TradeVille: Coca Cola depăşeşte estimările, după ce a majorat preturile

Companii / 27 aprilie 2023

TradeVille: Coca Cola depăşeşte estimările, după ce a majorat preturile

In T1 2023, Coca-Cola a inregistrat rezultate financiare peste nivelul anticipat de analisti, atat in ceea ce priveste vanzarile nete, cat si profitul net. In ultimii doi ani, Coca-Cola a depasit sau a fost in linie cu prognozele financiare ale analistilor de fiecare data, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

The Coca-Cola Company este o companie producatoare de bauturi racoritoare, fiind prezenta in peste 200 de tari si teritorii. Cele mai renumite bauturi racoritoare din portofoliul acestora sunt Coca-Cola, Sprite si Fanta. Cu toate acestea, compania produce si distribuie si bauturi pe baza de plante, cafea, ceai, apa minerala si vitaminizata, dar si bauturi destinate sportivilor.

Actionariatul companiei este foarte fragmentat, cea mai mare cota din capitalul social fiind detinut de Berkshire Hathaway, care dispune de 9.24% din drepturile de vot, fiind urmata de Vanguard Group cu 8.12% si de Capital Group cu 5.37%.

Lider de piata detasat in SUA

La nivel global, cele mai mari venituri din piata bauturilor carbogazoase nealcoolice sunt generate in SUA, piata care este estimat sa aiba o rata de crestere anuala compusa (CAGR) de 4.09% in perioada 2023-2027, conform datelor furnizate de Statista. Sectorul bauturilor nealcoolice este considerat a fi, mai degraba, unul defensiv, deoarece marile companii pot transfera cresterile de pret relativ usor catre consumatorul final.

Pe segmentul bauturilor racoritoare nealcoolice din SUA, Coca-Cola Company a inregistrat in 2021 o cota de piata de 46.3% (+1.3 pp vs. 2020), fiind lider de piata pe acest segment, la distanta considerabila de PepsiCo (25.6%) si Keurig Dr. Pepper (21.7%).

In 2022, Kantar, companie de marketing si analize de date, evalua brandul Coca-Cola la 90 mld. USD, cu mult peste Nongfu Spring (China), al doilea cel mai valoros brand de bauturi racoritoare nealcoolice la nivel global, care se situa la 20.1 mld. USD. Clasamentul era completat de Red Bull, cu 17.8 mld. USD, si de Pepsi, cu 16 mld. USD.

Impartirea dupa consum a tipurilor de bauturi din SUA in 2022

TradeVille: Coca Cola depăşeşte estimările, după ce a majorat preturile

Depasirea estimarilor - normalitate pentru Coca-Cola

Luni, compania a publicat rezultatele financiare trimestriale, inregistrand venituri operationale in valoare de 11 mld. USD, in crestere cu 4.8% comparativ cu T1 2022 si cu 220 mil. USD peste nivelul anticipat de analisti. Cresterea organica a veniturilor s-a ridicat la 12% in T1 2023 comparativ cu T1 2022, desi analistii estimau o majorare de 9.6%. In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), cresterea organica a veniturilor a fost de 23%, in timp ce in America Latina s-a ridicat la 19%, iar in America de Nord la 9%. Cresterile se datoreaza, in mare parte, majorarilor de pret practicate de companie. 

Cu toate acestea, marja operationala s-a situat la 30.7%, in scadere de la 32.5% in acelasi trimestru al anului precedent. Marja operationala ajustata (care exclude impactul fluctuatiilor cursului valutar si a achizitiilor) a fost de 31.8%, in crestere cu 0.4 pp. fata de anul anterior.

In ceea ce priveste profitul net/actiune non-GAAP ajustat, acesta s-a situat la 0.68 USD (+5% vs. T1 2022), depasind estimarile analistilor cu 0.03 USD. In ultimii doi ani, Coca-Cola Company a depasit in fiecare trimestru estimarile analistilor, atat in ceea ce priveste veniturile, cat si profitul net.

Fluxul de numerar din operatiuni a fost de 160 mil. USD, cu 460 mil. USD sub nivelul inregistrat in acelasi trimestru din anul precedent, fiind pus pe seama platilor legate de achizitii, precum si a investitiilor in capitalul de lucru.

In urma rezultatelor obtinute, conducerea companiei nu si-a modificat estimarile in ceea ce priveste situatia financiara din urmatoarele trimestre. Dupa publicarea rezultatelor financiare, pretul actiunilor Coca-Cola a crescut cu peste 1.50% in premarket, depasind 65 USD/actiune.

Rezultatele financiare consolidate

TradeVille: Coca Cola depăşeşte estimările, după ce a majorat preturile

in mil. USD

Sursa: raport companie

Avantaje si riscuri ale investitiei

Compania distribuie trimestrial dividende, utilizand, de regula, pentru aceasta operatiune aproximativ 80% din profitul net obtinut. Ultimul dividend trimestrial acordat a fost platit in data de 3 aprilie 2023, avand un randament anualizat de aproximativ 3%, usor peste randamentul mediu al sectorului, de 2.7%.

Cu un P/E de aproximativ 29, Coca-Cola Company se situeaza usor sub media industriei de bauturi racoritoare, care se ridica la peste 34.

Compania are un actionariat puternic, din care fac parte unele dintre cele mai mari si renumite fonduri de investitii, precum si un Consiliu de Administratie experimentat, format din 10 membri. Faptul ca Warren Buffett a declarat, in repetate randuri, ca actiunea Coca-Cola este una pe care nu ar vinde-o niciodata reprezinta, de asemenea, un atu al brandului.

Activele curente (26.88 mld. USD) depasesc datoriile curente (23.35 mld. USD), ceea ce arata starea de solvabilitate a companiei.

Conform datelor furnizate de Nasdaq, la inceputul lunii martie, CEO-ul Coca-Cola, James Quincey, a vandut actiuni de aproximativ 2.8 mil. USD. In vara anului trecut, acesta vanduse o alta transa de actiuni in valoare de 2.05 mil. USD.

Potential de crestere relativ redus, din pricina dimensiunii foarte mari a companiei, aceasta fiind considerata, mai degraba, o actiune defensiva.

Surse: rapoarte companie, Statista, SeekingAlpha, Nasdaq, Simply Wallst

TradeVille: Coca Cola depăşeşte estimările, după ce a majorat preturile

Disclaimer

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Cotatiile afisate sunt cele de la sfarsitul zilei precedente de tranzactionare. TradeVille isi propune sa actualizeze raportul cel putin anual.

Lista potentialelor conflicte si interese, Research-uri din ultimele 12 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb