ÎN ULTIMELE DOUĂSPREZECE LUNI Zece listări de acţiuni pe AeRO - nouă au preţul peste cel din plasament

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iunie 2021

Zece listări de acţiuni pe AeRO - nouă au preţul peste cel din plasament

Doar jumătate din nou venitele la bursa noastră se tranzacţionează la preţuri mai mari faţă de cele din prima zi

Marcel Murgoci, Estinvest: "Pe măsură ce se scurge mai mult timp de la listare, investitorii încep să trieze companiile, ceea ce se vede şi în evoluţiile cotaţiilor"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Investitorii în companii mici şi de creştere nu pun în prim plan raportul P/E, ci mizează pe o dinamică accelerată a veniturilor"

Acţiunile a zece companii au fost listate în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ultimele douăsprezece luni, fără îndoială cea mai bună perioadă din cei peste şase ani de la lansarea Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al bursei noastre.

De obicei, companiile vin pe AeRO după ce derulează plasamente private care sunt suprasubscrise uimitor de repede, iar debutul se face în forţă, cu aprecieri puternice ale cotaţiilor şi rulaje ridicate faţă de cele normale pentru piaţa noastră, după care evoluţia acţiunilor este diferită. La finele săptămânii trecute, preţul a nouă din cele zece acţiuni ce au venit pe AeRO în ultimul an se afla peste cel din plasament, plaja creşterilor fiind extrem de largă, de la puţin peste 10% la 1.250%, conform calculelor Ziarului Bursa realizate pe baza datelor BVB (Vezi tabel).

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, subliniază că evoluţiile recente din Piaţa AeRO reflectă în primul rând interesul investitorilor pentru companii noi listate.

"Trebuie subliniat că plasamentele, fiind private, se adresează unui număr restrâns de investitori. Vedem că plasamentele sunt suprasubscrise, unele în câteva secunde, iar altele în câteva zile. Bineînţeles că interesul de care beneficiază acţiunile după listare este dat în primul rând de succesul pe care l-a avut plasamentul privat. Apoi, contează datele financiare din momentul listării, precum şi domeniul de activitate din care provine compania.

Vedem că domeniul IT este mai atractiv decât altele", ne-a spus brokerul de la Estinvest.

Marcel Murgoci, Estinvest: "În primele zile de la listare, cei mai mulţi care tranzacţionează sunt speculatori"

Acţiunile Safetech Innovations (SAFE), companie de securitate cibernetică, au dezvoltat un trend ascendent "ca la carte" de la listarea din 29 ianuarie 2021, la finele săptămânii trecute preţul titlurilor SAFE fiind de peste treisprezece ori mai mare faţă de cel din plasament şi mai mult decât dublu faţă de cel din prima zi bursieră.

Marcel Murgoci a adăugat: "În primele zile de la listare, cei mai mulţi care tranzacţionează sunt speculatori, care încearcă să câştige pe termen scurt. Probabil că există şi investitori pe termen mediu şi lung care nu au reuşit să cumpere acţiuni în plasament, dar într-o proporţie mai mică. Dar, pe măsură ce se scurge mai mult timp de la listare, investitorii încep să trieze companiile, ceea ce se vede şi în evoluţiile cotaţiilor".

Pe lângă titlurile SAFE, acţiunile retailerului de materiale de construcţii MAM Bricolaj (MAM), care s-au listat tot în ianuarie 2021, au dezvoltat de la intrarea la tranzacţionare un trend ascendent, cotaţia MAM de vineri fiind de 2,8 mai mare decât cea din plasament şi cu 83%, peste cel din prima zi bursieră.

În rest, din cele zece companii nou venite în piaţă în ultimul an, acţiunile liderului pieţei de marketing afiliat 2Performant (2P), ale operatorului de terenuri agricole Holde Agri Invest (HAI) şi ale producătorului de lactate Agreserv Măriuţa (MILK) se află uşor peste preţul din prima zi la BVB, în timp ce celelalte se află sub. Practic, 50% din acţiunile nou intrate în piaţă în ultimele douăsprezece luni aveau, la finele săptămânii trecute, preţul mai mare decât cel din prima zi bursieră şi 50% mai mic decât cel de la debut. Totuşi, trebuie subliniat că acţiunile unor emitenţi au doar câteva săptămâni sau două-trei luni de tranzacţionare, astfel încât încă nu putem vorbi de trenduri în adevăratul sens al cuvântului.

Raportul Price to Earnings Ratio are o relevanţă redusă pentru investitorii în companii din AeRO, cred specialiştii

În afară de randamentele mari avute de acţiunile nou listate în Piaţa AeRO faţă de preţul din plasament, titlurile se remarcă prin raporturi Price to Earnings Ratio (P/E), în unele cazuri cu mult peste cele ale principalelor companii din Piaţa Principală. Conform datelor Prime Transaction, care pentru companiile din AeRO au la bază situaţiile financiare ale emitenţilor de la finele anului trecut, nicio companie venită în ultimul an nu avea, vineri, un P/E sub 15. Pentru 2Performant, datele Prime indicau un raport P/E 42,5, în cazul MAM Bricolaj rata se ridica la 26,3, pentru Safetech Innovation la 54,5, altele fiind pe moment chiar şi mai mari. Sunt niveluri cu mult peste ale majorităţii companiilor mari de la BVB, care de obicei au raporturi Price To Earnings Ratio de sub 15 sau chiar subunitare. Dar, specialiştii consultaţi de Ziarul Bursa sunt de părere că raportul preţ/câştig are o relevanţă scăzută pentru investitorii în companii din AeRO.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că în general, o rată P/E mare arată încrederea investitorilor privind creşterea veniturilor acelei companii, dar poate indica şi supraevaluare.

"Evoluţiile din AeRO arată că există un apetit mare de investiţii în companii de creştere. Iar asta nu se vede numai prin evaluările ridicate, ci şi prin faptul că în ultimul timp s-au făcut multe listări. Practic, mediul de business conştientizează că există apetit din partea investitorilor, iar faptul că indicatorii P/E sunt atât de mari încurajează şi mai mult antreprenorii să îşi listeze companiile (...) Investitorii în companii mici şi de creştere nu pun în prim plan raportul P/E, ci mizează pe o dinamică accelerată a veniturilor", ne-a precizat analistul financiar.

Speculatorii nu se uită la indicatori de tipul multiplilor de evaluare, spune Marcel Murgoci de la Estinvest

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, spune că indicatori de tipul multiplilor de evaluare (din a căror familie face parte rata P/E) îi ajută pe investitorii pe termen lung să ia decizii.

"Dar în piaţa AeRO, titlurile emitenţilor nou veniţi nu sunt acţiuni de portofoliu de la momentul listării, ci vorbim despre acţiuni de creştere, care acum evoluează şi în timp se cern", ne-a transmis brokerul, care a conchis: "Speculatorii nu se uită la astfel de indicatori. Ei preconizează că va exista cerere pentru acea acţiune pe termen scurt şi speculează momentul. După cum se vede, probabil că acum aceşti indicatori nu au relevanţă şi se tranzacţionează pe baza altor motive".

Pieţele tranzacţionează aşteptările privind rezultatele companiilor pentru următoarele şase - douăsprezece luni sau chiar mai mult, şi cel puţin în acest moment, în ansamblu, poza indică aşteptări mari ale investitorilor de la companiile din Piaţa AeRO. Dar, este o poză într-o continuă dinamică iar companiile trebuie să confirme aşteptările sau speranţele pieţei

Cel puţin din punctul de vedere al listărilor, pe baza celor deja anunţate, trendul se va menţine sau chiar va accelera, iar din informaţiile noastre, două case de brokeraj care până acum nu au venit cu emitenţi în Piaţa AeRO, urmează ca într-un timp relativ scurt să aducă companii noi la BVB.

Notă

Price to Earnings Ratio este unul dintre cei mai populari indicatori de analiză fundamentală şi ilustrează relaţia dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi câştigul pe acţiune obţinut/estimat de/pentru compania emitentă. Nivelul ratei P/E depinde în primul rând de preţul acţiunii, ce reflectă aşteptările pieţei legate de performanţa companiei care, în final, se traduce în câştiguri. Astfel, un P/E mare sugerează că piaţa se aşteaptă la profituri în creştere ale emitentului, astfel încât investitorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o acţiune, dar şi că titlurile ar putea fi supraevaluate. Spre deosebire, un P/E redus arată că investitorii nu se aşteaptă la performanţe mai bune ale companiei, dar poa­te indica şi că este posibil ca un titlu să fie subevaluat. Rata poate fi calculată pe baza profiturilor ultimelor patru trimestre pentru care există date - Trailing P/E sau pe baza estimărilor companiei, analiştilor, etc, privind profiturile - Forward P/E.

În general, companiile din indus­trii stabile, cum sunt utilităţile sau sectorul energetic prezintă niveluri mai reduse şi relativ stabile ale indicatorului P/E, în comparaţie cu cele din industrii de creştere cum ar fi IT.

Majoritatea analiştilor consideră raportul P/E un indicator util dar nicidecum suficient în luarea deciziilor de investiţii. De asemenea, recomandă analiza în detaliu a componentelor sale, pentru a identifica ce stă în spatele valorilor obţinute (posibile elemente excepţionale, etc.).

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Iar acum sa fim cuminti: Mos Craciun ne va aduce din nou personajul care se incapataneaza sa puna MILK si BIOW pe acelasi plan, la egalitate, cu o insistenta de tovaras adevarat.

    1. Cine poate avea acces la "plasamentele private" si in ce conditii?

      Plasamentele "private" par a fi mai degraba plasamente pentru "gasca".

      Esti din "colectiv", ai acces. Nu esti, atunci "salutare!". 

      Incearca si intreaba la Tradeville ca poate primesti ceva .....

      1) De ce permit participare la palsamentele private cu sume mult peste suma minima ceruta cand este evident ca va fi o suprasubscriere. Aici ma refer la BNET. Probabil ca la urmatorul plasament privat la o firma pe IT, BNET o sa participa cu tot cashul + un imprumut sa ia 90% din actiunile din plasament. 

      2) Cum a facut sel ectia ? 

      Evident astea sunt interbari la care nu vei primi raspuns, findca plasamentele sunt private si raspuinsirile trebuie sa fie private.

      Nu Tradeville este problema ci legislatia pentru ca permite asa ceva: plasamentele "private"

      Daca am o firma, pot sa fac un plasament "privat" catre nasul si finii mei ca sa o listez la BVB?

      Sa nu fim totusi asa de categorici.Cum sa se listeze altfel o companie mica,pe AeRO?

      IPO este exclus datorita complexitatii si costului foarte mare,aprobarilor. 

      Listare tehnica inseamna si aia zeci de actionari si free float de la 19% in sus-practic ar fi tot un plasament mai restrans sa aduci acolo comoaniile antreprenoriale,detinete de 1-2 insi. 

      Plasamentul ramane astfel singura optiune viabila ca sa ai totusi un emitent la care se va tranzactiona ceva,nu va ramane la stadiul de Agromec.

      Daca tot devine publica o companie de ce trebuie sa existe 150 de investitiori, alesi pe criterii care la decide brokerul, care "fura startul" ?

      Plasamentul privat o fi fost el gandit cu intentii bune, dar felul cum se aplica in RO lasa de dorit. 

      pentru ca pe o bursa nu pot fi srl-uri ori societati cu 4 sau 8 actionari,e bursa nu piata de patrunjel

      daca ati studia bursele cele mai mari ati vedea ce inseamna acolo IPO-e mult mai'privat' decat plasamentul privat de la noi

      plasamentul trebuie sa fie doar un cadru cat de cat organizat care sa permita listarea ulterioara a unei companii...pe bursa nu se fac tranzactii'private' doar ca vad ca nu s-a inteles ca nu e vorba despre societati listate,e vorba despre unele care isi propun lstarea....listare care apropo,nu e obligatoriu sa mai vina in urma plasamentului,de aia si aia care subscriu in plasament isi asuma si riscul asta.Se ghideaza doar dupa intentiile anuntate ale firmei,dar intentiile nu obliga legal 

      Daca costul este problema, atunci sa fie suportat de stat, macar partial ca tot se lauda ca sustine piata de capital, iar accesul sa fie public, nu privat. Plasamentul privat este in esenta un plasament cu dedicatie ca si achizitiile incrucisate la sifuri si concertarile la aceleasi sifuri. Toate au fost gandite pentru ca unii sa aiba

      Portite deshise doar pentru ei.  

    Păi care-i diferența?

    Si laptele si vinul se beau! 

    Si laptele si vinul sunt alimente!  

    În acest caz sunt ecologice amândouă!  

    Sunt la fel de ridicate că preț Milk chiar foarte ridicat!

    Dacă vine criza ( si e la ușă) la lapte poți renunța dar la vin ? 

    1. Cine bea vin cu laptic se cam deranjeaza la stomac :D

      "Pai" vinul care nu se vinde se invecheste si devine mai cautat si mai scump. Pe cand laptele care se invecheste "te deranjeaza la stomac".

      Nu stiu ce se intampla daca bei vinul bio al Vifrana dupa laptele de la Mariuta. La modul general insa, poti sa bei linistit un vin curat dupa lapte natural, mai ales daca e fiert, nu iaurt. Un vin bun merge si dupa mere. Eventualele deranjamente tin de anumite particularitati personale.

      M'ai "prins" cu "particularitatile personale" :)) Ma tratez cu frunze de senna de la Fares (dupa laptic bio si vin bio, ar fi timpul sa vina si niste ceai bio pe AeRo).

      Probabil de la digestie sunt grumpy/pesimist si nu am putut anticipa, ca altii, cresterea fulminanta de pe TTS, "pariasem" se picaj/evolutie laterala. 

    Ce sa mai zici cand un concurent listat pe o categorie superioara, pe BVB-Bittnet baga 2 milioane de euro in plasamentul concurentului direct care se listeaza pe AeRO-AST? Se alege cu a cincea parte din suma in actiuni

    . Pai cand vine AST pe bursa e clar cum va evolua, nu o sa conteze niciun indicator daca pana si concurenta care se presupune cacstie ce face a cumparat la o capitalizare deloc mica. Ne uitam la SAFE ce capitalizare are si e de ajuns de vazut ce va face AST(dubla ca afaceri, profit)

    Cand ai stampila Aprobat in conditiile astea, o iei vertiginos in sus indiferent ce faci. Asa va arata distorsiunea din piete. Vor fi tot mai putini investitori care-si vor pune intrebari despre indicatori. Asa a ajuns bursa azi, ca si la imobiliare unde unii mai asteapta mari scaderi in timp ce inflatia determina cumparatorii sa devina lacomi.  

    1. Corect. In perioada asta de efervescenta totul e ghidat de FOMO (fear of missing out). Intrebarea e cat va dura? Probabil cel putin 2-3 ani, inflatia o data pornita se autoalimenteaza prin expectante care fac ca profetia sa se autoindeplineasca.

      suna corect. Ca sa faca profit din financiar ca operational nu are ce sa arate BNET are interesul sa creasca eborm AST. Daca se tripleaza fac profit aproaoe 4 milioane de ron pe financiar doar pe reevaluarea detinerii, fara sa vanda. A se compara cu cat profit fac ei. Asa au facut si la SAFE.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb