O parte din agricultorii români protestează în întreaga ţară, de şapte zile, acuzând cheltuielile în creştere şi lipsa de implicare a statului român. Fermierii pun presiune pe guvern pentru adoptarea unui plan de măsuri imediate ca răspuns la criza financiară cu care se confruntă aceştia. Negocierile se află într-un stadiu avansat, fermierii declarându-se optimişti cu privire la evoluţia procesului. În acest sens, de anumite concesii şi beneficii suplimentare acordate fermierilor ar putea beneficia şi companiile de agricultură listate la BVB, inclusiv Holde Agri Invest SA, a cărei situaţie financiară a fost afectată semnificativ în 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Activitatea de bază a companiei Holde Agri Invest constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deţine în proprietate sau pe care le are contractate sub formă de arendă. Conform estimărilor conducerii şi a informaţiilor publice furnizate de APIA, Holde Agri Invest se situează în top 10 cei mai mari operatori de teren agricol din România. La 30.09.2023, compania exploata o suprafaţă de aproximativ 13.725 ha (+14% faţă de aceeaşi perioadă din 2022), împărţită în patru nuclee: Roşiori (jud. Teleorman); Frumuşani (jud. Călăraşi); Conteşti (jud. Dâmboviţa); Videle (jud. Teleorman).
De asemenea, conform directorului general, Liviu Zăgan, compania este în discuţii foarte avansate pentru preluarea unei ferme din Brăila, care exploatează aproximativ 3.000 ha de teren, dintre care 700 ha sunt irigate. În cazul în care această tranzacţie se va concretiza, Holde Agri Invest va ajunge să opereze aproape 17.000 ha de teren agricol.
La data de 30.06.2023, Sevenx Ventures SRL, companie controlată de preşedintele Consiliului de Administraţie, Iulian Cîrciumaru, şi de Leonard Leca, investitor activ şi fost CFO al Grupului Ţiriac Holdings, deţinea 16,32% din capitalul social al Holde Agri Invest. De asemnea, Vertical Seven Group SA, în cadrul căreia Iulian Cîrciumaru deţine 28% din capitalul social, avea o participaţie în Holde Agri Invest de 11,18%. Restul de 72,5% din capitalul social este deţinut de persoane fizice (57,52%) şi juridice (14,96%).
• Agricultura românească, la răscruce de drumuri
Anul recent încheiat a fost unul extrem de dificil pentru agricultorii români, fiind greu de anticipat un astfel de cumul de factori nefavorabili la începutul anului. În prima jumătate a lui 2023, odată cu ieftinirea preţului gazelor naturale şi al altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare aproape de normalitate. Concomitent, preţurile s-au redus şi pe piaţa produselor agricole, preţul grâului sau al porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce pentru rapiţă, orz şi floarea-soarelui s-au înregistrat scăderi chiar şi sub acest prag. Un exemplu concret al presiunii costurilor a oferit chiar directorul general al Holde Agri Invest, Liviu Zăgan, care a menţionat că, în anul agricol 2022-2023, azotatul de amoniu, un îngrăşământ foarte popular în rândul fermierilor, a fost achiziţionat de către companie la un preţ cu 36% mai mare faţă de anul agricol 2021-2022 şi de aproape patru ori mai mare decât în anul 2020-2021. Astfel, mulţi dintre agricultorii români, presaţi de costurile tot mai mari, de preţul în scădere al produselor agricole, dar şi de concurenţa neloială provenită din Ucraina, au cerut intervenţia statului român pentru a nu-şi declara falimentul. În acest sens, în urmă cu şapte zile, au debutat primele proteste ale fermierilor.
• Fermierii au revendicări numeroase
Clubul Fermierilor Români a sintetizat revendicările fermierilor prezenţi la proteste, evidenţiind problemele cu care se confruntă aceştia la momentul actual şi soluţiile cu care ar trebui să vină guvernul României:
-Acordarea subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflaţi în eşantionul de control clasic şi prin teledetecţie, precum şi accelerarea proceselor pentru compensarile financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).
-Compensarea pierderilor fermierilor afectaţi de perturbarea majoră a pieţei cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE şi pot pune în pericol siguranţa alimentară, dar şi de tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene: minim 60 euro/tona comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 euro/fermă şi până la 2,5 milioane euro/IMM din industria agroalimentară.
-Oferirea unor subvenţii aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023 - 3 euro/tona depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023 - februarie 2024.
-Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultură cu garanţii guvernamentale, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să le permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent - lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.
-Continuarea programelor AGRO IMM INVEST şi RURAL INVEST prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, demers realizat în colaborare cu BNR şi instituţiile bancare.
-Plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023. Bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.
-Echivalarea categoriei B cu TR şi a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.
-Adoptarea unor decizii, la nivel naţional (caz de forţă majoră) şi european privind derogarea de la aplicarea GAEC 7 şi 8 pentru anul curent, şi oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie - doar astfel aceştia îşi mai pot realiza o prognoză în privinţa gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
-Sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă pentru pierderile suferite aferente producţiei şi valorificării cerealelor şi oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 de euro/ha.
-Asigurarea unei competiţii corecte pe piaţa comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE) în ceea ce priveşte importul produselor agroalimentare care prezintă standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul şi sănătatea consumatorilor europeni.
• Stabilirea unei scheme de microcreditare care să permită accesul facil şi rapid al fermierilor români la surse financiare atât de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici şi medii, în vederea evitării renunţării la activitatea desfăşurată.
-Protejarea pieţei interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal şi respectarea cerinţelor UE. Multe produse ucrainene îşi schimbă originea în Republica Moldova şi Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul României.
-Revizuirea legislaţiei fiscale în ceea ce priveşte taxarea companiilor cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, precum şi a instituţiilor bancare. Agricultorii solicită identificarea unei soluţii optime prin care sectorul agroalimentar să fie exceptat, deoarece în mod firesc cei 1% deduşi din cifra de afaceri a firmelor mari şi cei 2% din cifra de afaceri a instituţiilor bancare, se extrag din preţul mărfurilor.
-Asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacităţii şi adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanţa pentru asigurarea accesului cu prioritate a mărfurilor din România la export.
Negocierile cu guvernul se află într-un stadiu avansat, reprezentanţii fermierilor declarându-se optimişti cu privire la soluţiile propuse de Ministerul Agriculturii. Premierul ţării a declarat că aproate 99% dintre solicitările ce ţin de Ministerul Agriculturii s-au închis, susţinând că 90% dintre aceste probleme erau deja în curs de bugetare, dar că timpul nu a permis, până acum, ca ele să fie transpuse în hotărâri sau ordonanţe de Guvern, notează TradeVille.
-Reprezintă o parte din regulile minime pe care fermierii le au de îndeplinit pentru a primi subvenţiile anuale de la APIA. În acest sens, GAEC 7 se referă la obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, în timp ce GAEC 8 se referă la procentajul minim pentru suprafeţele neproductive (pârloagă). Până în 2024, agricultorii români au fost derogaţi de la aplicarea acestor două reguli.
• Majorare de capital social la Holde Agri Invest
În perioada 13.11.2023 - 22.12.2023, Holde Agri Invest a derulat o operaţiune de majorare a capitalului social care a vizat strângerea a maximum 40 de milioane de lei. În acest sens, în cadrul primei etape, cea a subscrierii în baza dreptului de preferinţă, acţionarii au subscris un număr de 3,02 milioane de acţiuni la valoarea de 1 leu/acţiune. Acţiunile nesubscrise în cadrul primei etape au fost oferite în cadrul unui plasament privat la acelaşi preţ. Astfel, în cadrul celei de-a două etape, investitorii au subscris 8,95 milioane acţiuni, în timp ce 7,17 milioane de acţiuni au fost utilizate pentru conversia unor creanţe datorate de companie.
Aşadar, capitalul social al companiei va fi majorat de la suma de 102.130.890 lei la 121.273.584 lei prin emiterea unui număr de 19.142.694 acţiuni clasa A noi cu o valoare nominală de 1 leu/acţiune. Hotărârea Consiliului de Administraţie de constatare şi validare a rezultatelor va fi adoptată pe 22.01.2024, urmată de înregistrarea majorării la ONRC.
• Preţul acţiunii HAI trece timid peste cel din ofertă
Cotaţia acţiunii HAI a închis, în data de 16.01.2024, la preţul de 1,0150 lei, situându-se peste preţul din oferta recent încheiată. În ultimul an, evoluţia preţului acţiunii a fost negativă, valoarea acesteia scăzând cu 26% şi fiind, la momentul actual, peste media mobilă simplă de 50 de zile (0,979 lei), însă sub cea de 200 de zile (1,088 lei). Prin comparaţie, indicele BETAeRO, din care compania face parte, a înregistrat în ultimul an o evoluţie pozitivă de 17,9%. Cu toate acestea, companii similare listate din România, care exploatează suprafeţe agricole, precum Grup Şerban sau Norofert, au înregistrat, de asemenea, evoluţii negative în ultimul an, de -10,3%, respectiv -36,1%.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Holde Agri Invest
Oportunităţi
- Preţul acţiunii: în prezent, preţul ajustat al acţiunii HAI se situează sub cel de la sfârşitul primei zilei de tranzacţionare (01.10.2020), în ciuda faptului că valoarea activelor a crescut de 2,5 ori, iar suprafaţa agricolă exploatată s-a dublat de atunci.
- Potenţial ridicat de creştere: compania activează într-un domeniu de activitate cu potenţial mare de creştere pe piaţa din România, dat de posibilitatea îmbunătăţirii productivităţii pe hectar şi a achiziţiei de ferme mici.
- Conducerea experimentată a companiei: managementul şi conducerea companiei au reuşit să ducă Holde Agri Invest în top 10 cei mari operatori de teren agricol din România în decurs de numai câţiva ani (companie înfiinţată în 2018).
- Structura diversificată a culturilor: compania nu este dependentă de o anumită cultură, diversificandu-şi portofoliul de produse pentru a minimiza riscul.
- Sector esenţial: subvenţionat de către Uniunea Europeană, dar şi de statul român.
Riscuri
- Acoperire geografică relativ redusă: Grupul concentrează ferme doar în sudul României, care în ultimii ani s-a confruntat cu seceta în a doua parte a anului. În cazul în care tranzacţia privind ferma din Brăila se va concretiza, compania va mai mitiga acest risc, peste 20% din terenul acestei ferme fiind irigat.
- Marje reduse: specifice domeniului de activitate, dar şi culturilor pe care le exploatează HAI.
- Volatilitate ridicată a cotaţiei şi randament redus: preţul acţiunii a variat destul de semnificativ în ultima perioadă, având, în ultimul an, o dinamică de -26%.
- Poziţia financiară: anul agricol 2022-2023 a generat o pierdere de peste 22 de milioane de lei în primele nouă luni din 2023, conducerea companiei estimând că va încheia anul cu o pierdere de 30 milioane de lei.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, agrointel.ro, Clubul Fermierilor Români, TradingView
-----------------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2024, 08:57)
Ce sa spun...sunt toți!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2024, 09:51)
HAI mi se pare o schema de imbogatire rapida pt asociatii fondatori. Anul trecut managemenul a luat tot profitul net si inca 2 000.000 de lei sub forma de prime, majorarea de capital de la sf anului(ratata), e tot pt prime la "management". Intr-un an in care ai pierderi de 3 ori mai mari ca profitul mediu din anii trecuti. Si mai vine inca un an la fel.
Riscuri nementionate aici: riscul de faliment. e pe rosu acest risc, nu cod portocaliu, cod rosu.
Problemele din agricultura si transport sunt similare: competitia foarte mare posibil datorita banilor ieftini si multi care au fost in piata, si vor mai veni, nu va faceti iluzii printarea de bani si dobanzile zero vor reveni curand. Ei, competitia foarte mare:
- La fiecare sosea vezi anunturi cu iau pamant in arenda. s-a ajuns sa se ia pamant de la oameni, dupa formula hai la mine ca iti dau ceva in plus, comasare si vanzare "ferma" la pachet. De fapt HAI, ce a cumparat? niste contracte de arenda. Si a dat bani seriosi pe ele. Rezultatul:costuri foarte mari cu arenda, si nu e proprietar pe mai nimic. Si asta e la toata lumea. Pt ca , lacomia. De ce sa cumperi 100 de ha , cand poti inchiria 1000? Si sa ceri apoi "taxa de management " 2% din CIFRA DE AFACERI. :) nu din profit. De-aia spun ca HAI mi se pare o schema de imbogatire rapida. Adica nu, cumperi pamant si ajungi bogat mai incet dar sigur si prudent. Si ghiciti ce: asta e schema de imbogatire rapida nationala in agricultura. Care se va sfarsi in lacrimi. Mai devreme sau mai tarziu.
La camioane la fel. Tot la 100 m pe langa marile orase au rasarit parcari , parcuri de TIR uri. Pai.. normal ca concurenta e imensa, fiecare incearca sa dea tariful mic sa ia curse, si nu isi acopera costurile. Pt ca RCA UL a crescut dar nu e mai mare decat ce e in UNgaria, Polonia. La fel acciza la motorina a crescut dar, o bagi in pret care-i problema? RCA ul a crescut se stie, il bagi in pret. Eh? Problema-i cand sunt prea multe tiruri si clientul stie sa te stranga cu usa pt tarife mai mici. si si tu stii ca mai da 2-3 telefoane si gaseste pe altul sa mearga sub pretul de cost.
Asa ca, orice ar face acum guvernul, la final rezultatul va fi acelasi: se amana inevitabilul. Multi vor da faliment. Multi. Cand sunt bani ieftini in piata asta se intampla: excese peste tot. Si merg cat merg pana na ca orice exces, te ajunge din urma. Falimete. Tic tac. Urmeaza.
3. nu prea vad
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2024, 11:05)
cum poti face bani ca actionar minoritar aici, adica agricultura nu e ceva profitabil, are costuri foarte mari, asta se aplica si la HAI, revizuiri numai in jos, in schimb managementul ia bonusuri de toate felurile, cum se aliniaza interesele la firma asta?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2024, 15:55)
Poate scum vor realiza ca au gresit si nu vor mai fi derapaje
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 19.01.2024, 18:31)
sau poate Scrum