TradeVille: DN Agrar şi-a triplat profitul net

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2023

TradeVille: DN Agrar şi-a triplat profitul net

DN Agrar bifează încă un semestru remarcabil, reuşind să-şi tripleze profitul net şi să-şi mărească veniturile operaţionale cu peste 30%. La baza acestor rezultate au stat, printre altele, creşterea şeptelului de animale cu 18%, eficientizarea operaţională, dar şi majorarea subvenţiilor primite din PNRR, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

DN Agrar activează în domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere şi vânzare a laptelui crud, compania deţinând un şeptel de peste 12.000 de vaci de lapte şi tineret bovin. DN Agrar este lider de piaţă în România la producţia de lapte crud de vacă, cu o producţie anuală de aproximativ 50 de milioane de litri. Grupul reuneşte patru ferme importante, şi anume: Prodlact (creşterea bovinelor de lapte), Cut, Lacto Agrar şi Apold (producţia laptelui de vacă). Principalul client al companiei pentru laptele colectat este Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate etc.), unul dintre cei mai mari procesatori de lapte la nivel mondial.

Compania desfăşoară, în plan secundar, activitatea de producţie a cerealelor şi furajelor, culturile ocupând circa 7.200 de hectare. De asemenea, în 2023, compania va finaliza investiţia într-o fabrică de compost în cadrul fermei Apold, acordând, astfel, o atenţie deosebită agriculturii circulare.

La 30.06.2022, firma era controlată de către AM Advies BV (cu 74,09% din drepturile de vot), deţinută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange BV, societate a cărui beneficiar real este Jan G. de Boer. Restul de 25,91% revine acţionarilor persoane fizice şi juridice, reprezentând free float-ul companiei.

Preţul laptelui crud, în scădere faţă de recordul din 2022

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, în prima jumătate a anului 2023, la nivelul Uniunii Europene, preţul mediu al laptelui crud de vacă oferit producătorilor (sau preţul la poarta fermei) s-a situat la 49,44 euro/100 kg, în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut, însă mai mic cu 11,4% faţă de a doua jumătate a lui 2022, când preţul laptelui crud s-a situat la 55,1 euro/100kg.

În ceea ce priveşte situaţia din România, preţul mediu al laptelui crud colectat de la producători s-a situat, în primul semestru din 2023, la 49 euro/100kg, în linie cu media europeană. Cu toate acestea, începând cu trimestrul al doilea, în România se observă un trend descedent al preţului laptelui crud, lucru care poate fi pus şi pe seama acordului voluntar dintre marile reţele comerciale şi guvern privind reducerea cu 20% a preţului la raft al laptelui. În acest sens, se poate distinge că, în luna mai 2023, când a intrat în vigoare hotărârea de guvern, preţul mediu plătit producătorilor s-a situat la doar 35,14 euro /100 kg, înregistrându-se o scădere de 27% faţă de luna precedentă şi o diminuare cu 17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În al doilea trimestru din 2023, DN Agrar a livrat o cantitate de lapte în creştere cu 17,2% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce preţul mediu pentru laptele crud, la nivel naţional, s-a diminuat cu 3% faţă de perioada menţionată.

Veniturile operaţionale ale DN Agrar au sporit cu 32%

În prima jumătate a anului, Grupul DN Agrar a înregistrat venituri operaţionale de 124,3 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatele au la bază creşterea şeptelului de animale la peste 12.000 de bovine, cu 18% mai mult faţă de primul semestru din 2022, lucru care a condus către o creştere a cantităţii de lapte livrată cu 15,5% faţă de perioada menţionată. De asemenea, compania a beneficiat de dublarea subvenţiilor primite (12,3 milioane de lei), modificându-se referinţa de calcul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi fiind stabilit 2018 (faţă de 2013) ca an de referinţă, atunci când Grupul deţinea 2.286 de capete bovine. De asemenea, în primele trei luni din 2023, compania a încasat subvenţia pentru Sprijin Agresiune Rusia-Ucraina în cuantum de 73 euro/cap de vacă.

Concomitent cu majorarea şeptelului de animale au crescut şi cheltuielile de exploatare, ajungând, în semestrul întâi din 2023, la 101 milioane de lei (+18,61% în ritm anual) şi înregistrând un ritm de creştere net inferior veniturilor operaţionale. Principala contribuţie la creşterea cheltuielilor de exploatare a fost adusă de cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile, care s-au majorat cu 34,3%, ajungând la 61,9 milioane de lei, evoluţie legată de creşterea numărului de animale direct productive şi a suprafeţei lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje. În acest sens, profitul operaţional al perioadei a totalizat 23,3 milioane de lei (+156% în ritm anual), rezultând într-un indicator EBITDA de 31,6 milioane de lei (+69%).

Deşi cheltuielile financiare s-au dublat, în contextul dobânzilor în creştere, conducând spre o pierdere financiară cu 89% peste nivelul perioadei similare a anului trecut, profitul net al perioadei a fost de trei ori mai mare faţă de cel înregistrat în semestrul întâi din 2022, ajungând la 15,2 milioane de lei.

Proiecte şi investiţii ambiţioase

Deşi a reuşit să implementeze un număr semnificativ de proiecte în ultimii ani, compania are în pregătire diverse lucrări. Acestea includ:

- Proiectul Straja - presupune construcţia unei noi ferme moderne ce va avea peste 5.000 de bovine, prima etapă din acest proiect fiind estimată să fie finalizată la sfârşitul anului.

- Fabrică de compost - conducerea companiei estimează inaugurarea sa în luna noiembrie a acestui an.

- Montarea de panouri solare în toate cele trei ferme de producţie de lapte - proiect derulat pe parcursul anului curent.

-Extinderea cu 50% a capacităţii fermei Apold - proiect început încă din 2022 şi care se va derula şi pe parcursul anului 2023.

Importul de lapte a crescut exponenţial în ultimii 30 de ani

Importul de lapte în România a crescut de peste 25 de ori în ultimii 30 de ani, creştere datorată, în principal, scăderii şeptelului de vaci de lapte la nivel naţional, fărâmiţării fermelor producătoare de lapte şi preferinţelor retailerilor internaţionali (IKA) de a lucra cu câţi mai puţini furnizori. În perioada 2015-2022, consumul de lapte pe cap de locuitor a crescut, în medie, cu 9%. Producţia anuală în România se ridică la aproximativ 4,2 milioane de tone pe an, având un randament pe animal mult mai mic decât celelalte ţări importante din Uniunea Europeană (sub 1/2 din media blocului comunitar şi de trei ori mai redusă decât ţările fruntaşe).

Astfel, slaba dezvoltare a sectorului zootehnic din România face ca procesul de producţie a laptelui să fie ineficient şi să rezulte într-un produs scump, lucru care îi face pe procesatori să se orienteze către laptele produs în ţări vecine, precum Ungaria (importuri anuale de peste 65 milioane de euro) sau Polonia (importuri anuale de peste 11,7 milioane de euro). O eventuală creştere a competitivităţii fermierilor români ar face ca o bună parte din aceste sume să rămână în România.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în DN Agrar

Oportunităţi

- Înlocuirea laptelui importat, în mari cantităţi, din ţările vecine cu cel produs în fermele din România.

- România are cel mai fragmentat sector agricol şi zootehnic din Europa, care rezultă în randamente/animale inferioare celor din UE, oferind DN Agrar oportunitatea de preluare a unor ferme mici şi integrarea acestora în cadrul grupului.

- Implicarea în activitatea operaţională a CEO-ului şi fondatorului DN Agrar, Jan G. de Boer, un profesionist cu experienţă internaţională în domeniul zootehnic.

- Compania îşi reinvesteşte profiturile, generând creşteri accelerate ale activităţii operaţionale prin planuri ambiţioase de investiţi.

Riscuri

- Dezavantajul de a fi în competiţie cu ferme puternice din Ungaria şi Polonia, care beneficiază de subvenţii mai mari şi politici mai transparente din partea guvernelor celor două state.

- Compania activează pe o piaţă competitivă, fiind expusă fluctuaţiilor de preţ, care în ultima perioadă este în scădere, de la vârful atins în 2022. Acest risc este parţial compensat de contractele avantajoase încheiate de companie cu clienţii săi şi de puterea sa de negociere, în calitate de cel mai mare producător de lapte crud de vacă din România.

TradeVille: DN Agrar şi-a triplat profitul net

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Comisia Europeana, HotNews.

----------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. este de ce celelalte firme din agricultura raporteaza prost anu asta si la dn pare ca merge bine, ceva fac astia diferit si nu ma prind

    1. au experienta in domeniu

      Uita-te și la Prodlacta Brașov ce rezultate excelente are și ce Cifră de afaceri în creștere cu un PER chiar mai bun!

    mi se pare cea mai tare firma de la BVB dupa cum comunica si se comporta cu investitorii, in plus mai au si rezultate si planuri de viitor de exceltie, un model de companie la care merita sa fi actionar

    am cumparat actiuni si mai cumpar lunar cand iau salariu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb