După prima dezbatere televizată dintre Kamala Harris şi Donald Trump, care a avut loc zilele trecute, analiştii estimează că anumite sectoare şi companii tind să performeze mai bine în funcţie de cine va deveni liderul de la Casă Albă, conform unui raport TradeVille.
• Arii de interes
✓ Taxele
Reforma fiscală va fi, probabil, bătălia legislativă definitorie din 2025. În 2017, Trump a semnat o lege fiscală care a redus impozitele pe veniturile personale şi corporative. Aceste reduceri fiscale vor expira la sfârşitul anului viitor, prin urmare reforma fiscală va fi una dintre primele probleme de pe agenda Casei Albe în ianuarie.
Trump vrea să extindă toate reducerile, promiţând că rata de impozitare pentru corporaţii va ajunge la 15%, de la 21%, pentru companiile care fabrică produsele în SUA. De cealaltă parte, Harris afirmă că vrea să extindă reducerile fiscale pentru americanii ce câştigă sub 400.000 de dolari/an, dar să le crească în alte segmente, propunând o rată de impozitare de 28% pe câştigurile de capital, în creştere faţă de 20% în prezent, dar sub rata de 39,6% propusă de Biden. Totodată, Harris doreşte să impoziteze în anumite cazuri câştigurile de capital nerealizate, o măsură pe care specialiştii o consideră dificil de implementat şi care ar putea afecta industrii precum imobiliarele şi capitalul de risc.
✓ Imigrarea
Criza de la frontieră a fost una dintre problemele definitorii ale administraţiei Biden şi, după economie, este una dintre principalele arii de interes în perioadele electorale. În iunie, Biden a semnat un ordin executiv pentru a închide graniţa în anumite circumstanţe şi pentru a limita protecţia azilului, iar piaţa se aşteaptă la acţiuni similare din partea lui Harris.
Trump a promis să lanseze "cea mai mare operaţiune de deportare domestică din istoria Americii" dacă va câştiga alegerile din 2024. Însă, trebuie menţionat că, deşi Trump a cerut deportarea a 11 milioane de imigranţi când era preşedinte, deportările au fost, în medie, de doar 300.000 pe an între 2017 şi 2020.
Cum ar impacta economia schimbarea politicii de imigraţie? În ultimii doi ani, imigranţii au crescut semnificativ oferta de forţă de muncă din SUA, acest lucru sprijinind creşterea economică şi contribuind la creşterea numărului de locuri de muncă fără a majora semnificativ inflaţia. În mod proporţional, specialiştii se aşteaptă ca efectul opus să apară dacă vom asista la o scădere majoră a imigraţiei.
✓ Politica tarifelor şi cea comercială
Trump şi Biden au folosit tarifele (taxele plătite de importatorii din SUA pentru bunurile importate) pentru a consolida apărarea naţională şi pentru a creşte competitivitatea globală a industriilor interne.
Trump susţine acum un tarif de bază de 10% pentru toate bunurile importate şi un tarif de 60% (sau mai mare) pentru bunurile din China. Totuşi, dacă tarifele propuse de Trump ar fi implementate integral, acestea ar putea reduce PIB-ul real al SUA cu 0,3% până la 0,5% în 2025, conform calculelor JPMorgan. Cu toate acestea, impactul final al tarifelor ar putea fi mai modest decât estimările analiştilor sau chiar ar putea fi atenuat dacă noile modificări vor fi implementate treptat, iar industria ar fi subvenţionată, astfel încât companiile să nu transfere costurile către consumatori.
Dacă propunerile lui Trump vor fi implementate integral, specialiştii se aşteaptă ca tarifele să încetinească creşterea în mod disproporţionat pentru exportatorii de bunuri şi să crească inflaţia în mod disproporţionat pentru importatorii de bunuri. În cifre, ar însemna un posibil impact negativ de 0,7% asupra PIB-ului zonei euro, aproximativ dublu faţă de cel din SUA, dar o creştere a inflaţiei europene de doar 0,2% (sau mai puţin). O astfel de divergenţă ar putea avea implicaţii asupra politicii monetare din cele două regiuni şi, prin urmare, asupra ratei de schimb EUR/USD, consideră analiştii TradeVille.
• Dacă Trump câştigă...
Anii electorali au fost, în general, benefici pentru piaţa de capital din SUA. Indicele S&P 500 a crescut în aproape fiecare an electoral din 1960 încoace. Totuşi, anumite sectoare pot fi favorizate în funcţie de orientarea candidatului care are cele mai mari şanse de câştig.
În primii doi ani de preşedinţie, cu un Congres controlat de republicani, indicele S&P 500 a avansat cu 29%, susţinut de adoptarea Tax Cuts and Jobs Act, care a redus impozitul pe profit de la 35% la 21% şi a diminuat impozitele pe venit.
Un al doilea mandat al lui Trump ar putea urma o direcţie similară, cu intenţia declarată de a revoca realizările administraţiei anterioare, precum Legea Reducerii Inflaţiei (IRA), care alocă 400 miliarde dolari pentru subvenţionarea fabricării de baterii, vehicule electrice, turbine eoliene şi energie solară. Totuşi, mai mulţi congresmeni republicani şi-au exprimat recent opoziţia faţă de anularea acestei legi.
✓ ExxonMobil
Companiile din sectorul petrolului, gazelor naturale şi energiei tradiţionale ar putea fi mari câştigătoare în cazul unei victorii a lui Trump, având în vedere angajamentul sau de a relaxa reglementările privind producţia internă de petrol şi gaze. ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, ar putea beneficia semnificativ de o astfel de schimbare, în special prin creşterea producţiei interne de resurse energetice.
De la începutul anului şi până acum, acţiunile XOM au adus un randameent în portofoliile investitorilor de +8,3%, fiind sub piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, care în aceeaşi perioadă a crescut cu aproape dublu.
Totuşi evoluţia operaţională a fost una bună, în ciuda traseului de pe bursă. ExxonMobil reuşeşte să surprindă piaţa în ultimul sezon de raportări, pe fondul unei producţii record. Societatea se bucură de o accelerare a activităţii operaţionale după încheierea cu succes a preluării companiei Pioneer. Profiturile companiei au crescut cu 19% pe an în ultimii cinci ani, iar compania se aşteaptă ca anul viitor profitul să crească cu 5,9%.
✓ Lockheed Martin
În acelaşi timp, acţiunile din industria apărării ar putea înregistra creşteri sub o administraţie republicană, deoarece cheltuielile pentru apărare sunt aşteptate să fie o prioritate. Companii precum Lockheed Martin ar putea obţine avantaje considerabile din creşterea bugetelor militare şi a contractelor guvernamentale pentru tehnologii avansate de apărare.
În ultimele 12 luni, acţiunile LMT au adus un randament în portofoliile investitorilor de +36%, peste piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, care a oferit un randament de 23%.
De la începutul anului curent şi până acum, Lockheed Martin a înregistrat o creştere a preţului acţiunilor de +25,5%, depăşind şi aici piaţa mai mare, respectiv S&P 500.
Lockheed Martin a bătut aşteptările privind rezultatele financiare şi în ultimul trimestru, beneficiind de un impuls în creşterea cheltuielilor de înzestrare a ţărilor pe fondul conflictelor geopolitice din ultimii doi ani de mare amploare, printre care războiul din Ucraina şi conflictele dintre Israel şi Hamas.
✓ Coinbase Global
În mod interesant, sectorul criptomonedelor ar putea deveni unul dintre marii beneficiari ai unei victorii Trump. Deşi iniţial a avut o poziţie sceptică faţă de criptomonede, fostul preşedinte şi-a schimbat perspectiva, promiţând să transforme Statele Unite în "capitala cripto" a lumii. Coinbase Global, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare de criptomonede, ar putea beneficia de această nouă orientare politică, având în vedere potenţiala relaxare a reglementărilor din acest domeniu.
✓ Tesla
Pe de altă parte, companiile din sectorul energiei regenerabile şi al vehiculelor electrice, precum Tesla, ar putea fi afectate negativ de o victorie a lui Trump. Acesta a declarat că va anula politicile lui Biden privind stimulentele pentru vehicule electrice, inclusiv creditele fiscale pentru cumpărători. O astfel de măsură ar reduce atractivitatea financiară a vehiculelor electrice, afectând vânzările şi creşterea producătorilor de maşini electrice, cum ar fi Tesla şi Rivian.
• Dacă Harris câştigă...
Kamala Harris şi-a format o imagine publică pur democrată de la începutul campaniei sale: s-a remarcat prin poziţia ei vis-a-vis de problema drepturilor femeilor, cu precădere cea a avortului, pe care contracandidatul sau o dezagrează. Mai mult, aceasta propune regularizări ale preţurilor pentru alimente, încetinind ritmul inflaţiei, în încercarea de a rezolva situaţiile neplăcute cu care se confruntă americanii zi de zi.
Se pare că promisiuni sunt multe, Harris susţinând şi atitudinea pozitivă faţă de utilizarea surselor de energie verde, precum centralele hidroelectrice şi panourile fotovoltaice, lucru care se extinde şi în aria vehiculelor electrice.
Este important de menţionat faptul că democrata promovează produsele fabricate în SUA şi adoptă o poziţie dură faţă de China (similar oponentului său), impunând, totuşi, tarife mai mici pentru produsele fabricate şi importate de acolo.
Punctual, mai jos este o selecţie a companiilor care ar putea avea de câştigat de pe urma alegerii Kamalei ca viitor preşedinte al SUA.
✓ Organon & CO
Compania activează în sectorul medical, axându-se pe sănătatea femeilor, viziunea lor fiind "a better and healthier every day for every woman". Portofoliul lor include produse destinate contracepţiei, bolilor cardiovasculare, neurologice şi autoimune.
Performanţa recentă a companiei indică o creştere faţă de minimul absolut înregistrat la sfârşitul anului 2023, în prezent tranzacţionându-se la preţul de 20,18 dolari, intersectându-se frecvent cu mediile mobile de 8 şi 21 de zile. Organon a finalizat anul 2023 cu venituri totale de 6,23 miliarde dolari, în creştere cu 1,44% faţă de 2022, după o scădere de 2,06% faţă de 2021. Din punct de vedere al dividendelor, acestea oferă un randament de 5,24%, cu o plată anuală de 1,12 dolari.
✓ Fluor Corporation
Dată fiind implicarea Kamalei Harris în ceea ce priveşte infrastructura din SUA, Fluor Corporation ar putea avea de profitat de pe urma alegerii sale ca preşedinte, fiind una dintre cele mai performante companii din acest domeniu. Cu un istoric încă din 1912, Fluor Corporation activează în domeniile de inginerie şi construcţii, furnizând servicii în cele trei domenii principale: petrol şi gaze, industrie şi infrastructură, guvern şi energie.
Compania se află într-un trend ascendent încă de la începutul anului 2020, când a atins un minim absolut. În prezent, preţul unei acţiuni este de 44,15 dolari, ultimul dividend oferit fiind cel de 0,1 dolari în 2020. Anul 2023 a adus un venit total de 15,5 miliarde dolari, ocupând astfel un loc în topul Fortune 500.
✓ Brookfield Renewable
Brookfield Renewable este unul dintre cei mai mari investitori în domeniul energiei regenerabile şi sustenabilităţii, având linii de business pe mai mult de cinci continente: energie solară, energie eoliană, hidroenergie, stocarea energiei distribuite şi soluţii sustenabile. Una dintre marile lor realizări este furnizarea apei şi serviciilor sanitare în Brazilia, dată fiind lipsa acestor necesităţi pentru mai mult de jumătate din populaţie.
În ceea ce priveşte performanţa lor financiară, la sfârşitul anului 2023 compania a înregistrat venituri totale de 4,55 miliarde dolari, în creştere cu 17,57% faţă de 2022. În martie 2024, Brookfield a anunţat un venit total de 4,62 muliarde dolari, în creştere cu 16,78% faţă de anul precedent. Dividendele oferite de companie au un randament de 5,21%, dividendul per acţiune fiind de 1,42 dolari.
✓ Truelive Cannabis
Compania dominantă a pieţei de cannabis medicinal ar putea avea un parcurs pozitiv în viitor, în cazul câştigului Kamalei Harris, datorită noilor sale păreri în legătură cu subiectul cannabisului. Deşi în trecut ar fi dat semne că nu este de acord cu această practică a americanilor, în noiembrie legalizarea acestei substanţe va fi supusă votului.
Trulive operează peste 200 de dispensare, fiind lider de piaţă în Arizona şi Pennsylvania, pe lângă poziţia dominantă în Florida. La finalul celui de-al patrulea trimestru al anului 2023, compania a raportat o valoare a indicatorului EBITDA de 73 milioane dolari, reprezentând un procent de 25% din totalul veniturilor. În linii mari, în anul 2023 s-au înregistrat venituri de 1,13 miliarde dolari, 96% din această sumă provenind din tranzacţiile de retail.
✓ Concluzii
Indicele S&P 500, considerat cel mai bun barometru al pieţei bursiere din SUA, a înregistrat o rată mediană de creştere anuală compusă de 9,3% în timpul preşedinţiilor democrate şi de 10,2% în timpul preşedinţiilor republicane, potrivit datelor analizate din 1957 până în prezent. De la preluarea preşedinţiei de către Joe Biden, al 46-lea preşedinte al SUA, pe 20 ianuarie 2021, S&P 500 a înregistrat o creştere de 43%, echivalentul unei creşteri anuale de 11%.
Întrebarea care se ridică este, bineînţeles, care partid politic este mai bun pentru piaţa de acţiuni? Răspunsul este, însă, complex. S&P 500 a avut ani buni şi ani mai puţin buni, atât sub democraţi, cât şi sub republicani. Prin urmare, întrebarea nu este atât de relevantă, fiindcă fundamentele economice, nu partidele politice, controlează piaţa de acţiuni. Politica influenţează, într-adevăr, semnificativ economia, dar nicio persoană sau partid politic nu are control complet. Mai mult, o analiză a Goldman Sachs arată că investiţia în S&P 500 doar în timpul preşedinţiilor republicane sau democratice ar fi dus la performanţe negative majore comparativ cu investiţia în indicele de referinţă indiferent de partidul politic aflat la putere.
În ceea ce priveşte zona de predicţii, Tom Lee, strategul principal al Fundstrat Global Advisors, care este aproape întotdeauna optimist, estimează o scădere a indicelui S&P 500, după o creştere de 7% de la începutul lunii august şi o apropiere vertiginoasă de maximul istoric. Pe de altă parte, în iunie, Goldman Sachs şi-a ridicat ţinta pentru S&P 500 la 5.600 de puncte pentru finalul anului, ceea ce ar implica încă o creştere de 1,9%, raportat la nivelul la care indicele a închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri. Performanţa YTD se ridică, în prezent, la aproape 16%.
Printre sursele utilizate de TradeVille în acest raport se numără: JPMorgan, Barron's, TradingView, CNBC, Yahoo Finance, Market Beat, The Motley Fool, FactSet, Goldman Sachs.
-------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.