Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii româneşti prin comparaţie cu companiile din Vest, dar şi cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligaţiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracţie al pieţei locale în 2015 şi în viitor, consideră Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct "Tradeville".
"Alte argumente puternice pentru a investi pe această piaţă sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preţurile rezonabile ale companiilor listate şi o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE", arată domnia sa, într-o analiză transmisă ieri.
În opinia lui Ovidiu Dumitrescu, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne, foarte probabil, principalul punct de atracţie şi în 2015, prin prisma lichidităţii şi a operaţiunilor pe care le va desfăşura pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a discountului preţului acţiunilor faţă de VUAN (valoarea unitară a activului net) sub 15%. Preţul-ţintă pentru FP se situează, astfel, în jurul valorii de 1 leu/acţiune, indicând o apreciere potenţială de aproape 15% faţă de cotaţia de închidere de luni, conform "Tradeville".
Alte două companii care vor rămâne în topul preferinţelor investitorilor în acest an sunt monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale şi energie electrică Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), datorită dividendelor foarte mari, mai precizează domnul Dumitrescu, adăugând: "Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni. În acelaşi sector al utilităţilor, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv în acest moment, pentru că este subevaluat. E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi din lume listate după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăşoară programe robuste de adaptare la noul mediu şi are şanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un preţ-ţintă în 2015 pentru EOAN ar fi 15 euro, mai mare cu peste 11% faţă de închiderea de luni".
• Antibiotice - potenţial să creeze surprize pozitive
În industria defensivă a produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe lângă o cotă de piaţă importantă pe segmentul de medicamente generice, capacităţi proprii de cercetare, cu potenţial ridicat de a genera surprize pozitive, notează "Tradeville": "Prin urmare, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizează un preţ-ţintă de 0,67 lei/acţiune şi o apreciere potenţială de aproximativ 10%. Investiţiile în acest simbol trebuie adaptate, însă, la lichiditatea existentă".
• Acţiunile BRD - Groupe Société Générale au un potenţial de creştere remarcabil pe termen mediu
În industria bancară, cea care ar trebui să beneficieze în mod special ca urmare a QE-ului BCE, se remarcă acţiunile BRD, Commerzbank şi JPMorgan (ultimele două disponibile pe ATS), cu o volatilitate medie mai ridicată decât cea a pieţei, care le face atractive pentru investitorii cu un apetit mai ridicat pentru risc, conform analizei citate.
Dacă nu mai apar suprize neplăcute, acţiunile BRD - Groupe Société Générale (BRD) au un potenţial de creştere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale, combinate cu costurile scăzute de finanţare prin intermediul grupului din zona euro, spune Ovidiu Dumitrescu, adăugând: "Consensul Reuters, pe care noi îl împărtăşim, indică un preţ-ţintă de 10,25 lei/acţiune. Una dintre cele mai mari bănci germane, Commerzbank AG (CBKN), ar trebui, de asemenea, să beneficieze de programul BCE şi să se aprecieze cu peste 6%, conform estimărilor Reuters. JPMorgan Chase & Co (JPM), una dintre cele mai vechi şi influente instituţii bancare din SUA, se remarcă prin balansul între profiturile bune şi numeroasele litigii survenite în urma crizei din 2008, însă conceptul de «fortress balance sheet» («bilanţ-fortăreaţă»), popularizat de CEO-ul băncii, oferă investitorilor o doză de confort în cazul scenariilor mai puţin optimiste. Acţiunile JPM au potenţialul de a creşte, conform consensului Reuters, cu aproximativ 14% faţă de cotaţiile curente".
• "Acţiunile OMV - Petrom ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp"
Dificultăţile generate de scăderea preţului petrolului sunt tranzitorii, apreciază Tradeville, potrivit căreia, în industria petrolului, acţiunile OMV - Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp şi cărora nu le este teamă de volatilitate: "Petrom este lider pe piaţa locală de desfacere a carburanţilor, deţine cea mai mare şi modernă rafinărie din ţară şi are perspective extrem de interesante în privinţa zăcămintelor din Marea Neagră. Consensul din piaţă, cu care suntem în acord, reflectă aceste perspective şi o apreciere potenţială de peste 11%, printr-un preţ-ţintă de 0,42 lei/acţiune".