TradeVille: Electrica - zece ani de la listare şi un nou maxim istoric

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie

TradeVille: Electrica - zece ani de la listare şi un nou maxim istoric

Societatea Energetică Electrica SA a marcat împlinirea a zece ani de la listare, în contextul în care ultimii doi ani au fost marcaţi de un nou avant în dezvoltarea companiei, element reflectat direct în preţul acţiunii, care, la sfârşitul lunii iunie, a marcat un nou maxim istoric pe grafic, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Electrica este unul dintre principalii furnizori şi distribuitori de energie electrică din România, având o activitate integrată în industria de energie, prin segmentul de producţie din surse regenerabile. Pe partea de furnizare, compania are în portofoliu 3,5 milioane de locuri de consum, cu o cotă de piaţă de 16,5% în septembrie 2023, mai mică cu 1,5 puncte procentuale faţă de începutul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizată către clienţii retail în primele nouă luni ale anului trecut a însumat 5,7 TWh.

Segmentul de distribuţie aduce compania în topurile din România, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operând 40% din suprafaţa ţării, mai exact 18 judeţe cu 3,9 milioane de utilizatori, totalizând peste 200.000 km de linii de tensiune.

Partea de producţie este o direcţie relativ nouă de lucru a societăţii, care are în acest moment în portofoliu mai multe proiecte în curs de execuţie, printre care surse de producţie eoliană şi solară şi o centrală pe ciclu combinat de gaze şi hidrogen. În total, acestea ar trebui să însumeze o putere minimă de 1 GWh până în 2030.

Zece ani pe BVB - realizări şi planuri

În cursul săptămânii trecute, Electrica a marcat un deceniu de la listarea acţiunilor sale la BVB, moment care a readus în perspectivă evoluţia companiei alături de Bursa de la Bucureşti.

În vara anului 2014, societatea a scos la vânzare 51% din acţiunile sale, ceea ce i-a adus în conturi o sumă de peste 440 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să ajute compania să devină un campion regional în segmentul de energie, atât prin segmentul de distribuţie energie electrică, cât şi prin proiectele de producere proprie a energiei.

Listarea rămâne până astăzi un moment istoric pentru BVB, fiind singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de acţiuni noi. În cei zece ani de la listare, Electrica a înregistrat o dublare a numărului de acţionari, de la 7.000 în 2014 la peste 13.700 în prezent, în timp ce fondurile de pensii din Pilonul II şi III deţin împreună peste 24% din totalul acţiunilor, fiind al doilea cel mai mare acţionar după statul român.

În ultimii zece ani, tranzacţiile acţiunilor Electrica s-au ridicat la o valoare totală de circa 6,2 miliarde de lei, reprezentând astfel 4,7% din lichiditaea înregistrată pe Piaţa principală de la BVB. Acum, acţiunile Electrica fac parte din indicii principali de la BVB şi sunt incluse şi în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră şi FTSE Russell pentru Pieţe Emergente.

TradeVille: Electrica - zece ani de la listare şi un nou maxim istoric

Cu toate acestea, ultimii zece ani pot fi caracterizaţi de o evoluţie mai mult stagnantă a preţului acţiunilor, care în prezent sunt doar cu 40,5% mai sus faţă de prima şedinţă de tranzacţionare.

În cei zece ani la BVB, acţiunile EL au evoluat într-un interval de preţ de 6 lei/acţiune şi 16 lei/acţiune. Astfel, cea mai mică cotaţie atinsă de Electrica a fost la sfârşitul lunii februarie 2022 - perioada marcată de invazia Rusiei în Ucraina, iar cel mai mare preţ a fost atins la sfârşitul lunii iunie 2024, atunci când acţiunile EL au atins un maxim istoric.

Unul dintre motivele care ar putea explica evoluţia relativ stagnantă a preţului din ultimii zece ani este faptul că societatea nu a fost consecventă în planurile de dezvoltare, oferind rezultate sub propriile prognoze. Astfel, dacă compania se vedea în 2014 capabilă să devină o societate integrată pe verticală cu o prezenţă regională importantă, zece ani mai târziu încă nu a ieşit de pe teritoriul naţional.

Cu toate acestea, ultimii doi ani au arătat o revenire a societăţii pe un traseu relativ rapid de dezvoltare, ceea ce se poate observa direct în evoluţia preţului la bursă, care a marcat un maxim istoric săptămâna trecută. În prezent, compania are o strategie cu ţinte clare şi un termen de livrare stabilit. De exemplu, compania vrea ca 2030 să marcheze atingerea unei puteri instalate de 1.000 MW în proiecte de energie verde, cu un obiectiv de stocare a 10% din aceasta. Tot până în 2030 compania doreşte să retehnologizeze 70% din activele grupului, în timp ce are în plan să acopere tot pe atâta reţeaua cu contoare inteligente.

De la începutul anului şi până acum, acţiunile Electrica au înregistrat în portofoliul investitorilor un randament de 35,5%, situându-se mai sus faţă de indicele principal al pieţei, BET, care a avut o dinamică de +18,7% în aceeaşi perioadă.

Faţă de acum 12 luni, acţiunile EL au crescut cu 88,4%, majorarea fiind aproape dublă faţă de cea a BET (+48,5%).

Profitabilitate în creştere

Electrica a reuşit să înregistreze, în primele trei luni ale anului curent, o profitabilitate mai bună faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, ajutată fiind de scăderea preţurilor energiei electrice, chiar dacă la nivel naţional trendul de scădere a consumului de energie continuă şi în 2024.

Astfel, societatea a raportat venituri din vânzări în valoare de 2,2 miliarde de lei, în scădere cu 10,4% faţă de primele trei luni din 2023, care totuşi au fost compensate de o scădere semnificatvă a cheltuielilor cu energia elctrică şi gazele achiziţionate, care au însumat circa 1,5 miliarde de lei (-45,8% în ritm anual). Astfel, societatea a reuşit să obţină un rezultat operaţional de 11,6 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta ridicându-se la 249,3 milioane de lei.

EBITDA a însumat puţin peste 400 de milioane de lei (+170%), în timp ce rezultatul net a fost de 127,7 milioane de lei, trecând pe profit după pierderea din trimestrul întâi al anului 2023, notează TradeVille.

Pe viitor, Electrica are planuri ambiţioase, care includ construcţia de centrale cu ciclu combinat de gaze şi/sau hidrogen şi centrale verzi pentru producerea energiei. Compania îşi propune să joace un rol important în tranziţia producţiei de energie către surse mai verzi, vizând atingerea unei puteri de producţie de minim 1 GWh până în 2030 şi demararea construcţiei unui parc fotovoltaic de 27 MW la Satu Mare, cu o investiţie estimată la aproximativ 110 milioane de lei (fără TVA), finanţată prin PNRR. În prezent, Electrica operează o centrală fotovoltaică de 7,5 MW şi are în plan construirea altei centrale de 12 MW.

Compania şi-a propus să emită, în perioada 2024 - 2025, obligaţiuni verzi şi/sau sustenabile, în valoare de 300 de milioane de lei, pe piaţa de capital din România sau pe cea internaţională.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Electrica

Oportunităţi

- Industria electricităţîi prinde tot mai mult avânt: Se estimează că, pe termen lung, electrificarea industriei auto va aduce un plus de consum de energie electrică, iar dezvoltarea infrastructurii de transport şi distribuţie şi interconectarea pe distanţe lungi vor deveni o necesitate.

- Activitate pe toate segmentele: Electrica este una dintre puţinele companii care au operaţiuni pe toate segmentele industriei de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi furnizare, ceea ce îi oferă un plus de valoare intern.

- Planuri de viitor: Electrica şi-a stabilit planuri de dezvoltare pe termen mediu şi lung, corelate cu nevoile pieţei şi oportunităţile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament în viitor pentru companie.

- Preţuri ţintă : Cel mai recent raport de evaluare pentru Electrica este cel emis de Wood&Company pe 15 aprilie 2024, care dă o recomandare de "Cumpărare" pentru acţiunile companiei, cu un preţ ţintă de 15,2 lei/acţiune; acţiunile EL au depăşit deja acest preţ ţintă.

- Includerea în FTSE Russell: Pe parcursul anului 2023, Electrica a îndeplinit criteriile de capitalizare şi lichiditate pentru a fi inclusă în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap începând cu martie 2024.

- Evaluarea companiei: Conform informaţiilor din platforma Tradeville, Electrica are un P/E de 6,5x, situându-se sub media companiilor din sectorul de energie electrică de la BVB, de 8,3x, ceea ce poate reprezenta o oportunitate pentru investitori.

Riscuri

- Statul român: Intervenţiile statului român în sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor.

- Macro: Criza energetică şi situaţia geopolitică sunt factori cu influenţă semnificativă asupra companiei.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Electrica, raport societate, BVB, FactSet, tradingview.com, economica.net, rapoarte Tradeville.

-----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mai mare comisionul de vanzare cumparare decat dividendul electrica

    Dar despre dividendele amanate nimic, nimic?

    1. Nu e momentul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb