TradeVille: Arctic Stream - profit net în creştere cu 185%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2023

TradeVille: Arctic Stream - profit net în creştere cu 185%

Arctic Stream a încheiat primul semestru din 2023 raportând creşteri atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi la nivelul profitabilităţii nete. Compania îşi exprimă optimismul cu privre la îndeplinirea obiectivelor din BVC propuse, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT, are o prezenţă semnificativă în piaţa din România, concentrându-se pe tehnologiile recente oferite de producătorul Cisco Systems. Rolul unui integrator, după cum afirmă compania, este de pune la dispoziţia utilizatorilor finali experţi proprii în operarea tehnologiilor unuia sau mai multor producători.

Arctic Stream operează prin două segmente de activitate:

- Revânzarea consultativă de soluţii IT - include tehnologii de la producători de talie mondială, cum ar fi Cisco Systems, Dell, Palo Alto, Vmware, Veeam, Recorded Future şi Nutanix;

- Servicii profesionale - integrează, printre altele, servicii de evaluare a infrastructurii IT şi a posturii de securitate existente, consultanţă, management de proiect, proiectatea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi securitate IT, mentenanţă şi suport.

Dragoş Diaconu, directorul general al Arctic Stream şi, în acelaşi timp, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei, cu o cotă de 67% din totalul acţiunilor, deţine o vastă experienţă în domeniul IT&C. Acesta a lucrat peste 15 ani în zona ingineriei sistemelor informatice, ocupând poziţii în cadrul unor companii de top, dintre care peste nouă ani i-a petrecut în cadrul companiei Cisco Systems, care deţine poziţia de lider global în comunicaţii şi soluţii de securitate a reţelelor.

IT&C - un sector în plină expansiune în România

România deţine a treia cea mai mare bază de specialişti IT&C din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Industriei Software (ANIS) - circa 1 din 55 de angajaţi români lucrează în această industrie, peste media de 1 din 62 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est. Mai mult decât atât, România a avut, în perioada 2014-2019, una dintre cele mai accelerate rate de creştere a numărului de salariaţi din industrie (circa 11%), fiind depăşită doar de Polonia şi Bulgaria (+12%).

Industria IT&C în România a avut o pondere de 6,6% în Produsul Intern Brut naţional în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică din România în anul precedent, de 4,8%, pe fondul majorării volumului de activitate cu 20%, confrom INS. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C valora peste 9 miliarde euro. Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT&C are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, de 15-17% pe an. Potrivit managerului general al Microsoft România, piaţa locală de IT&C este aşteptată să ajungă în 2025 la 10% din PIB.

Analiza rezultatelor financiare în semestrul întâi

Arctic Stream a încheiat primul semestru al acestui an raportând rezultate financiare în creştere, atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul profitabilităţii nete. Veniturile din exploatare au crescut cu 125%, datorită în mare parte finalizării contractelor semnificative anunţate pe parcursul anului trecut, dar şi a contractelor noi încheiate la început de 2023.

TradeVille: Arctic Stream - profit net în creştere cu 185%

Cheltuielille din exploatare au înregistrat un ritm mai lent de creştere comparativ cu veniturile (+116% vs S1 2022), fiind corelate cu creşterea activităţii. Ca urmare a maturizării operaţionale şi a consolidării echipei tehnice, au fost implementate proiecte de complexitate ridicată, fapt care s-a tradus prin creşterea cu 239% a profitului operaţional.

Profitul net a înregistrat, de asemenea, o creştere faţă de semestrul întâi 2022, avansând de la 2,04 milioane lei la 5,83 milioane lei în prima jumătate a acestui an, implicând o creştere de 185%.

Rezultate pozitive sunt remarcate şi în rândul preţului acţiunii, acesta crescând de la începutul anului şi până în prezent cu peste 35%, în timp ce, în ultimele 12 luni, dinamica este tot una pozitivă, de +31,3%. Performanţa preţului acţiunii Arctic Stream este peste cea a competiorilor principali, precum Life is Hard, Bittnet Systems sau Softbinator, care au înregistrat evoluţii mai slabe.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Arctic Stream

Oportunităţi

- Portofoliu diversificat de clienţi: Clienţii Arctic Stream sunt jucători semnificativi din retail, energie, utilităţi, precum şi din sectorul public. În ultimul an, compania a reuşit extinderea portofoliului de clienţi şi în domeniul de software development, financiar şi industrial;

- Contracte semnificative încheiate: De la începutul anului, Arctic Stream a anunţat semnarea a trei contracte semnificative, a căror valoare individuală depăşeşte 10% din cifra de afaceri realizată de companie în anul fiscal anterior. Durata contractelor variază între 9 şi 11 luni, având ca beneficiari doi clienţi din sectorul public şi un client din sectorul privat;

- Program de răscumpărare acţiuni: Arctic Stream a demarat, începând cu data de 03.06.2022, un program de răscumpărare de acţiuni, cu o durată maximă de 18 luni, prin care compania îşi propune să răscumpere un număr maxim de 100.000 de acţiuni. Până în prezent, Arctic Stream a răscumpărat 44.426 de acţiuni.

Riscuri

- Riscul asociat crizei de semiconductori: În urma pandemiei generate de virusul Covid-19, industria IT s-a confruntat cu o criză de semiconductori, ca rezultat al capacităţii insuficiente a producătorilor de cipuri de a face faţă cererii crescute. Astfel, pe fondul unei potenţiale întârzieri de livrare a echipamentelor, compania este predispusă riscului de nefinalizare a proiectelor în timpul stabilit în contract şi, implicit, penalităţilor contractuale de întârziere.

- Riscul valutar: Contractele încheiate de companie cu cei mai mari furnizori de tehnologie sunt în dolari (cu mici excepţii şi în euro). Prin urmare, paritatea RON/USD poate duce la marje de profit mai mici. Pentru a diminua acest risc, o parte din lichiditatea Arctic Stream se află în USD.

TradeVille: Arctic Stream - profit net în creştere cu 185%

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Economedia.ro, Economica.net, INS, Raport companie.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb