TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2023

TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

Grupul BRD încheie cel mai bun prim trimestru din istorie. Profitul net consolidat a crescut cu 30% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar soldul creditelor acordate a crescut cu peste 11%. Banca continuă trendul digitalizării, numărul utilizatorilor activi ai aplicaţiei de mobile banking crescând cu 42%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grupul BRD-Groupe Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din România. Activitatea principală a grupului BRD constă în oferirea de produse şi servicii bancare către clienţi comerciali şi persoane fizice, prin banca BRD. Totodată, în cadrul grupului se desfăşoară alte activităţi, precum administrarea de active, oferirea de servicii de leasing şi alte servicii financiare.

BRD este a treia cea mai mare bancă din România, după active, cu o cotă de piaţă de 10,3%, la 30 iunie 2022. Principalii concurenţi ai grupului BRD sunt grupul Băncii Transilvania, grupul BCR, dar şi alte bănci, precum UniCredit Bank, Raiffeisen Bank sau ING Bank, printre altele.

Încă din anul 1998, societatea-mamă a BRD este banca franceză Societe Generale, una dintre cele mai mari bănci din Europa. La 31 decembrie 2022, aceasta controla 60,17% din capitalul social al BRD. Printre alţi acţionari se regăsesc unele fonduri private de pensii din România, precum NN Pensii, AZT Viitorul Tău sau Metropolitan Life, dar şi investitori instituţionali ca SIF Oltenia sau Transilvania Investments Alliance.

O bună parte dintre membrii conducerii băncii (incluzând şi directorul general) sunt cetăţeni francezi, cu vastă experienţă în sectorul bancar.

Rezultate financiare recente

Pentru trimestrul întâi al acestui an, grupul BRD a raportat performanţe financiare record. Creşterea veniturilor nete bancare cu 15,6% faţă de primele trei lui din 2022 a fost susţinută, la rândul ei, de o creştere anuală cu 11,2% a soldului creditelor. Astfel, analizând startul din acest an, grupul BRD are posibilitatea să depăşească recordurile atinse în anul 2022, atât la nivelul veniturilor nete bancare, cât şi la nivelul profitului net consolidat.

Rata NPL a scăzut la 2,6%, de la 2,7% în luna martie 2022, iar acoperirea cu provizioane a expunerilor neperformante s-a menţinut relativ ridicată, la 77,4% în martie 2023 faţă de 76,5% în martie 2022. În privinţa solvabilităţii, rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,9% (vs. 21,5%, în martie 2022).

TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

În ceea ce priveşte dinamica venitului operaţional la nivel consolidat, comparativ cu principalii săi competitori, BRD a înregistrat o evoluţie inferioară, de 15,6%. Cu toate acestea, profitul net consolidat a prezentat o evoluţie (+30% vs T1 2022) mai bună faţă de cea a BCR, însă inferioară celei obţinute de Banca Transilvania.

Politica de dividende

Consiliul de Administraţie al BRD a decis să nu propună la AGA Anuală distribuirea de dividende din rezultatele obţinute în anul 2022. Măsura are la bază recomandarea de prudenţă a Consiliului Naţional de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM) şi pe cele ale BNR, întemeiată pe incertitudinile macroeconomice care caracterizează această perioadă. În schimb, BRD urmăreşte să asigure o capacitate suficientă de creditare, în condiţiile respectării indicatorilor reglementări, pe baza permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever.

Ultima dată când BRD nu a distribuit dividende din rezultatele anuale a fost în anul 2020, marcat de debutul pandemiei COVID-19.

Sectorul bancar din România

Sectorul bancar din România rămâne bine capitalizat şi stabil, în pofida crizelor şi turbulenţelor care s-au remarcat în SUA şi, în mai mică măsură, în Europa, datorită falimentului Credit Suisse.

În luna martie, BNR publică indicatorii monetari, arătând o creştere de 9,5% a nivelului depozitelor rezidenţilor (clienţi neguvernamentali). Totodată, creşterea valorii creditelor acordate aceluiaşi segment de clienţi a avansat, în termeni anuali, cu 10,2%.

În România, este posibil un nou proces de consolidare al cotelor de piaţă. OTP Bank România ar evalua, potrivit unor surse, potenţiale oferte de cumpărare a operaţiunilor sale din România. Reprezentanţii băncii n-au infirmat zvonurile unei potenţiale ieşiri de pe piaţă din Romaina, ci doar au ales să nu comenteze. OTP Bank România controlează o cotă de piaţă de circa 3%, având active totale de 19,9 miliarde lei, la 31 decembrie 2022.

Politica monetară - perspective locale şi regionale

În data de 10 mai 2023, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei de dobândă de politică monetară la 7%, în linie cu aşteptările economiştilor. Consiliul de administraţie se aşteaptă că rata anuală a inflaţiei să atingă nivelul de o cifra în T3 2023, în linie cu prognoza anterioară. Următoarea şedinţa de politică monetară a BNR este programată pentru dată de 5 iulie 2023.

Pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, Ungaria ar fi, potrivit economiştilor, ţara care stabileşte trendul în materie de politică monetară. La ultima şedinţă de politică monetară a Băncii Naţionale a Ungariei s-a hotărât menţinerea ratei de dobândă la 13%, iar rata de dobândă la depozitele overnight - o rată urmărită îndeaproape de către economişti şi pieţe - a fost menţinută la 18%. Evoluţia perechii valutare HUF/EUR (forint maghiar/euro) va sta, cel mai probabil, la baza deciziei băncii centrale din Ungaria de a coborî mai rapid sau mai lent dobânzile. În ultimele şase luni, forintul a cunoscut o apreciere de peste 8,7% în faţa monedei euro, semnalând că politica monetară a fost suficient de aspră.

Perspective

În ceea ce priveşte procesele de digitalizare, BRD şi-a crescut numărul de utilizatori activi ai aplicaţiei de mobile banking, YouBRD, la 1,1 milioane, cu 42% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, banca şi-a redus numărul de agenţii la 451, la 31 martie 2023, de la 499 agenţii, la 31 martie 2022.

Trendul digitalizării a adus posibilitatea întocmirii unor proiecte legislative menite să crească afacerile băncilor. Recent, în Parlamentul României, a existat o iniţiativă de a face obligatorie încasarea salariului de către angajaţii din România (cu mici excepţii) pe card. Ulterior, această prevedere a fost relaxată.

Beneficii şi riscuri ale investiţiei în BRD

Beneficii

- Profită de nivelul ridicat al dobânzilor pentru a atinge performanţe financiare record;

- Una dintre cele mai mari bănci din România, reprezentativă pentru sectorul bancar autohton, având perspective de creştere;

- Statul român este un "partener" al băncilor, sprijinind activitatea de creditare prin politici publice.

Riscuri

- Creşte mai lent decât concurenţii, atât la nivelul rezultatelor financiare, cât şi la nivelul numărului de clienţi digitali;

- Contextul actual, caracterizat de incertitudine, aduce un risc ridicat investiţiei în acţiunile BRD;

- Lipsa unui dividend pentru stabilizarea veniturilor investitorilor, în această perioada de criză.

TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt brd.ro, bvb.ro, BNR Bloomberg, Google Finance, rapoaretele companiei.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. La dobânzile actuale normal sa vedem profituri record pe bănci! Totuși impresionant BT! Perspective f bune pentru sectorul bancar, doar daca PSDistii ajunși la putere nu vor face vreun matrapazlâc....că suntem obișnuiți cu politicile lor haiducești!

    PSD stie doar sa "redistribuie" ce au produs altii.

    1. Pai da, o treime din tara muncește, o treime este peste hotare iar treimea rămasă sta la pomana (mă refer la o mare parte dintre bugetari care nu produc nimic ba mai mult îi încurcă pe ceilalti și asistați social), exact votanții PSDisti!

      Eu cu cine votez!?

    TLV cu crestere profit 100% creste cu 1.60 si Brd cu profit mai mare cu 305 comparativ cu 2022 creste cu 1.50%

    Tot timpul TLV remorcheaza BRD-ul.

    Important e că Societe Generale î și permite a distribui divindende în Franța

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb