SITUAŢIE NATO: 231 dolari per capita, alocaţi de statul român pentru forţele armate

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 14 iunie 2021

Bugetul pentru forţele armate a crescut în pandemie Cheltuielile cu echipamentele şi tehnica militară vor fi duble, la nivel NATO, în 2021

Ţara noastră se situează aproape de media NATO a cheltuielilor pentru echipamente şi tehnică militară, conform situaţiei privind cheltuielile de apărare a statelor membre prezentată de Alianţa Nord-Atlantică, la finalul săptămânii trecute, pentru perioada 2014 - 2 iunie 2021.

Cu 23,1% din alocarea de 2,02% din Produsul Intern Brut, cheltuiţi pentru echipamente şi tehnică militară, România se află alături de Bulgaria, Letonia, Danemarca şi Spania, imediat sub media de 24,26% a statelor membre NATO. În privinţa sumelor alocate pentru achiziţionarea de tehnică militară suntem depăşiţi de Turcia, Ungaria, Italia, Polonia, dar ne situăm deasupra Cehiei, Belgiei, Germaniei, Portugaliei şi Sloveniei.

57,7% din suma alocată pentru apărare în ţara noastră este destinată cheltuielilor de personal, 13,7% operaţiunilor de mentenanţă şi numai 5,5% sunt investiţi în infrastructura naţională necesară forţelor armate.

Autorităţile de la Bucureşti au alocat anul acesta pentru apărare 23,1 miliarde lei, cu aproape 2 miliarde lei mai mult decât în 2020. Conform situaţiei prezentată de NATO, cheltuielile militare estimate de autorităţile din ţara noastră pentru anul 2021 se ridică la 231 de dolari pe cetăţean, în condiţiile în care avem 76.300 de persoane angajate activ în cadrul forţelor armate.

Dacă anul trecut, în plină pandemie, cheltuielile militare au scăzut, în 2021 este prevăzută o creştere cu 0,6 puncte procentuale, conform datelor colectate de NATO de la statele membre până la 2 iunie 2021.

Din situaţia prezentată de NATO, 18 state europene încă nu respectă acordul de la summitul din 2014, din Ţara Galilor, prin care s-a stabilit o contribuţie anuală pentru apărare de minimum 2% din Produsul Intern Brut al fiecărui stat membru. Printre acestea se numără Norvegia, Germania, Belgia, Bulgaria, Olanda, Cehia şi Spania, celor 18 state europene care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru forţele armate, alăturându-li-se şi Canada, cu o contribuţie de doar 1,39% din PIB.

În ceea ce priveşte cheltuielile totale pentru apărare ale NATO, acestea au crescut în timpul pandemiei: 1027 miliarde dolari în 2020, comparativ cu 1001 miliarde dolari în 2019. Din suma totală alocată pentru forţele armate anul trecut, 310 miliarde dolari au fost cheltuiţi de statele membre NATO de pe teritoriul Europei şi Canada, iar 717 miliarde dolari de SUA.

Pentru anul 2021, NATO estimează o nouă majorare a cheltuielilor pentru apărare, acestea urmând să atingă 1049 miliarde dolari, din care 323 de miliarde dolari investiţi de aliaţii din Europa şi Canada.

Dacă anul trecut, cheltuielile privind tehnica militară a aliaţilor din Europa şi a Canadei au cunoscut un declin, în 2021 se preconizează o dublare a lor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. - Bugetul pentru forţele armate a crescut în pandemie - banditii au nevoie de bani.

    - ne situăm deasupra Cehiei, Belgiei, Germaniei, Portugaliei şi Sloveniei - adica suntem mai prosti ca ei 

    - 18 state europene încă nu respectă acordul de la summitul din 2014 - astia nu pot fi aliati de incredere pentru ca nu respecta acordul semnat.

    - Pentru anul 2021, NATO estimează o nouă majorare a cheltuielilor pentru apărare - normal. Lacomia este maxima. 

    1. Ai vazut sediul NATO? E cat Casa Poporului, tatutzu...

      Pe spiarea cui crezi ca a fost construit? 

    costa al dracului de mult sapca cu care se mandreste dulapul!! asa e cand esti colonie.....

    Aceasta alocare s-a facut cu pretul infometarii grave a populatiei, salariile in Romania fiind cele mai mizerabile din UE iar taxele pe munca printre cele mai mari. In acelasi timp tara a fost indatorata constant la camatarii financiari internationali. Asta e pretul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb