BNR şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un nou acord de cooperare bilaterală

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iunie 2021

BNR şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un nou acord de cooperare bilaterală

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Acest acord este un foarte bun instrument de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană" Octavian Armaşu, guvernatorul BNM: "Apreciem contribuţia importantă a investitorilor din România, care au contribuit nemijlocit la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi omologul său din Republica Moldova, Octavian Armaşu, au semnat vineri un nou acord de colaborare bilaterală între cele două bănci centrale. Acordul vizează extinderea şi dezvoltarea cooperării în domeniile de interes reciproc cum ar fi supravegherea bancară, gestiunea situaţiilor de criză, infrastructurile pieţei financiare, operaţiunile cu numerar combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi supravegherea aplicării sancţiunilor internaţionale.

Isărescu a afirmat: "În acest an celebrăm 20 de ani de la semnarea primului acord de cooperare între băncile centrale ale României şi Moldovei. (...) Mesajul principal şi permanent al Băncii Naţionale a României este de parteneriat durabil şi robust cu Banca Naţională a Moldovei. De aceea ne-am dorit să continuăm într-o formă reglementată cooperarea între instituţiile noastre. De altfel, multiplele transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional au impus încheierea unui nou acord care să-l înlocuiască pe cel în vigoare din data de 27 iulie 2001. Astăzi semnăm noul acord de cooperare între Banca Naţională a Moldovei şi Banca Naţională a României. Obiectivul general al acestui nou acord îl constituie dezvoltarea şi extinderea conlucrării în domeniile de interes reciproc în vederea promovării unei bune funcţionări a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova şi România. Extindem cooperarea în materie de consolidare a capacităţilor instituţionale, în sfera supravegherii şi gestiunii situaţiilor de criză în domeniul activităţii prestatorilor de servicii de plată şi a emitenţilor de monedă electronică, precum şi a infrastructurii pieţelor financiare, al operaţiunilor cu numerar, al operaţiunilor transfrontaliere sub aspectul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi al datelor şi al informaţiilor în scop statistic".

Guvernatorul BNR a mai declarat că acest acord între BNR şi BNM "este un foarte bun instrument de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană".

"În cei 20 de ani de colaborare în baza vechiului acord am traversat mai multe perioade, marcate pe de o parte de traiectoria României spre Uniunea Europeană şi pe de altă parte de evoluţiile din Republica Moldova. BNR s-a transformat treptat, în acest timp, din importator în exportator de asistenţă de specialitate, ceea ce a dat un impuls suplimentar relaţiilor noastre. Amintesc cu acest prilej că şi BNR a beneficiat anterior de asistenţă în procesul de transformare instituţională şi structurală, având atunci, mai ales în anii "90, sprijinul Fondului Monetar Internaţional, al Băncii Mondiale, al Trezoreriei SUA şi a Rezervei Federale americane, al băncii centrale a Olandei şi a altor bănci centrale occidentale, iar ulterior al Băncii Centrale Europene. (...) Valorile europene reflectate de acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe care Republica Moldova l-a semnat în luna iunie 2014 se regăsesc şi în parcursul şi progresele Băncii Naţionale a Moldovei ca urmare a numeroaselor proiecte de dezvoltare a capacităţilor prin strânsă colaborare cu Banca Naţională a României şi alte bănci centrale. (...) Domnule guvernator Armaşu, din poziţia mea, de partener veteran al Băncii Naţionale a Moldovei, şi datorită faptului că Banca Naţională a României a fost într-un fel un precursor al traseului dumneavoastră, plin de provocări, îmi permit să evidenţiez şi să apreciez progresele pe care le-a făcut instituţia dumneavoastră pe drumul spre o bancă centrală de tip european în vederea dezvoltării sistemului bancar şi a consolidării stabilităţii financiare a Republicii Moldova. (...) Noul acord de cooperare dintre băncile noastre centrale reflectă consolidarea fără echivoc a cadrului pentru dialog instituţional şi cooperare şi adaug că este un foarte bun instrument de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană", a spus Isărescu.

La rândul său, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, a afirmat că buna colaborare dintre cele două bănci centrale este durabilă şi are deja o istorie, iar astăzi se trece "la o nouă etapă în cooperarea nostră care se produce într-un alt context faţă de cel de acum 20 de ani".

"Din 2001 şi până în prezent, în cadrele de reglementare şi activităţi a băncilor din Republica Moldova şi România au avut loc multiple reforme aliniate la cele mai bune practici. Astfel, a apărut necesitatea unui act de colaborare de alt nivel, cu abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părţi în dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene. Ne propunem să dezvoltăm şi să extindem cooperarea între BNM şi BNR pe domeniile de interes comun, prin schimbul de informaţii, consultări, experienţă şi cunoştinţe, inclusiv prin asistenţă tehnică. Documentul va accentua priorităţile în domeniul financiar-bancar adaptate la obiective mai extinse. Încheierea acordului vine să sprijine şi acţiunile Băncii Naţionale a Moldovei ce vizează implementarea acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană - mă refer în special la prevederile ce ţin de cooperarea dintre autorităţile de reglementare şi control în domeniul serviciilor financiare. Noul acord este cel mai cuprinzător dintre toate acordurile de cooperare semnate de Banca Naţională a Moldovei, conţinând cele mai multe domenii de cooperare. Extinderea semnificativă a acestora reprezintă o evoluţie firească a relaţiilor strânse de cooperare, dezvoltare. Astfel, băncile centrale vor conlucra în ceea ce ţine de domeniul bancar: licenţiere, supraveghere, achiziţii de cote etc., conglomerate financiare, servicii de plată şi emiterea de monedă electronică. De asemenea, cooperarea va cuprinde infrastructura pieţei financiare, prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, sancţiuni internaţionale, operaţiuni cu numerar, gestiunea situaţiilor de criză şi alte dimensiuni", a spus Armaşu.

Potrivit acestuia, de-a lungul anilor, colaborarea cu BNR a avut o contribuţie "remarcabilă" în dezvoltarea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, la alinierea legislaţiei bancare a Republicii Moldova la standardele UE şi la dezvoltarea capacităţilor de supraveghere a BNM.

"Apreciem de asemenea contribuţia importantă a investitorilor din România, în special Banca Transilvania şi BCR, care au contribuit nemijlocit la dezvoltarea sectorului bancar a Republicii Moldova şi la promovarea bunei-guvernanţe, conform standardelor şi practicilor din UE. Venirea pe piaţa bancară din Republica Moldova a Băncii Transilvania, împreună cu BERD, a reprezentat un moment important în reformarea sistemului bancar din Republica Moldova. A fost un semnal pozitiv şi pentru alţi investitori, prepondere din UE, care au decis să investească în cele mai mari bănci din Republica Moldova. BNR rămâne unul dintre partenerii principali de dezvoltare pentru BNM şi noi dorim să valorificăm cât mai eficient potenţialul acestor relaţii speciale pentru implementarea cu succes a reformelor din sectorul financiar bancar din Republica Moldova", a declarat Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb