TradeVille: 46% din companiile incluse în Bet Plus au rezultate financiare în creştere

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2024

TradeVille: 46% din companiile incluse în Bet Plus au rezultate financiare în creştere

Aproape jumătate (46%) din companiile incluse în indicele bursier Bet Plus au reuşit, în primul trimestru din 2024, să depăşească performanţa de anul trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille . Raportul prezintă rezultatele celor mai importante companii listate la BVB, comparând datele atât cu cele din perioada similară din 2023, cât şi cu cifrele bugetate în BVC. Ca să pună lucrurile în perspectiva investitorilor, raportul prezintă şi o secţiune de evoluţie a preţurilor în acest an.

TradeVille: 46% din companiile incluse în Bet Plus au rezultate financiare în creştere

Safetech, Impact şi Electrica - cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri

Din punct de vedere al evoluţiei cifrei de afaceri faţă de anul anterior, Safetech, Impact şi Electrica au înregistrat cele mai însemnate diferenţe, cu creşteri între 79% şi 98%. Dintre companiile care au înregistrat o evoluţie negativă a cifrei de afaceri, la coada clasamentului se află Fondul Proprietatea, Electromagnetica, cu evoluţii în scădere în intervalul -50% - 93%. Este important de menţionat că Fondul Proprietatea poate fi considerat un outlier din pricina modelului de business.

În ceea ce priveşte procentul cifrei de afaceri realizate din BVC 2024, media companiilor din eşantion este de 26%, lucru care sugerează două aspecte. Pe de o parte, companiile au bugetat corespunzător condiţiilor din piaţă, realizând în medie 1/4 din cifra de afaceri prognozată pentru întregul an, şi pe de altă parte, faptul că, în ciuda unor variaţii mari întâlnite la nivel individual, eşantionul este suficient de mare pentru a oferi o perspectivă asupra întregii evoluţii a bursei locale. Este important de menţionat faptul că, şi dacă excludem companiile care sunt outliers, mediana este de 24%, extrem de apropiată faţă de realitatea pe care ar trebui să o întâlnim după primele trei luni din an. Transelectrica şi Impact sunt cele două companii care au surprins în acest prim trimestru în ceea ce priveşte cifra de afaceri raportată la BVC, depăşind cu mult aşteptările pe care şi le-au setat la începutul anului.

Oil Terminal a depăşit cu 81% profitul prognozat pentru 2024

În primele trei luni din 2024, companiile care au obţinut cel mai mare profit sunt OMV Petrom, care a raportat un rezultat net de 1,4 miliarde de lei, uşor în scădere faţă de acelaşi interval din 2023, dar reprezentând 27% din profitul net bugetat pentru întreg anul 2024, şi Hidroelectrica, al cărei profit trimestrial s-a ridicat la 1,3 miliarde de lei, marcând o scădere de 23% faţă de anul precedent, dar generând un procent similar din BVC, de 27%.

În 2023, opt companii au încheiat primul trimestru pe pierderi, în timp ce în 2024, numărul companiilor s-a ridicat la nouă. Cele mai mari pierderi, în 2024, au fost înregistrate de Compa (-61,95 milioane de lei) şi de Alro (-14,87 milioane de lei).

În ceea ce priveşte procentul de profit net realizat din BVC 2024, media acestuia se ridică la 35%, în timp ce valoarea mediană este de 24%. Totodată, din cele 45 de companii din coşul indicelui BET Plus, doar 15 au reuşit să realizeze un procent de cel puţin 25% din profitul net estimat pe întregul an. Cele mai mari performanţe au fost înregistrate de Oil Terminal, care a depăşit deja cu 81% profitul prognozat pentru 2024, şi de Transgaz, care a raportat un profit net cu 52% peste valoarea bugetată. Alte companii care au înregistrat un profit peste aşteptări sunt MedLife (83% din BVC), Transelectrica (66% din BVC) şi Electrica (48% din BVC).

Multipli de tranzacţionare

Raportul prezintă şi multiplii la care se tranzacţionează companiile din eşantionul analizat. Este important de menţionat că în acest caz, media P/E este de aproximativ 20, iar mediana de 15. Aceste valori încep să se apropie de cele întâlnite pe bursele internaţionale, subliniind faptul că bursa locală începe să devină mai puţin atractivă faţă de în urmă cu câţiva ani. Totodată, media P/E din acest eşantion este cu câteva procente mai mare faţă de cea a companiilor din indicele BET. Pentru a calcula media acestor multipli, au fost excluse valorile extreme ale unor companii.

Evoluţia preţului companiilor din BET Plus

Din punct de vedere al evoluţiei preţului de la începutul acestui an, performanţele companiilor din componenţa indicelui BET Plus au oscilat de la +80% (PREB) la -23% (SOCP). Dintre acestea, 27 au înregistrat evoluţii pozitive şi numai 12 companii au adus randamente YTD (de la începutul anului) mai mari decât cel al indicilor BET (+16,7%), respectiv BET Plus (+16,2%).

În topul performerilor, pe prima poziţie se află Prebet Aiud (PREB) ale cărei acţiuni au înregistrat o creştere YTD de 80%, tranzacţionându-se în prezent la un maxim al ultimilor 15 ani.

Acţiunile producătorului farmaceutic Antibiotice Iaşi (ATB) ocupă poziţia a doua în top, cu o apreciere de 54%. În şedinţa din 27 mai, cotaţia a străpuns nivelul de rezistenţă de la 2 lei, reuşind să atingă un nou maxim istoric, de 2,2 lei. Poziţia a treia în topul performerilor este ocupată de acţiunile DIGI cu o apreciere de 53% de la începutul anului. În luna februarie 2024, cotaţia a străpuns nivelul de rezistenţă de la 47 lei, tranzacţionându-se în prezent la o valoare maximă istorică de 68 lei.

La coadaclasamentului, cu cele mai slabe randamente YTD regăsim companiile Socep (SOCP), Bittnet Systems (BNET) şi Romcarbon Buzău (ROCE). După ce, la începutul acestui an, preţul acţiunilor SOCP a urcat până la un nou maxim istoric, 3,04 lei, depăşind maximul atins în septembrie 2023, ulterior cotaţia a intrat pe un trend descendent, afişând o depreciere YTD de 23,8%.

În ceea ce priveşte acţiunile BNET, preţul a coborât în şedinţa din 13 mai 2024 sub nivelul de suport de 0,24 lei, tranzacţionându-se în prezent la un minim al ultimilor patru ani, de 0,22 lei/acţiune, scăderea YTD fiind de 20,3%.

Poziţia a treia în topul companiilor cu cele mai slabe randamente YTD este ocupată de acţiunile ROCE cu o scădere de 17%.

TradeVille: 46% din companiile incluse în Bet Plus au rezultate financiare în creştere

Limitări în statistici

Statisticile prezentate în acest raport au câteva limitări care trebuie menţionate. În primul rând, eşantionul de companii ales (BET Plus) nu reprezintă în totalitate evoluţia bursei autohtone, dar oferă o imagine de ansamblu. Totodată, o parte dintre companiile din eşantion nu au prezentat un buget de venituri şi cheltuieli, afectând astfel media întregului grup. Din grupul de companii ales fac parte şi câteva care fie au raportat pierderi anul trecut, fie în acest an, lucru care ne-a determinat să le excludem din calculele de variaţie.

O altă limitare importantă în momentul în care am discutat despre media şi mediana grupului este dimensiunea companiilor. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o creştere sau scădere de câteva procente a cifrei de afaceri sau a profitului pentru cele mai mari companii listate este echivalentă cu întreaga capitalizare a celorlalte companii din acest eşantion. Totodată, acest raport nu ia în calcul motivele pentru evoluţia celor mai importanţi indicatori la nivel individual, lucru care limitează explicaţiile oferite.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: analiză proprie, rezultate financiare companii, TradingView, BVB.

---------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. sau, 54% au rezultate in minus.

    1. Mult mai bine

    si cate sunt manipulate de brokeri? 100%

    hai baieti ridicati sau coborati cotatia inainte de a se da stirea cu cateva zile inainte, inside tradingul este legitim la BVB

    si mai nasol este ca de multe ori este facut pe fata, fara nici o frica de nici o autoritate de supraveghere....ASF inexistent (corupt) 

    1. Uitati-va ce ii face la SNG....cu acordul la MM.....macar daca tot vrei sa vinzi nu poti face un deal ??/sunt comisioane mari ??//

      Daca sng era listat pe nyse, azi pica minim 30%

      Ca vezi ca au bugetat rezultate tot i scadere pana la 1 mld peste 2 ani. Era bun un deal la 3,8le?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb