ACHIZIŢIE CU PROBLEME SNGN Romgaz SA, prinsă în hăţişul intereselor companiilor intermediare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 14 iunie 2021

SNGN Romgaz SA, prinsă în hăţişul intereselor companiilor intermediare

Controverse între firme privind o instalaţie de peste 32,7 milioane lei Procedura de achiziţie prevede că în decizia de atribuire se va ţine cont în procent de 70% de componenta financiară În aceste condiţii, intermediarii sunt tentaţi să caute un utilaj ieftin şi mai puţin performant

Interesele companiilor intermediare par să ţină captivă Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, în procedura de achiziţie publică a unui important utilaj, derulată de compania cu capital majoritar de stat. Este vorba despre o instalaţie, a cărei valoare estimată este de 32.775.231 lei.

Conform SEAP/SICAP, Romgaz a lansat, pe 4 ianuarie 2021, anunţul de participare CN 1027438 pentru achiziţia unei "instalaţii de intervenţie cu sarcină la cârlig 100 tf". Licitaţia se află în prezent în stadiul de deliberare, aspectele tehnice fiind clarificate la finalul lunii aprilie, iar cele financiare la finalul lunii mai - începutul lunii iunie. La licitaţie s-au înscris asocierea Isotech SRL (lider) Mediaş - Automecanica Mediaş SRL Mediaş şi asocierea Allstar Prod SRL Tg. Mureş (lider) - Edvanco Ogc SRL Târgovişte - Upetrom 1 Mai Manufacturing SRL Ploieşti.

Prima asociere, condusă de Isotech SRL a fost descalificată, iar din a doua asociere niciuna dintre firme - fie că vorbim despre Allstar Prod SRL, fie că vorbim despre Edvanco Ogc SRL Târgovişte sau despre Upetrom 1 Mai Manufacturing SRL Ploieşti, nu produc sau nu au experienţa necesară pentru realizarea unui astfel de utilaj.

Singurul producător la nivel naţional, cu activitate relevantă în domeniu - peste 650 de instalaţii realizate, inclusiv pe piaţa externă, ar fi societatea Upet SA Târgovişte.

Această companie a fost interesată iniţial de participarea la licitaţie şi chiar i s-a propus din partea asocierii condusă de Allstar Prod SRL cooptarea la achiziţia derulată de Romgaz SA.

Ulterior, cei de la Allstar s-au răzgândit şi au renunţat la serviciile producătorului Upet SA Târgovişte, cooptând o altă firmă din localitate: Edvanco Ogc SRL Târgovişte.

Din informaţiile obţinute de ziarul BURSA, compania Edvanco nu este producător al utilajului respectiv, ci doar un intermediar în achiziţiile de instalaţii în domeniu. Mai mult, sursele noastre ne-au spus că nu ar trebui să confundăm compania Upetrom 1 Mai, care se află în faliment, cu societatea Upetrom 1 Mai Manufacturing SRL Ploieşti, care a fost înfiinţată în urmă cu aproape patru ani şi care nu ar deţine experienţa necesară în producerea utilajelor respective.

Upet SA Târgovişte - pregătită pentru producerea instalaţiei, Allstar Prod SRL - negocieri fără finalitate

În urma atitudinii adoptată de Allstar Prod SRL, reprezentanţii companiei Upet SA Târgovişte au transmis o adresă către SNGN Romgaz SA, în care au precizat că excluderea ei de la licitaţie s-a făcut prin practici neloiale şi neconcurenţiale, dar adresa respectivă nu a fost luată în considerare. Cei de la Upet Târgovişte SA au arătat că asocierea condusă de Allstar a inclus iniţial Upet în procesul de ofertare şi a colaborat cu respectiva companie, dar în final asocierea a depus oferta tehnică şi financiară fără includerea companiei dâmboviţene. În adresa transmisă celor de la Romgaz, reprezentanţii Upet SA arată că firma deţine expertiză superioară în domeniu şi că a oferit asocierii un volum mare de informaţii şi documente proprietate intelectuală proprie în vederea participării la licitaţie, însă, în final, în locul acesteia au fost incluse alte companii care, la acel moment şi în ultimii ani, nu au produs instalaţii de foraj şi sunt specializate în revânzarea utilajelor petroliere. Upet mai spune că asocierea condusă de Allstar nu deţinea, la momentul ofertării, proiectul tehnic al unei astfel de instalaţii şi nici nu include un producător tradiţional.

Surse din cadrul companiei dâmboviţene susţin că asocierea şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra, la preţ redus, o instalaţie deţinută de Upet SA, produsă în 2013 şi care s-ar afla în curtea societăţii, fără a preciza însă dacă aceasta s-ar putea transforma în oferta înaintată către Romgaz SA de cei de la Allstar Prod SRL.

Referitor la situaţia actuală, reprezentanţii Upet SA au precizat că în acest moment compania dâmboviţeană are două instalaţii în lucru, iar anul trecut a livrat trei instalaţii de forare. Sursele citate ne-au mai spus că firma a mai livrat în trecut către SNGN Romgaz SA o instalaţie de 80 tf şi că societatea cu capital majoritar de stat şi-ar dori ca echipamentul solicitat la achiziţie demarată în 4 ianuarie 2021 să fie produs de Upet SA Târgovişte.

"Suntem dispuşi să livrăm ceea ce doreşte SNGN Romgaz SA, dar depinde de cine va câştiga achiziţia publică şi dacă în oferta respectivă este inclusă colaborarea cu compania noastră. Considerăm că este oportun ca societatea naţională de gaze naturale să încerce să cumpere un utilaj produs în ţară, pentru că este mai uşor de asigurat mentenanţa pe tot parcursul exploatării acestuia. Nu înţelegem pentru cine lucrează cei de la Allstar Prod SRL, care ne-au solicitat în timpul achiziţiei să le furnizăm documentaţia tehnică a utilajului respectiv. Bineînţeles că nu le-am putut oferi documentul cerut, atât timp cât nu avem nici măcar un precontract semnat cu ei pentru producerea utilajului, în cazul în care vor fi desemnaţi câştigători ai procedurii de achiziţiei publică", ne-a spus Dan Marian, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Upet SA Târgovişte.

Domnia sa a precizat că, în condiţiile în care reprezentanţii SNGN Romgaz SA îşi doresc ca utilajul să fie produs de Upet SA Târgovişte, şi Allstar Prod SRL Târgu Mureş nu semnează un precontract cu compania dâmboviţeanu, achiziţia respectivă ar trebui să fie anulată, pentru că asocierea respectivă nu poate fi desemnată câştigătoare.

Preţul cel mai scăzut - 70% din decizia de atribuire

Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al celor de la Allstar Prod SRL referitor la achiziţia respectivă.

"Nu vă putem furniza detalii privind oferta noastră, nici înţelegerile cu eventualii producători. Ştim doar că achiziţia publică derulată de SNGN Romgaz SA se află în faza de deliberare", ne-au transmis reprezentanţii Serviciului Achiziţii din cadrul Allstars Prod SRL Târgu Mureş.

Faptul că firma din Târgu Mureş nu este producător al utilajului înseamnă că ea trebuie să îl aducă din străinătate. Am dorit să aflăm care este preţul unui astfel de utilaj, dacă el este importat în ţara noastră.

"Dacă utilajul ar fi cumpărat din China, este posibil să fie adus la un preţ mai mic decât cel la care este produs de Upet SA Târgovişte, dar durata de viaţă a acestui utilaj va fi mai mică, de câţiva ani. Comparativ, cei de la Upet Târgovişte produc utilaje care au o durată de folosinţă de 30-40 de ani, perioadă în care compania respectivă asigură şi mentenanţa. Utilajele din China nu sunt fiabile şi chiar există un precedent cu privire la acest lucru la cei de la OMV, care după ce au achiziţionat astfel de instalaţii, le-au scos ulterior din uz. Dacă utilajul dorit de Romgaz ar fi cumpărat din piaţa producătorilor din vestul Europei, preţul este acolo de două sau trei ori mai mare decât valoare estimată pentru achiziţia respectivă", ne-au transmis surse din cadrul Ministerului Energiei care afirmă că războiul dintre companii este mai puţin important în acest moment, deoarece pericolul îl reprezintă posibilitatea ca SNGN Romgaz SA să cumpere, la preţul estimat pentru achiziţia respectivă, o instalaţie de forare veche sau nefiabilă.

Din păcate, legislaţia românească a fost făcută astfel încât să faciliteze participarea la licitaţii a unor firme, chiar dacă nu îndeplinesc toate condiţiile necesare din punct de vedere tehnic, în anumite domenii. Atunci când, însă, domeniul afectează încălzirea populaţiei pe timp de iarnă, situaţia nu mai poate fi privită ca un simplu joc murdar între nişte firme concurente care vizează doar banii statului român.

O astfel de situaţie s-a creat acum, când mai multe firme private se angajează, fără nici o garanţie sau experienţă similară, să furnizeze instalaţii complexe de foraj, la standarde înalte, către Romgaz (compania statului român), la o calitate tehnică neclară. Mai ales că aşa cum a fost formulată oferta de către Romgaz SA, ea ar fi în beneficiul unor astfel de firme.

Conform anunţului de pe SICAP şi din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în criteriile de atribuire a contractului 70% îl reprezintă componenta financiară, adică preţul cel mai mic. Componenta tehnică şi garanţia reprezintă doar 20%, iar termenul de livrare - 10%. Desemnarea câştigătorului ar trebui făcută până la 8 iulie 2021.

Cu alte cuvinte, prosibilitatea achiziţionării de către Romgaz SA în urma acestei proceduri a unui utilaj vechi sau de o calitate tehnică îndoielnică ori nefiabil, este foarte mare, atât timp cât principalul criteriu de atribuire îl reprezintă preţul cel mai scăzut.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce se mai lauda Upet ca face utilaje care rezista 30 de ani timp in care firma face si mentenanta. La cum arata rezultatele financiare ale Upet, va da faliment in 2-3 ani.

    1. De la 200 angajati in 2018, la 59 in 2020. Firma este pe duca.

      Fata de 2014, cifra de afaceri a scazut de cel putin 4 ori. Dupa impunerea de sanctiuni economice contra lor de catre UE si Romania, rusii isi cumpara utilajele petroliere din alta parte, nu de la UPET. Romania nu are decat sa cumpere din alta parte.

      Abia dupa ce va fi pe butuci cineva se va intreba daca nu e o problema de securitate nationala si energetica faptul ca nu putem sa ne mai facem utilaje de domeniu?

      Nu, nu este grav. Nu poti mentine prin decret securistic o piata de desfacere. Tot ce poti face este ca in cazul 5G sa restrictionezi provenienta pentru a veni doar din spatiul aliatilor. Desi pentru un utilaj de 10 mil dolari, nu se pune problema de securitate nationala.

      Prea mult 2-3 ani

    este unul din domeniile in care din varii motive domina haosul, lipsa de performanta etc

    nu exista o viziune clara nici la nivel guvernemental dar nici la nivel executivului din piata de profil!d

    daca principiul de multe ori nejustificat al separarii, de fapt faramitarii activitatilor specifice a fost o directiva acum se culeg roadele! 

    1. OAMENI BUNI , NICI O GRIJE SA NU VA FACETI !!! TOTUL E HOTARAT DEJA , IN SPATELE USILOR INCHISE !!! UTILAJUL ALA , V-A FI ACHIZITIONAT PE SPAGA GREA , DIN CARE V-OR AVEA DE CASTIGAT TOATE LEPADATURILE CARE V-OR SEMNA CONTRACTUL , FARA SA LE PESE CA ADUC UN HARB , S-AU O RUINA !!! AICI E VORBA DE BANII ROMGAZULUI , SI NU DE BANII LOR PERSONALI !!! CAM TOTUL IN ROMANIA , LA FIRMELE DE STAT , SE FACE CU SPAGA !!! NU MAI POT EI , CA O SA-L ARUNCE LA FIARE VECHI , PESTE O LUNA-DOUA !!! NU MAI MERGE ??? DA-L DRACU !!! CUMPARAM ALTUL !!! ARE BALTA PESTE !!! ARE ROMGAZUL , BANI !!! VEDETI CE INSEAMNA NISTE STRAINI , ADUSI S-AU VENITI POLITIC , IN COMPANIE ??? IN CEL MAI RAU CAZ , SANT SCHIMBATI DIN FUNCTII , SI SE STRECOARA PE URMA , IN ALTA COMPANIE DE STAT , TOT IN FUNCTII DE CONDUCERE !!! SI FAC SI ACOLO , TOT CE-AU FACUT SI INAINTE : SA TREACA TIMPUL , SI SA-SI IA BANII !!! SALARII SUPERGRASE , DE MULTE ORI LA SECRET , SI SPAGI PENTRU SEMNATURA !!! SPAGI , CAT MAI MARI !!! ROMANIA , O SA AJUNGA BINE IN VIITOR , CU HAITELE ASTEA DE BANDITI , CICA DIRECTORI , CICA SEFI , DE FAPT NISTE NULITATI IN DOMENIU !!!

    UPET nu intra deloc in faliment,desi pentru actionari ar fi foarte bine ca s-ar vinde activele la de multe ori pretul de pe bursa si datorii nu prea au.

    Treaba este ca UPEt asa cum e acum de mica tot face niste instalatii pe care le exporta,insa la intern nu-s bune ca-s prea ieftine pentru calitatea si mentenanta asigurate. 

    Aici e vorba ca evaluarea tehnica este neglijata total,chiar daca e doar 20% si ca utilaje despre care se stie ca-n 203 ani se caseaza sunt acceptate la asa-zisa licitatie. 

    Utilajul se defecteaza,se caseaza iar directorii SNG mai iau spaga si la urmatoarea licitatie.Cu utilaje care tin 30-40 de ani nu faci treaba pentru familia ta,cam asa gandesc directorii astia parasutati politic. 

    Cum naiba sa accepti gioarse care-ti diminueaza an de an randamentul productiei iar aceasta vedem ca scade mereu?! 

    Rusii au detinut UPET si au devalizat-o,mai ales tehnologic.Acum au tot interesul sa ne scada productia ca sa depindem de ei si directorii Romgaz lucreaza pentru ei!Aduc utilaje din alta tara prietena-China,niste gioarse de unica folosinta doar cu ceva mai ieftine. 

    Pana una alta UPEt face pierderi din provizioane cu creante enorme de la tot felul de rusi unde s-au dat instalatii stiind ca nu se mai recupereaza banii. 

    Acest Dan Marian stia si el cand a cumparat ca-s creante neincasabile dar nu a zis nimic ca de aia a cumparat la pret de covrigarie. 

    Daca e asa competent,el si nevasta-sa fost viceguvernator al Bancii Moldovei,sa vina corect pe bursa,sa arate deschidere,nu sa bage pierderi cu provizioanele cand ii convine.Altfel,macane degeaba prin ziare despre hoti. 

    Face plan de amanare 7 ani a obligatiilor bugetare de 1 milion de lei,mai mare rasul cand are terenuri de zeci de milioane care zac degeaba! 

    daca era vreun om onest,de incredere,venea la bursa si lua bani,dezvolta compania.El insa vrea sa faca la fel ca rusii lui dragi dar nici gura sa nu-i miroasa,arata cu degetul spre altii. 

    Scria pe FB tot felul de povesti cu oamenii muncii ,utilaje livrate....apoi i-a dat afara.Ba muta fabrica in afara orasului ,ba da oamenii afara,ba produce in continuare(cu ce ca au rams 20 de oameni,nici Dacii nu repari cu astia).

    Iesi Mariane si arata ce poti pe BVB,nu potlogarii sa amani 1 milion de lei la plata cu deceniile.Explica investitorilor cum recuperezi creantele de zeci de milioane de lei de la offshoreuri,cine le-a dat utilajele fara garantii. 

    Aloo, Bursa! De ce se numeste asa ziarul? Ati intrebat cei doi emitenti pe bursa cum trateaza ei actionarii?

    Vad ca majoritarul de la UPET nu zice nimic de actionarii pe care i face la buzunare de parca e singur in firma. Cum apar pierderi de milioane de euro peste noapte pe financiar? Anuntase in BVC in 2020? 

    Sau protejam niste hoti de altii? 

    Are ceva de spus despre subiectul Bursa sau lasa i naibii de fraierii de actionari, noi bagam pierderi din pix ca sa nu platim impozit la buget si luam bani pe alte firme ca sa nu recuperam nimic pentru UPET.

    A crezut si manajerul Dan Marian ca da o teapa scurta pe bursa dar poate ajunge la puscarie.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb