2Performant a raportat mixt pentru primele nouă luni ale anului 2024, arătând o creştere atât a veniturilor, cât şi a pierderii nete. Compania a fost afectată de factori externi de pe piaţă, dar şi de tranzacţia de preluare a Profitshare, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
2Performant Network este o companie românească de tehnologie de tip "growth", fiind, totodată, liderul pieţei de marketing afiliat din România. Compania dezvoltă şi operează platforma de marketing colaborativ 2Performant.com, prin care magazinele online pot colabora cu parteneri care le oferă posibilităţi de publicitate şi de generare de trafic online. Unul dintre punctele forte ale platformei este procesul de gamificare, care permite o creştere a nivelului de interacţiune şi implicare a utilizatorilor în cadrul platformei.
În ceea ce priveşte sursele de venit din marketing afiliat, acestea sunt de trei tipuri: comision de reţea; abonamente pentru utilizarea platformei; taxe de promovare.
Printre punctele cheie ale companiei, pe care le-a subliniat CEO-ul la una dintre conferinţele "Quarterly Report", la care TradeVille a fost partener, se numără o echipa performantă care a reuşit să implementeze în anul 2023 o abordare unică în eCommerce, bazată pe date şi tehnologie. Echipa 2Performant cuprinde 50 de profesionişti, care lucrează remote de pe patru continente, din şapte ţări şi pe cinci fusuri orare diferite.
La mijlocul anului 2024, CEO-ul companiei, Dorin Boerescu, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie, deţinea o participaţie de 32,27% din acţionariat, restul acţiunilor fiind împărţite între persoanele fizice (62,7%) şi persoanele juridice (4,9%). Compania este listată pe piaţa AeRO din decembrie 2020, iar începând cu luna ianuarie 2021, acţiunile 2P fac parte din indicele BETAeRO.
• Venituri în creştere
2Performant a raportat venituri în creştere pentru primele nouă luni ale anului curent, în timp ce pierderea netă s-a adâncit ca urmare a investiţiilor masive în dezvoltarea platformei, dar şi a tranzacţiei care are în vedere achiziţia Profitshare. Astfel, compania a raportat o cifră de afaceri în creştere cu 7% faţă de primel nouă luni din 2023, însumând 34,6 milioane de lei, în timp ce veniturile operaţionale, care exclud comisioanele cu afiliaţii, au totalizat 9,4 milioane de lei, fiind în creştere cu aproape 14%. Acesta este al cincilea an consicutiv în care compania înregistrează creşteri ale veniturilor la nouă luni. Printre principalii factori care au contribuit la o dinamică pozitivă a veniturilor a fost creşterea comisionului de reţea (+16,1% în ritm anual) şi a veniturilor de pe segmentul de abonamente (+10,1%).
Nu doar veniturile au înregistrat creşteri, compania a avut şi costuri semnificative în cursul acestui an. Astfel, pe partea de cheltuieli operaţionale, 2P a cunoscut o creştere de 16,5%, cea mai semnificativă contribuţie fiind adusă pe partea de Alte cheltuieli din exploatare (+16%), care reprezintă în proporţie de 81% comisioanele datorate afiliaţilor. Aceasta este urmată de Cheltuielile cu persoanlul, care au înregistrat o creştere de 6%. Având în vedere creşterea accentuată a cheltuielilor operaţionale, rezultatul din exploatare a cunoscut o deterioare semnificativă, trecând la o pierdere de puţin peste 1,8 milioane de lei, faţă de pierderea de peste 340.000 lei din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Rezultatul net prezintă şi el o pierdere mai mare, aceasta fiind de 1,85 milioane de lei, faţă de pierderea de 351.977 lei din perioada ianuarie-septembrie 2023. Printre principalii factori care au dus la o aceste rezultate se numără atât tranzacţia de preluare a companiei Profitshare România şi Bulgaria, care va veni cu beneficii pe termen lung, dar şi contextul de piaţă, denaturat semnificativ de intrarea în România a unor retaileri globali, în paralel cu desfăşurarea campaniilor electorale.
• Evenimente importante, previziuni şi planuri
Printre cele mai importante evenimente pentru companie, în ultimele câteva luni, se remarcă anunţul privind preluarea Profitshare România şi Bulgaria, care va consolida poziţia de lider a companiei în România şi va oferi o poziţie de lider în Bulgaria. 2Performant plănuieşte extinderea prin achiziţia reţelelor de afiliere Profitshare.ro şi Profitshare.bg, pentru circa 4,3 milioane de lei, strategie ce a fost bine primită de piaţă, crescând acţiunile cu 17% după anunţ. Managementul consideră că preţul acţiunilor nu reflectă încă valoarea reală a companiei, dar anticipează o reevaluare pozitivă pe termen lung. Pe următorii cinci ani, compania vizează o capitalizare de 100 de milioane de euro şi o listare pe piaţa principală de la Bucureşti sau chiar pe celebrul Nasdaq.
Pentru anul curent, 2Performant şi-a planificat creşteri importante în Buget, pentru care compania şi-a prognozat un avans al cifrei de afaceri la 71,8 milioane de lei (+55% vs 2023), în timp ce rezultatul operaţional este estimat la 2,3 milioane de lei (+203% vs 2023;). Totuşi, având în vedere realizarea achiziţiei, dar şi condiţiile de piaţă deosebite din acest an este probabil ca societatea să nu bifeze toate ţintele din buget, notează TradeVille.
Gradul de realizare a profitului net de către companie este de 0% în prezent, în timp ce gradul de realizare a cifrei de afaceri este de 48%. Rezultatele estimate ale companiei pentru acest an pot fi descrise ca fiind cu o dinamică puternică în creştere, în contextul în care 2P a înregistrat un record în 2023 al cifrei de afaceri (46,4 milioane de lei; +32% vs 2022), în timp ce profitul net s-a triplat (0,9 milioane de lei; +236% vs 2022).
Societatea îşi menţine principalele direcţii de dezvoltare şi în anul curent, obiectivul principal al său fiind lansarea BusinessLeague pe piaţa din SUA, în 2025. Pe termen scurt, compania are în vedere scalarea capacităţii operaţionale pentru a face faţă portofoliului suplimentar adus odată cu integrarea companiei achiziţionate, în timp ce pe termen mediu 2P vizează accelerarea creşterii organice.
• 2P, în declin la BVB
De la începutul anului şi până acum, acţiunile 2P au înregistrat o scădere în portofoliul investitorilor de 15,2%, fiind în spatele pieţei AeRO, reprezentată de indicele BETAeRO, care a coborât în aceeaşi perioadă cu 3,3%. În ultimele 12 luni, preţul acţiunilor 2P a scăzut cu 13,8%, în timp ce indicele BETAeRO a crescut cu 4,7%. Acţiunile 2P au intrat pe un trend descendent din a doua jumătate a lunii mai, cel mai probabil fiind influenţate de rezultatul net negativ al companiei afişat în raportul aferent primului trimestru al anului, tendinţă care a continuat.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în 2Performant
Oportunităţi
- Oportunităţi imense de creştere: Un studiu al Rakuten/Forrester Research a concluzionat că opt din zece branduri, la nivel global, folosesc marketingul afiliat, iar căutările acestui termen pe Google s-au dublat din 2016. Avântul industriei se vede şi în profiturile marilor jucători din piaţă, unde, doar în 2023, giganţii din tehnologie, Amazon, Alphabet şi Meta Platforms, au înregistrat venituri de peste 375 de miliarde de dolari pe acest segment.
- România oferă un mediu propice comerţului online: Conform Raportului European E-commerce 2023, România se clasează pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est în topul vânzărilor online şi pe locul 12 la nivelul întregului continent. Conform estimărilor, în 2024, valoarea estimată a pieţei româneşti de eCommerce ar urma să ajungă la 7,3 miliarde de euro.
- Lider pe piaţa locală: 2Performant este liderul pieţei de marketing afliliat din România şi cea mai mare sursă locală de trafic pentru magazinele online autohtone, cu peste 11,4 milioane de vânzări obţinute de advertiseri de-a lungul timpului.
- Model de business diversificat: Domeniul de activitate al advertiserilor este unul extrem de variat, acoperind industrii de la farma până la IT.
- Gamificarea experienţei: 2Performant a reuşit să implementeze în cadrul platformei un mecanism de gamificare a experienţei utilizatorilor, prin implementarea unui sistem de scoring şi regulamente în baza cărora se fac promovări, retrogradări şi clasamente care aliniază experienţa utilizatorilor la cele mai noi standarde ale industriei.
- Strategii de extindere: Printre strategiile de dezvoltare a companiei se numără atât extinderea în extern, în Europa şi SUA, cât şi creşterea companiei prin achiziţii.
Riscuri
- Dependenţă de utilizatorii mari: Mare parte din vânzările intermediate de platforma 2P sunt generate de un număr mic de utilizatori de talie mare, ceea ce scade nivelul de diversificare pe industrii şi aduce un plus de risc pentru companie.
- Concurenţă acerbă: Industria este dominată de jucători mari, care tind să acapareze tot mai mult teren prin preţuri concurenţiale şi servicii integrate complexe.
- Mediul macroeconomic şi geopolitic incert: Impactul creşterii preţurilor pune presiune asupra segmentului de retail, care este semnificativ impactat de scăderea cheltuielilor de consum din partea populaţiei. De asemenea, în condiţii macro dificile, companiile tind să reducă, mai întâi de toate, bugetele alocate departamentelor de marketing.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Quarterly Report YouTube, Tradingview, statista.com, ceccarbusinessmagazine.ro.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. astia
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 07:40)
s-au boerit
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 09:08)
o smecherie pe hartie,tot anunta mare profit,cand colo pierderi rupere
mici copii pe langa BENTO
aia fara sa anunte pana acum ceva,deodata isi dau salbatic sute de mii de actiuni de aproape 5 milioane
justifica cu scrisori nigeriene din 1900 toamna
tocmai ce descarcasera de mai mult de 5 milioane in plasament privat
cica sop in care numai patronii isi dau actiuni
au umilit influeceri care o promovau de ziceai ca e firma lor,uite ca nu e,ca e a 4-5 patroni care fac mai rau ca Sifurile
1.2. O scrisoare pierduta (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 09:48)
O scrisorica tinuta la sertar,stie secretara ca e dama buna.Facem frumos 2 ani .Ne iau alegatorii de baieti de votat.Asteptam sa ne ridice numarul de sufragii.Dupa ce se umfla bine le vindem iluziile pe gologani multi.Apoi scrisorica Pac!la Rasboiu!.gata ne-am ales .Doar nu era sa ramanem noi fara colegiu.Va pupa,Agamita Bentonache.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 10:33)
De aia se cheama 2B Intelligent,le scoti la fraieri din cap ca s stakeholder.Decat shareholder in tribune la spart seminte ca pe teren se joaca bossulenii.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 11:22)
)))))) Ramanea Bitnetu cu onoarea nereperata si nu se facea ma ntelegi monser
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 08:59)
De 2bani,superficial.Nimic despre pozitia financiara extrem de precara.Datorii sub 1 an de 11 m si active pe termen scurt 6 m.Din astea 6 cica peste 4 dau pe bulgari.Pe urma ar trebui sa plateasca 11 m din 2 ramase.O gluma proasta.Asta cand vezi ca ei de fapt produc numai pierderi.Trebuie bani urgent acolo si inca foarte multi ca altfel......
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 11:16)
2 B Honest cand se listeaza?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 14:23)
Știați că înainte să se numească 2Performant se numea 2 Parale? Cam de 2 parale este
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 12:04)
Era firma asta PreaPerformanta in N materiale Tradevile.Am dat o cautare si ninge cu elogii.La semestrul 1 era delir ca au scazut pierderile cam 200k lei fata de 2023.Jbang 1800 k pierderi .La data raportarii S1 deja era dus 2/3 din T3.Optimismul duduia.Doar ca ce sa vezi ca pierderea doar T3 e cam 1500k.Bugetul a ramas asa.Adica T4 vine cu 3800k profit ca sa ajunga de la -1800k la +2000k.Inca o luna ramasa din an.Inseamna ca fac profitul asta monstru daca nu ne anunta nimic.Sau...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 17:19)
referitor la cele de mai sus dar si de la alti comentatori despre firmele listate,in special pe AERO,carora lemultumesc fiindca fara ei nu eram atent la unele aspecte si pierdeam multi bani.
-Societatile astea mici,noi e bine sa fie sustinute,cu capital si incurajate moral
-Sustinerea trebuie facuta in limitele unui contract,adica al respectarii unor standarde maxime de transpaenta,corectitudine
-Da ca tu esti micsi pricajit si actionarii trec cu vederea,aberatiile,vrajelile,m inciunile nu pot fi tolerate,e tot ce le ramane actionarilor=increderea,daca rezultate nu ai ce sa arati
-daca investitorii observa ca trece mult prea mult timp si rezultatele promise nu ca nu apar,dar directia s-a schimbat radical,transparenta e demult in tomberon,managementul face misto,e foarte normal sa se suceasca si sa dea de pereti cu tine,a pierdut singura ancora pe care o avea
-Daca abia inveti sa mergi,ai sanse de succes 50/50 lasa povestile cu unicorni,profituri stelare,daramat piata pe care activezi,arata ca poti face pasi fara premergator,nu cazi la fiecare 3 luni si vorbesti de nave cosmice
-Firmele care domina lumea si le dai exemplu ca alea au putut din firme mici,au avut zeci de runde de finantare si la fiecare dintre ele unii care nu-s chiar ep dinafara s-au uitat in ce risca banii,nu dai un comunicat de presa ca noi suntem foarte ambitiosi,ajungem pe luna
-delisteaza-te daca vrei sa-ti dai actiuni cu nemiluita pentru rezultate lipsa sau angajatii si sefii mari iau bonus cat nu vede freefloatul in cativa ani
-Dupa ce ai avut 5 ratari in 10 minute desi ziceai ca esti mult peste Messi ajusteaza din promisiunile aiurea si mai ales mareste de 10 ori transparenta in legatura cu parcursul tau trimestrial,tu esti ratangiu si daca insisti ca esti peste Messi nu mai ai limita la ridicol,limita care oricum era pusa greu la incercare de cand te-ai listat.
In concluzie,cand ai un bumerang in mana fa diferenta fata de sageata!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 22:18)
asta e companie de 5 mil de euro? da de ce nu de 5000 de euro?