TradeVille: AROBS Transilvania Software, sub lupa fondurilor de pensii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 septembrie

Sursa fotot: www.arobsgrup.ro

Sursa fotot: www.arobsgrup.ro

AROBS Transilvania Software SA a încheiat primele şase luni ale anului 2024 cu o cifră de afaceri şi un profit net în scădere cu 6%, respectiv 52%, ca urmare a dificultăţilor întâmpinate de industria IT la nivel global şi a subperformanţei diviziei de sisteme integrate. În ciuda scăderii cererii globale pentru servicii software la începutul anului, conducerea companiei investeşte în domenii cu potenţial de creştere, precum securitatea cibernetică şi integrarea AI, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

AROBS Transilvania Software este cea mai mare companie românească de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind lider în furnizarea de servicii şi produse software. Compania deţine o prezenţă solidă pe piaţa românească şi internaţională, cu mai bine de 25 de ani vechime, având peste 1.200 de angajaţi şi colaboratori, deservind un total de peste 11.000 de clienţi la nivel mondial.

AROBS îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Servicii Software; Produse Software; Sisteme integrate.

În prezent, directorul general (CEO) şi fondatorul companiei este domnul Voicu Oprean, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Cu o vastă experienţă în administrarea afacerilor, management şi operaţiuni, dezvoltate în cadrul universităţilor Harvard Business School şi London Business School, domnul Oprean a reuşit să consolideze o strategie solidă pentru AROBS. Compania are peste 5.000 de acţionari, cu o prezenţă puternică a investitorilor de retail şi atractivă pentru cei instituţionali. De la încheierea cu succes a plasamentului privat din toamna anului 2021, capitalizarea bursieră a companiei s-a majorat cu peste 40%, iar începând cu 25 septembrie 2023, acţiunile AROBS se tranzacţionează pe piaţa principală a BVB. În prezent, domnul Voicu Oprean are în proprietate 66,55% din acţiunile companiei, restul fiind deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Creşte numărul angajaţilor din sectorul IT, dar ritmul a încetinit

Numărul angajaţilor din sectorul IT din România a sporit cu 5,1% în 2023, dar ritmul de creştere a încetinit faţă de anii anteriori. Economiştii prevăd o stagnare sau o uşoară scădere a personalului IT în 2024, din cauza concedierilor globale din tehnologie şi a schimbării focusului de la outsourcing la inovare. Eliminarea scutirilor fiscale pentru angajaţii IT şi adaptarea companiilor la cerinţele pieţei adaugă incertitudine viitorului industriei, deşi sectorul rămâne esenţial pentru economia ţării. În România, sectorul IT reprezintă peste 8% din PIB şi are o contribuţie de aproape 9 miliarde de euro anual. Cu o investiţie de peste 6 miliarde de euro, România intenţionează să lanseze o aplicaţie unică de stat pentru 30 de servicii publice până la sfârşitul anului 2024.

Tot în 2023, patru din cei mai mari cinci cumpărători de echipamente şi servicii IT&C din sectorul public din România au fost instituţii din domeniul militar şi de ordine publică, conform datelor de la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Ministerul Apărării Naţionale a atribuit 29 de contracte în valoare de 5,49 miliarde de lei, urmat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Afacerilor Interne, cu achiziţii mai mici. Asociaţia Universităţilor şi Institutelor de Cercetare-Dezvoltare a ocupat locul al doilea, cu 38 de contracte în valoare de 1,6 miliarde de lei. În 2022, topul a fost dominat de Distribuţie Energie Electrică România, SRI şi STS.

AROBS - cifră de afaceri în scădere

AROBS Transilvania Software a încheiat primul semestru al anului fiscal 2024 raportând o uşoară scădere a cifrei de afaceri (-6% vs primele şase luni din 2023), ajungând la 206 milioane de lei.

Principala cauză a declinului cifrei de afaceri o reprezintă divizia de sisteme integrate, care a scăzut semnficativ, cu 77%, deoarece semnarea şi livrarea unor proiecte majore va avea loc în ultimul trimestru al acestui an. Totuşi, strategia Grupului de diversificare a pilonilor de creştere a echilibrat scăderea temporară a cifrei de afaceri în "Sisteme integrate" prin creşterea vânzărilor în "Produse software" (+12%), datorită aportului societăţilor achiziţionate din 2021 şi până în prezent. Cel de-al treilea segment, "Servicii software", reprezintă pilonul principal al companiei, având o pondere de 81% în cifra de afaceri totală.

Primul semestru al acestui an a continuat să fie dificil pentru industria globală de IT, companiile axându-se pe activitatea de optimizare a costurilor şi de eficientizare a structurilor organizaţionale. Acest lucru a afectat profitabilitatea companiei, indicatorul EBITDA normalizat (excluzând impactul generat de programul SOP) marcând o scădere de aproximativ 33% în ritm anual, până la 34 de milioane de lei. Datoriile totale au scăzut cu 1% faţă de finalul anului 2023, ajungând la 17,8 milioane de lei, iar rata datoriei privind finanţarea bancară a fost de 1,05, indicând o poziţie financiară solidă, care permite accesarea de finanţări viitoare pentru atingerea obiectivelor strategice.

Prin urmare, compania a încheiat prima jumătate a anului cu o scădere de 52% a profitului net, de la 22,5 milioane de lei la 10,8 milioane de lei, cu o marjă a profitului net de 5%. Totodată, profitul pe acţiune diluat pentru perioada încheiată la 30 iunie 2024 a fost de 0,0211 lei, notează TradeVille.

AROBS, atentă la oportunităţi

CEO-ul AROBS, Voicu Oprean, declară: "Privind spre a doua jumătate a anului 2024, vom continua să identificăm şi să valorificăm oportunităţile oferite de piaţă pentru expertizele consolidate pe pieţele noastre tradiţionale, dar şi să ne adaptăm strategia la noile pieţe emergente în dinamica globală a industriei IT ... În special, am finalizat câteva proiecte semnificative în domeniul AI, integrând aceste tehnologii în soluţiile noastre existente pentru a îmbunătăţi procesele şi rezultatele clienţilor. În primele şase luni din 2024, ne-am extins expertiza în securitate cibernetică, ajutându-ne clienţii să identifice, analizeze şi să gestioneze ameninţările tot mai complexe din mediul digital şi ne pregătim de extinderea competenţelor şi clienţilor în acest segment".

Astfel, la finalul primului semestru, AROBS a realizat aproximativ 42% din cifra de afaceri bugetată pentru anul în curs (494,8 milioane de lei) şi aproximativ 26% din profitul net bugetat (40,8 milioane de lei). În ceea ce priveşte gradul de realizare a bugetului în primul semestru, compania a ratat estimările, fiind cu 14% sub nivelul cifrei de afaceri bugetate (238,7 milioane de lei), cât şi cu 43% sub nivelul profitului net bugetat (19 milioane de lei).

Preţul acţiunii AROBS - în declin

După anunţarea rezultatelor financiare, preţul acţiunii AROBS a scăzut cu 5%, închizând la 0,87 lei, pe fondul rezultatelor care nu au confirmat aşteptările. AROBS înregistrează de la începutul anului 2024 o depreciere de 6%, menţinându-se şi o scădere de 15% în ultimele 12 luni. Din aprilie, cotaţia s-a tranzacţionat într-un canal lateral, cu un suport în jurul valorii de 0,85 lei şi cu o rezistenţă la nivelul 0,95 lei.

Conform indicatorului MACD, a cărui linie a traversat sub cea de semnal, cât şi a şi celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21 zile, care au trecut sub media mobilă simplă de 200 de zile, am putea asista la începutul unui trend descendent.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AROBS

Oportunităţi

- Eficientizare: AROBS a redus costurile de management cu 5-10% după primele şase luni, prin optimizarea echipei de conducere. Aceste reduceri s-au aplicat în departamentele cu scăderi în cifra de afaceri şi profitabilitate, vizând reducerea cheltuielilor directe şi administrative în perioada următoare.

- Majorare de capital: AROBS a finalizat cea mai mare majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, atrăgând 28,7 milioane de euro, reflectând încrederea investitorilor. Fondurile atrase vor susţine strategia de creştere prin achiziţii, fiind în plan preluarea a şapte companii din România şi Europa, cât şi extinderea în Europa, America de Nord şi Asia.

- Achiziţii: În iunie, compania a finalizat achiziţia grupului Infobest, specializată în dezvoltarea de soluţii software personalizate, consolidându-şi poziţia pe piaţa DACH (Germania, Austria, Elveţia).

- Preţ ţintă: În august, analiştii companiei BRK au acordat un preţ ţintă mediu de 1,16 lei/acţiune pentru următoarele 12 luni, cu 32% peste preţul pieţei, oferind o recomandare de cumpărare.

- Acţionariat: În iulie, AZT Viitorul Tău, al doilea cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România după NN Pensii, a intrat în acţionariatul AROBS, cu o deţinere de 10% din companie. Totodată, un alt nume important care a cumpărat o deţinere semnificativă este Metropolitan Life.

- Capitalizare şi creştere: În ultimii trei ani, AROBS a reuşit să îşi crească capitalizarea bursieră de la 618 milioane de lei, la 750,1 milioane de lei, fiind cea mai mare companie de tehnologie listată la BVB pe baza acestui criteriu. De acest lucru poate beneficia pentru a câştiga cotă de piaţă pe viitor. Totodată, creşterea organică solidă a veniturilor anuale este susţinută în continuare de activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A).

- M&A: În utlimii doi ani, AROBS a realizat zece tranzacţii de tip M&A, reuşind să integreze cu success companii cu activitate în domeniul tehnologiei. Atât din punct de vedere al expansiunii geografice, cât şi al optimizării costurilor, AROBS dispune de expertiza şi experienţa necesare pentru continuarea activităţii de M&A în perioada următoare, consolidând şi mai mult cota de piaţă.

Riscuri

- Politicile fiscale: Conform raportului companiei, eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment nefavorabil şi a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor companiei. Astfel, noile măsuri fiscale cu impact direct asupra costurilor cu forţa de muncă din industria IT ar putea pune presiune asupra marjelor, generând volatilitate pe piaţa muncii din acest sector.

- Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/E acţiunile AROBS se tranzacţionează peste media companiilor similare, de 18,9x, potrivit simplywall.st, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie "relativ scumpă".

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: arobs.com, raport companie, BVB, Economedia, TradingView, simplywall.st.

---------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Fondurile de pensii cumpara AROBS M si alte petarde cu indici horror.

    1. compara companii solide, care se dezvolta

    Probabil ca societatea foloseste banii din MCS pentru promovare.lasati rezultatrle sa vorbeasca.Piata simte vulnerabilitatea societatii ,se vede in cotatii

    Fondurile de pensii au cumparat TTS fara mumar... au pierdut 40% din toata investitia in 8 zile ))

    1. Stii cand au cumparat fondurile de pensii actiuni TTS?

      Sau stii pretul mediu de achizitie? 

      Pretul de revenire de 8,1, pe care il ai in vedere in calculul tau,  

      este pretul la care gugustiucii au pus ciocul la ''actiuni gratuite''.

      ...si tententios! 

      Am început să cumpăr TTS la 19 lei și am lichidat deținerea la 26 de lei. Tu ai impresia că administratorii fondurilor au așteptat căderea TTS ca să vândă? Acum vând guguștiucii...

      3.2 acum vand gugustiucii? 3 milioane de actiuni doar in ultima saptamana ? si le cumpara tot gugustiucii?

      Toata sedinta TTS de azi plus inchiderea la 6 lei au fost o manarie totala, erau pachete de actiuni servite la pretul convenit. E ceva acolo dar inca nu-mi dau seama care e scopul final.

    din postura de actionar minoritar, sa fac bani de pe urma acestei companii?

    1. Întrebarea trebuia adresată înainte de a cumpăra.

      NU

    La listare TTS avea doar niște nave ruginite care abia mai puteau pe apă - asa citeam pe aici. Apoi navele astea au devenit rachete. Acum aterizează rachetele. Și rămâne omul de la comunicare de la TTS sa va povestească cum rachetele pot zbura și prin apa. Istorie completa.

    1. Istoria completa include in mod obligatoriu datele reale referitoare la traficul fluvial publicate tot in acest ziar: funny business ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb