarea serviciilor secrete , care controleaza toata viata politica , nu partidele , care sint si ele controlate .

      Te-au penetrat rusii. Ei sunt primii care vor sa fie probleme in Romania. Apoi useristii lgbtisti. Smecheria este sa se puna pe piata tema ca romanii sa nu mai produca nimic, in primul rand alimente. Totul de la stapanii care tireaza profitul, romanii doar sa fie sclavi.

      Te-au penetrat rusii. Ei sunt primii care vor sa fie probleme in Romania. Apoi useristii lgbtisti. Smecheria este sa se puna pe piata tema ca romanii sa nu mai produca nimic, in primul rand alimente. Totul de la stapanii care tireaza profitul, romanii doar sa fie sclavi.

      Omul voteaza cu Banii / Credit - ul lui.

      Cum Creditam ; Cum depozitam; cum directionam; Banii - asa evolueaza soarta natiei. 

      Pentru Bani / Credit natia are nevoie de educatie financiara reala; nu educatie de indobitocire in masa! 

      Nu conteaza Real ce tip de Politica / guvern / ideologie / banca / etc conduce (sau formeaza) natia! 

      Mecanismul de curgere / multiplicare / divizare Bani / Credit se va supune istoric fortelor perpetuate de nevoile reale perpetuate de om. 

      Fie ca vorbim de Credit Troc sau Bani Marfa; sau credit harti circulate sau credit trezorerii... etc forme Credit = Bani in existenta... ele vor continua sa imparta populatia in categorii diverse: social, ideologic, economic, etc. 

      Nu este vina lui X sau Y ca trendul demografic Planetar / Local genereaza valurile populatiei / productivitatii / consumului / etc aferent ... ce are cauzalitate isorica in: Inflatie (sau deflatie) ce induce Distrugerea de Datorie (sau cresterea de Datorie) a natiei respective. 

      Populatia USA urmeaza sa treaca prin Inflatie in timp ce va prelua ca pondere Averea detinuta de Batrani. 

      Inflatia si deflatia au rol se transfer al avutiei unei natii (sau de distrugere dupa caz; depinde de tipul claselor de active tranzactionate / transferate pe axul respectiv de timp). 

      Ps: buna observatia ta. 

      Cat despre Dn Rechea... Nu bancile centrale sunt complici!!! 

      Ele nu pot manipula transferul activelor intre generatii!!! 

      Ele se vor supune trendului demografic si ale impulsurilor naturale / istorice date de comportamentele batranilor la intersectia cu tinerii. 

      Batranii detin Averea unei natii!!! 

      Tinerii accepta riscuri, pun presiuni inflationiste in stil de viata consumerism, pun presiuni inflationiste in productivitate, pun presiuni inflationiste in nasteri copii, copii pun presiuni inflationiste in consum fara productivitate... cerc vicios ce face ca Averea in Nominal statuta in Conturi sa puna presiune descendenta la Dobanda, dobanda ce pune prediune in stimulare credit, credit ce pune presiune in ascendent asimetric cu prabusirea velocitatii masei monetare, punct de inflexiune unde ori se intra in Reset (ex Romania, bulgaria, ucraina, alte state urss) sau in coma de lunga durata (Japonia). 

      Cine contesta argumentul ii recomand datele istorice la Credit consum populatie in raport cu gdpul (istoric pe ro / teritoriul ro pana in 1870). 

      Atentie exista CRED Nominal si Credit Divers (etc forme) ce au aceeasi componenta de a Creea / Aduce din Viitor o Nevoie Reala / Speculata! 

      Pss: o alta observare istorica: La intersectarea Valului de Populatie Batrana ce domina ca pondere economia / tara / etc (si urmeaza sa decedeze natural sau etc) se vor propaga simultan doua socuri scurte severe Deflatie severa Active (batranii fac exit) si inflatie severa tinerii fac consum => ambele socuri dau un scoc sever in somaj real (neproductivitate) sarit de pe trend! 

      Fenomen observat in balantele iatorice ale bancii Angliei, Usa, Frantei, Italiei, Germaniei, Spaniei. 

      Cel mai lung istoric il ai UK si Italia! 

      Urmat de China (etc dinastii) si Japonia (teritoriul lor). 

      Psss: cand vb de banci (dela ultimul pss) vb cu sens de institutie cu putere de creare Credit in Circulatie; etc forma! 

      semnat comenturi “cretine” 

    Interesant graficul al doilea. El arata ca inflatia avea pusee pozitive sau negative destul de violente dar care se cam anulau reciproc. Atunci cand preturile cresteau peste masura, banii se canalizau in acel domeniu ducand la supra-investitii si la supra-oferta care apoi duceau la scaderi de preturi in anii urmatori. Un ciclu natural de crestere si descrestere. Pe cand in perioada fiat money cand FED a mentinut inflatia exclusiv pozitiva, preturile au luat-o razna, doar in sus.

    Aceste grafice trebuie sa puna pe ganduri pe bancherii centrali care trebuie sa puna mana sa isi explice existenta si metodele. Este clar ca au facut praf puterea de cumparea si NU au mentinut preturile stabile. Intrebarea este ce altceva au facut bine ca sa justifice astfel de dezastru. 

    1. Pare vetust invechit demodat sloganul ”piata se autoregleaza daca nu intevii cu bocancii in ea” Sunt scumpe materialele de constructii? se va construi mai scump isi vor permite mai putini vor economisi banii aia sau vor cheltui pe altceva si in scurt timp din cauza cererii scazute preturile vor reveni decente. Materialele de constructie sunt un exemplu general

      > Intrebarea este ce altceva au facut bine ca sa justifice astfel de dezastru.

      Au premis statelor sa se imprumute foarte mult si prin inflatie sa-si dilueaze datoria catre creditori/populatie? 

      Incercarea de raspuns este interesanta. Dar al treilea grafic ce nu este prezent in articol ne-ar fi aratat Public Debt to GDP care a crescut de la 40% in 1966 la 130% acum.

      Sa fim sinceri, cineva (a se citi SUA), traieste cu mult, cu mult peste ceea ce isi permite. Si face asta de prin 1960 si o face pe barba restului lumii careia ii plaseaza dolarii din ce in ce mai mizerabili. Toate celelalte banci centrale isi tin rezervele in dolari, diminuandu-si in acest fel bogatiile. Autorul ar fi foarte oportun daca ar arata poporului cum a subventionat prin BNR bogatia americanilor. Cu cat a scazut in termeni reali puterea de cumparare a rezervelor BNR tinute in dolari.  

      Idea e ca era MUT MAI BINE cand erau ani si cu deflatie, cine zice ca e economist si ca deflatie nu e buna e habarnist! Este foarte clar cat de nociv este in tip sa ai numai inflatie --- nociv pentru CETATEAN pentru ca ii scade puterea reala de cumparare. Dar aici a fost un joc si al politicenilor care veneau cu cresteri si pareau ca de la an la an faceau bine cetateanului si erau votati! Dar de fapt acele cresteri deabia acopereau inflatia!

      Era un joc al numnerelor in care cetateanu era pacalit si politicanu traia bine mersi pe urma lor!

      Un jos PARSIV! 

      IN ROMANIA SE JOACA ACEST JOC DE 30 DE ANI UN JOC PARSIV SI INCORECT AL POLICIENILOR CARE CRESC ANUAL SALARIILE SI DAU IMPRESIA CA MARESC PUTEREA DE CUMPARARE CAND DE FAPT EI ABIA TIN PASUL CU INFLATIA!

      DACA CATU AR FI UN BUN ECONOMIST AR DA DRUMUL LA CATIVA ANI DE DEFLATIE PENTRU CA AVEM NEVOIE! ASA CRESTE REAL PUTEREA DE CUMPARARE CAND E DEFLATIE!

      NU E NEVOIE SA CRESTI SUMELE CA ALTFEL NU FACI DECAT SA TE JOCI! 

      Sa vedem. In dec 2008, BNR avea "Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României sunt constituite din active denominate în euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) "

       

      Dupa aceea a refuzat sa mai publice structura cosului valutar argumentand ca in acest fel afla lumea ce pozitii valutare are banca. Aiurea, eu cred ca astfel lumea putea calcula cu cat se depreciaza valoarea rezervelor. 

       

      Singurul lucru pe care l-au mai comunicat a fost in 2020 despre anul 2019. 

      "compoziția rezervei valutare: euro – între 55 și 85% din total; dolarul SUA – între 10 și 35% din total; alte valute – maximum 20% din total;" 

      "Rentabilitățile anuale ale portofoliilor de lichiditate ale BNR, denominate în euro și dolari SUA, s-au situat la nivelurile de -0,57% și respectiv 2,90%" 

       

      Deci, daca BNR a pastrat cam aceeasi component de 65% euro si 30% dolar, ne aflam in fata unei demente curate. BNR-ul ne arunca pur si simplu banii pe geam, le da foc. Sper ca autorul va scrie un astfel de articol. Rezervele tinute in euro pierd de cativa ani, jumatate de procent pe an in termeni nominali la care se adauga inflatia de peste 1-1.5%. Iar in dolari americani, avem graficele erodarii puterii de cumparare a acelor dolari care nu poate fi compensata de castigul de dobanda. 

      Deci, asteptam cu nerabdare articolul in care BNR trebuie luata de guler si intrebata: ce ai facut cu rezervele noastre in termeni REALI, nu nominali. De ce le dai foc? 

      Am mai auzit logica asta, e profund falsa, sa stii. Oamenii simpli nu-si iau casa de hobby ci pentru a avea unde sa locuiasca, deci nu iau decizia in functie de "ieftin" sau "scump" ci in functie de facilitatile de credit, gen "Prima Casa".. Deci .. think about it!

      Piata se autoregleaza in sensul ca saracii planetei (vreo 8 miliarde) platesc subzistenta mai scump, adica dau pe ea cat nu face...

      Sa se scumpeasca yachturile, elicopterele si vacantele de lux e una, sa se scumpeasca mancarea si energia e cu totul altceva.. ultima e arma de distrugere in masa.  

      Deflatia nu e buna din punct de vedere al producatorului ca ii scade randamentul productiei.

      Inflatia imbogateste statul si corporatiile pe spinarea consumatorului.. iar bancile au inventat pentru asta dobanzile variabile sau cursurile de schimb variabile. Nimeni nu pierde in afara de omul simplu.  

      inflatia e sustinuta de importuri de energie cu preturi din ce in ce mai mari, de cresterea petrolului de la 20 $ bbl ls 70, a gazului la Viena de la 7 eur mwh la 29 eur intr un an si 3 luni

      Teoria conform careia... trecerea la noua "ecoomie verde" nu se va face cu un cost de oportunitate imens asupra mediului e, desigur, profund falsa. Ca sa construiesti economia verde trebuie sa arzi azi miliarde de tone de combustibili fosili.. dupa care produci niste eoliene prin care bate vantul ca sa-si recupereze investitia si niste panouri care trebuie sa zaca in soare minim 20 de ani ca sa-si scoata parleala...

      De aceea va spun - vrajeala asta mondialista nu tine decat pentru prosti...  

      ERGO .. ce am avut pana acum ... acum o arma biologica de distrugere in masa - sub forma oficiala de pandemie sau PLAN-demie

      Tocmai de asta - POLITICA UNUI CICLU DE INFLATIE SI DEFLATIE E MULT MAI BENEFICA PENTRU CETATEAN - ALTFEL NU E DECAT O PACALEALA SI UN JOC IN CARE DOAR POLITICUL CASTIGA

      Si, ca sa continuam atacarea politicii BNR...

      DACA BNR AR FI CUMPARAT AUR? In toata perioada 2008 - 2019? 

      Fed a printat global!

      Creditul lor a varsat dolari pe glob, a scos natii din saracie, a uniformizat si reglat niveluri sociale, a deschis rute comerciale ( cu voia sau ce deasila/ militar). 

      Fenomen angrenat mai nou de: Euro, moneda statelor arabe, China sau marele cos valutar SDRC-ul international. 

      Nu confunda inflatia nominala cu inflatia reala (si viceversa). 

      Trebuie sa incluzi 3 factori in calucl: 

      dobanda reala 

      dobanda nominala 

      inflatie nominala 

      in functie de cele trei rapoarte veI ce se petrece asimetric si te pozitionezi corect fie prin Exit fie prin multiplicare credit! 

      semnat comenturi “cretine” 

    Atat deficitele enorme cat si "noua religie verde" se recupereaza din buzunarul populatiei "intr-un mod echitabil" adica japca pe toti cat mai egalitarist.. Cum altfel?

    sa vina cripto si sa moara mafia bancilor si cea medikala care au adus lumea in dezastru .

    Ce fel de articol mai e și ăsta care nu se termină cu o întrebare?

    1. Copy-paste, tradus cu google!!!

      E articol... "conspirationist" in raport cu standardele actuale de a face presa...

    "Christine Lagarde spune că revizuirea strategiei de politică monetară a Băncii Centrale are în vedere schimbările climatice" (deci obiective efectiv politice, globaliste, aruncati manualele de economie).

    Nu incercati sa rezistati, veti fi asimilati ! 

    Un baiat foarte destept...pe nume Nicolae Georgescu Roegen (de care nu vorbeste nimeni, ca-l avem pe Catzu) a spus prin 1970 ca nu poti scoate un sitem din entropie fara sa accelerezi entropia, deci filozofia bancilor centrale ca pot construi "noua economie verde" cu imprimanta de bancnote este profund gresita, intrucat problema este una in primul rand de sustenabilitate si mai apoi de structura economica.

    Iar ca sa rezulte sustenabilitate - filozofia bancilor si corporatiilor trebuie redefinita din temelii - acestea nu trebuie sa mai lucreze pentru profit si pentru bani, trebuie sa lucreze pentru stat si, prin intermediul acestuia sa-si aduca aportul la o planeta sustenabila - adica una in care fiecare are portia lui de mancare si nu se imbagateste nimeni. Acasta teza este introdusa cel putin demagogic in manualul neomarxistilor de la WEF numa ca ei urmaresc altele.. si anume, sa mai traga 10-20j de ani de actuala structura economica falimentara bazata pe datorii. Dupa aia, Dumnezeu cu mila.. va fi o elita care va trai ca in vis si o mare masa, nediferentiata de popor care nu va muri de foame dar va trai la limita austeritatii.  

    Eu nu înțeleg de ce BNR trăiește în sec 19?

    In sec 21 cel puțin 25% din rezervele BNR ar trebui folosite la cumpărarea de acțiuni din SUA,Germania, Anglia etc  

    As pune însă o condiție: intrarea la cumpărare să se facă doar când DJIA are o cădere de minim 25% ! Respectând această regulă si cumparand acțiuni in2008 si 2020 ( am avut bani si in 2008) acum am fi câștigat cel puțin 20 mld$ in plus! 

    Isărescu e depășit. Speranța mea e Dancila!

    Îs slabi vai de capul lor:Isărescu, Georgescu etc 

    1. Ai dreptate. Dar să cumpere crypto

      isarescu lucreaza pentru straini , nu e depasit ! 99% din politicieni si institutii sint infestate cu cei care vor o Romanie slaba , se vede din avion .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb