TradeVille: 2B Intelligent va continua dezvoltarea investiţiilor în propriile produse software

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2024

TradeVille: 2B Intelligent va continua dezvoltarea investiţiilor în propriile produse software

2B Intelligent Soft SA (Bento) a încheiat un trimestru de excepţie, triplându-şi veniturile din exploatare, în timp ce profitul net s-a majorat de opt ori. Compania îşi menţine estimările din BVC pentru anul 2024 şi va continua dezvoltarea programului de investiţii în propriile produse software, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

2B Intelligent Software este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind de asemenea implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum Inginerie Industrială, FMCG, Media, Agricultură, Publicitate şi Asigurări. În cadrul produselor şi serviciilor sale, compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitorii săi datorită produselor standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator român al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management).

Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: Dezvoltare Software; Infrastructură IT&Cloud.

Conform datelor BVB, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc cofondatorul Bento, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 28,32% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu 28,32%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are în prezent o capitalizare de piaţă de 173,8 milioane de lei.

Conform deciziei Consiliului de Administraţie, începând din 20 octombrie 2023, Radu Scarlat ocupă funcţia de CEO pentru o perioadă de patru ani şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

ANIS Sentiment Survey: 56% dintre companiile IT din România estimează o cifră de afaceri în creştere, în 2024

Conform datelor INS, industria IT&C din România a reprezentat aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2022, contribuind cu 1,3% la expansiunea economică de 4,8%, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând ca în 2025, să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an.

Conform raportului ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT din România doresc să încheie anul 2024 cu o creştere a numărului de angajaţi, în timp ce 56% dintre acestea preconziează că vor înregistra o cifră de afaceri mai mare, comparativ cu anul precedent.

Indicele Confidex, care măsoară nivelul de optimism al managerilor din diferite industrii, a atins valoarea de 50,4 în sectorul IT, peste media generală de 48,1.

Contracte semnificative pentru Bento

Bento are, în anul 2024, două contracte semnificative semnate, în valoare totală de 2,55 milioane de euro. În primul contract semnat, la data de 30 aprilie, beneficiarul este o companie specializată în digitalizarea infrastructurilor energetice, iar obiectul contractului îl reprezintă furnizarea unei infrastructuri IT complexe, caracterizată atât prin echipamente şi licenţe de la alţi vendori, cât şi servicii de instalare proiectare şi punere în funcţiune. Contractul este valabil până la livrarea tuturor produselor şi serviciilor.

Cel de-al doilea contract, semnat în 20 mai, are ca beneficiar o companie multinaţională din România, cu obiect de activitate furnizarea de servicii tehnice pentru gaze naturale şi electricitate pentru un număr mare de clienţi casnici şi B2B. Valoarea totală a contractului este de 1,57 milioane de euro, durata este de doi ani, iar obiectul îl reprezintă implementarea, configurarea şi customizarea unor module noi din cadrul platformei modulare Bento, precum şi optimizarea moduleleor deja implementate de client în trecut.

Cele două contracte reprezintă peste 10% din venitul anual aferent ultimelor situaţii financiare anuale. La un curs valutar lei/euro de 4,9745, curs emis de BNR în data de 23 mai, valoarea celor două proiecte în monedă naţională este de 12,7 milioane de lei, înregistrând astfel o pondere de 29,5% din cifra de afaceri aferentă anului fiscal 2023.

Rezultate financiare în creştere

Bento a încheiat primul trimestru din al anului 2024 cu rezultate financiare în creştere pe toate palierele. Veniturile din exploatare au crescut cu 201% în ritm anual, până la 25,6 milioane de lei, realizând deja 33% din valoarea bugetată pe anul 2024. Divizia de Dezvoltate Software a contribuit cu 39%, în timp ce divizia de Infrastructură IT&Cloud, cu 61% la cifra de afaceri. Profitabilitatea businessul-ui şi-a continuat dinamica pozitivă, indicatorul EBITDA atingând valoarea de 8,23 milioane de lei, depăşind de şase ori nivelul din anul precedent şi reprezentând aproape 39% din valoarea bugetată pentru întreg anul. Rezultatul operaţional şi profitul net s-au remarcat prin creşteri de 641%, respectiv 714%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net, de 6,8 milioane de lei, reprezintă peste 44% din nivelul bugetat de Bento pentru 2024.

La nivelul costurilor operaţionale, dinamica a fost una mai scăzută (+135%), cea mai mare pondere fiind marcată de categoria "Alte cheltuieli din exploatare", care s-au majorat cu 340% pe fondul dimensiunii mari a proiectelor majore aflate în derulare, notează TradeVille.

Rezultatele extraordinare se datorează în principal efectului contractelor semnificative semnate în a doua jumătate a anului trecut şi care au generat o parte semnificativă din venituri în primele trei luni din 2024. Performanţa financiară din aceast trimestru este în linie cu aşteptările companiei, conducerea menţinând în continuare estimările iniţiale din BVC.

În cadrul raportului, Vlad Bodea, cofondator şi membru al Consiliului de Administraţie, a declarat că "rezultatele obţinute în acest prim trimestru reflectă eforturile noastre susţinute de a livra servicii şi soluţii inovatoare şi de a ne adapta rapid la cerinţele pieţei. Totodată, demonstrează capacitatea noastră de a valorifica oportunităţile şi de a ne consolida poziţia pe piaţa locală de IT&C".

În 2024, Bento va continua atât dezvoltarea modulelor existente în cadrul platformei software modulare integrate - Platforma Bento, cât şi a altor module noi astfel încât să răspundă nevoilor unui număr cât mai mare de clienţi. Intensitatea cu care se vor realiza investiţiile va fi însă mai scăzută comparativ cu anii anteriori, deoarece finanţarea acestora va fi asigurată exclusiv prin fonduri proprii, odată cu finalizarea proiectului pe fonduri europene, "Platforma pentru Transformare Digitală Modulară în Mediul Enterprise şi Sectorul Public".

De asemenea, compania are în vedere promovarea Platformei Bento atât în rândul clienţilor existenţi, cât şi a potenţialilor clienţi, deoarece prin intermediul acesteia poate valorifica mult mai bine cererea tot mai accentuată pentru soluţii informatice complexe din partea organizaţiilor, nevoia de personalizare a acestora la cerinţele specifice ale companiilor şi instituţiilor publice, precum şi interesul crescut pentru soluţii de digitalizare în cloud.

În plus, în 2024, Bento va continua să fie implicată în derularea contractelor semnificative aflate încă în curs de derulare, precum dezvoltarea şi implementarea modulului Bento FSM în cadrul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), furnizarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT pentru o companie multinaţională din domeniul petrol şi gaze, finalizarea implementării modulului Bento FSM în cadrul proiectului VoltaX, precum şi alte proiecte din industrii diverse. În acelaşi timp, conducerea societăţii urmăreşte ca în 2024 să intensifice activitatea la nivelul noii verticale de piaţă pe care o vizează prin modulul Bento FSM, parte a platformei modulare Bento, "Clusterul de Service", o nişă complexă ce include sectoare diverse precum instalarea şi mentenanţa sistemelor fotovoltaice, serviciile şi mentenanţa sistemelor HVAC, securitate, aparatură medicale, precum şi altele.

Bugetul propus pentru 2024 este superior celui prezentat de conducerea companiei în memorandumul aferent listarii pe piaţa AeRO a BVB Bucureşti în martie 2022. Astfel, la nivel de venituri din exploatare pentru 2024 este avută în vedere o creştere cu 99% faţă de veniturile estimate în memorandumul de listare, o majorare cu 129% la nivel EBITDA şi o apreciere cu 102% a profitului net.

Acţiunea Bento a urcat cu 145%, în ultimele 12 luni

Pe bursă, acţiunea Bento s-a apreciat în ultimele 12 luni cu 145%, iar în anul curent, cu 15%. Dacă privim în comparaţie cu principalii competitori din industria IT, precum Arctic Stream (+5,4% anul acesta), AROBS (-3,6%) sau Bittnet (-19,4%), acţiunea Bento a avut cel mai pozitiv progres, fiind uşor peste performanţa indicelui BET, care s-a apreciat cu 13,4%. După publicarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru din 2024, acţiunea Bento s-a apreciat cu 10,7%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Bento

Oportunităţi

-Venituri recurente: Prin contractele semnificative semnate de Bento pe perioade lungi de timp, compania îşi asigură o recurenţă a veniturilor şi o predictibilitate în ceea ce priveşte aplicarea şi îndeplinirea obiectivelor financiare.

-Grad de îndatorare scăzut: În condiţiile în care compania înregistrează un grad de îndatorare scăzut, acest lucru îi permite să atragă finanţări suplimentare pe viitor, fie din credite bancare, fie din emisiuni de obligaţiuni pentru investiţii suplimentare în dezovltarea activităţii.

-Depăşirea BVC şi creştere: Constant, Bento îşi depăşeşte obiectivele din BVC atât în privinţa veniturilor, cât şi în cea a profitabilităţii, demonstrând capacitatea companiei de a-şi îndeplini cerinţele faţă de investitori şi clienţi. De asemenea, compania a realizat o rată de creştere sustenabilă în ultimii ani, uneori dublând profitabilitatea operaţională şi cea netă faţă de rezultatele unui an anterior.

-Portofoliu divers de clienţi şi noi funcţionalităţi: Compania înregistrează în prezent un portofoliu vast de clienţi din diferite industrii precum energie, sănătate, telecomunicaţii, agricultură, industria alimentară, petrol şi gaze. De asemenea, Bento a adăugat o serie de noi funcţionalităţi propriilor produse software, precum modulul de "asset management" şi modulul de "stock management".

Riscuri

-Macro: Activitatea şi veniturile companiei pot fi afectate de condiţiile generale ale mediului economic din România, iar o încetinire sau o recesiune economică ar putea provoca efecte negative asupra profitabilităţii şi a operaţiunilor. De asemenea, politicile fiscale cu impact direct asupra industriei IT ar putea provoca o serie de oscilaţii în rândul cheltuielilor de personal cu efect direct asupra rezultatelor financiare viitoare.

-Sectorul IT: Anul 2024 este unul caracterizat de provocări majore în sectorul IT, caracterizat de concedieri în rândul companiilor de IT ce activează în România. Acest trend negativ se poate observa şi în rezultatele financiare ale companiilor IT de la BVB, Arctis Stream, AROBS şi Bittnet, toate înregistrând scăderi ale celor mai impotanţi indicatori de profitabilitate.

Sursele menţionate de TradeVille .în acest raport sunt: raport şi comunicat companie, BVB.

---------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb